Акционерно дружество: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Ред 15: Ред 15:


== Капитал на АД ==
== Капитал на АД ==
Капиталът на АД представлява сборът от номиналните стойности на всички акции на дружеството. Определя се в левове и не може да бъде по-малко от 50 000 лв. При някои дружества минималният размер на капитала може да бъде друг - напр. при банките.
Капиталът на АД представлява сборът от номиналните стойности на всички акции на дружеството. Определя се в левове и не може да бъде по-малко от 5000 лв. При някои дружества минималният размер на капитала може да бъде друг - напр. при банките.
Капиталът на АД може да бъде увеличаван. Това става чрез издаване на нови акции, чрез увеличаване на номиналната стойност на вече издадените акции, чрез превръщане на облигации в акции и чрез увеличаване на капитала със собствени средства.
Капиталът на АД може да бъде увеличаван. Това става чрез издаване на нови акции, чрез увеличаване на номиналната стойност на вече издадените акции, чрез превръщане на облигации в акции и чрез увеличаване на капитала със собствени средства.



== Управление на АД ==
== Управление на АД ==

Версия от 21:05, 2 декември 2010

Акционерно дружество (АД) е дружество, чийто капитал е разделен на акции (joint stock company). То отговаря пред кредиторите си до размера на своето имущество. АД е организационна форма, в която фукционира едрият бизнес. То се различава от другите търговски дружества главно с това, че при него капиталът е разделен на части под формата на акции. Чрез закупуване на акции много физически и юридически лица могат да инвестират и да станат съсобственици на корпоративния капитал. Срещу акциите те имат право да участват в разпределението на част от корпоративната печалба под формата на дивиденти. Продажбата на акции на капиталовия пазар дава възможност на акционерното дружество бързо да набира средства за разширяване на капитала си. То може да осигури допълнителни парични ресурси за своята дейност и чрез продажбата на облигации, които са средство за външно финансиране на корпорацията, но не пораждат за техните притежатели право на собственост.

Характерни черти

  • Акционерното дружество е вид търговец, т.е. то е вид юридическо лице.
  • За учредяването му се подписва устав, а не дружествен договор, както при Дружество с ограничена отговорност.
  • Капиталът му е разделен на равни дялове - акции, докато при ООД дяловете могат да бъдат с различна стойност.
  • Акционерите нямат задължение за лично участие в управлението и дейността на дружеството, единственото им задължение е да направят вноска в капитала.

Учредяване

  • Свикване на учредително събрание
  • Избиране на управителни органи
  • Приемане на устав за учредяване на АД
  • Набиране на капитала


Капитал на АД

Капиталът на АД представлява сборът от номиналните стойности на всички акции на дружеството. Определя се в левове и не може да бъде по-малко от 5000 лв. При някои дружества минималният размер на капитала може да бъде друг - напр. при банките. Капиталът на АД може да бъде увеличаван. Това става чрез издаване на нови акции, чрез увеличаване на номиналната стойност на вече издадените акции, чрез превръщане на облигации в акции и чрез увеличаване на капитала със собствени средства.

Управление на АД

Върховен орган на управлението на АД е общото събрание на акционерите. Общото събрание има обща компетентност. То се свиква най-малко веднъж годишно.Според Търговския закон АД може да има едностепенна или двустепенна система на управление.При едностепенната се избира съвет на директорите,а при двустепенната-управителен и надзорен съвет.

Външни връзки

Шаблон:Икономика-мъниче