Европейски съвет: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Правопис
FoxBot (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: fy:Jeropeeske Rie, stq:Europäiske Räid
Ред 49: Ред 49:
[[fi:Eurooppa-neuvosto]]
[[fi:Eurooppa-neuvosto]]
[[fr:Conseil européen]]
[[fr:Conseil européen]]
[[fy:Jeropeeske Rie]]
[[gl:Consello Europeo]]
[[gl:Consello Europeo]]
[[he:המועצה האירופית]]
[[he:המועצה האירופית]]
Ред 78: Ред 79:
[[sl:Evropski svet]]
[[sl:Evropski svet]]
[[sr:Европски савет]]
[[sr:Европски савет]]
[[stq:Europäiske Räid]]
[[sv:Europeiska rådet]]
[[sv:Europeiska rådet]]
[[tr:Avrupa Zirvesi]]
[[tr:Avrupa Zirvesi]]

Версия от 09:47, 1 декември 2010

Внимание: Европейският съвет, Съветът на Европейския съюз и Съветът на Европа са различни организации, като последната не е институция на ЕС.

Европейски съвет (European Council; неформалното му название е "среща на върха на ЕС", EU summit, EU Kanake) се състои от ръководителите на правителствата на страните-членки, който подпомага Съвета на Европейския съюз в разработването на общите политики на високо ниво. Формално той не е институция на Европейския съюз, каквито са Съветът на Европейския съюз, или Европейският парламент, но неговата роля е много важна, защото на заседанията си той определя общите политики и приоритетите на ЕС. В този смисъл срещите на върха са предимно с политически характер.

Състав и компетенции

Освен държавните глави, в срещите на върха могат да участват и министрите на външните работи, а понякога и министрите на финансите и икономиката на страните-членки. В заседанията участват и председателят на Европейската комисия, Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността, а на всяко първо заседание се кани и председятелят на Европейския парламент. Председател на срещите на Европейския съвет е главата на правителството на съответната държава, председателстваща Съвета на Европейския съюз в момента. Приетите решения нямат задължителен характер, а определят най-общите насоки и политики. Обсъждат се всички важни въпроси на ЕС, политически декларации, важни назначения и др. След срещата се публикува официално съобщение с решенията.

История

Европейският съвет е създаден с решение на конференцията на главите на правителствата на тогавашната Европейска общност през декември 1974 г. в Париж. Инициативата е на Валери Жискар д'Естен и Хелмут Шмидт, които предлагат да се институционализират срещите на най-високо ниво на страните-членки, които дотогава се провеждали нерегулярно, по молба на някоя от страните. Първоначално било решено срещите на върха да се провеждат два пъти годишно, понастоящем те се провеждат четири пъти годишно и се организират от председателството.

Европейският съвет е споменат за първи път в правната рамка на Европейския съюз в Договора от Амстердам, а Договорът от Маастрихт му отделя специална глава.

Място на провеждане

Първият Европейски съвет е в Дъблин през март 1975 по време на ирландското председателство. В началото срещите се провеждали в края на всяко председателство на територията на съответната страна, поела председателството. Има и редица неформални срещи. От 2000 г. насам срещите на върха постепенно започват да се провеждат само в Брюксел, където се строи специална сграда. Срещу това решение, прието в Ница през 2000 г., обаче има сериозна съпротива, предимно от страна на по-малките страни-членки. Особено противопоставяне има от страна на Латвия, която е прекалено далеч.

Вижте също


Външни препратки