Абланица (област Благоевград): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Sherpa (беседа | приноси)
м площ = 33.663
мРедакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
{{към пояснение|Абланица|Абланица}}
{{повече източници}}
{{повече източници}}
{{обработка|форматиране}}
{{обработка|форматиране}}
Ред 9: Ред 10:
| сев-ширина=41.533333
| сев-ширина=41.533333
| изт-дължина=23.933333
| изт-дължина=23.933333
| площ = 33.663}}
| площ = 33.663
}}

{{към пояснение|Абланица|Абланица}}
'''Абланица''' е [[село]] в Югозападна [[България]]. То се намира в [[община Хаджидимово]] в [[Област Благоевград]].
'''Абланица''' е [[село]] в Югозападна [[България]]. То се намира в [[община Хаджидимово]] в [[Област Благоевград]].


Ред 134: Ред 136:


== Източници ==
== Източници ==

<references/>
<references/>



Версия от 09:13, 9 декември 2010

Вижте пояснителната страница за други значения на Абланица.

Абланица
Общи данни
Население2510 души[1] (15 март 2024 г.)
74,6 души/km²
Землище33,663 km²
Надм. височина650 m
Пощ. код2932
Тел. код07524
МПС кодЕ
ЕКАТТЕ00014
Администрация
ДържаваБългария
ОбластБлагоевград
Община
   кмет
Хаджидимово
Людмил Терзиев
(НДСВ; 2007)
Кметство
   кмет
Абланица
Адем Арнаудов
(ДПС)
Уебсайтablanica.eu
Абланица в Общомедия

Абланица е село в Югозападна България. То се намира в община Хаджидимово в Област Благоевград.

География

Централната част на Абланица.
Гледка към язовира

Село Абланица се намира на 22 км. югоизточно от град Гоце Делчев, в полупланинската югозападна част на Дъбрашкия дял на Западните Родопи. Землището му се намира между долините на реките Места и левия ѝ приток Бистрица, оформящи неговата естествена граница. Селото е част от историко-географската област Чеч, поделена между България и Гърция, съставена от 60 села, населени от помаци. Релефът е полупланински, а почвата много разнообразна с преобладаващи варовикови и глинени масиви. Климатът е преходно-средиземноморски с благоприятни условия за отглеждане на топлолюбиви култури (тютюн, лозя, смокини, бадеми, памук, царевица и др.), характеризиращ се с мека и дъждовна зима и топло и сухо лято. През 1959 г. се съдава помпена станция за доставяне на вода за напояване на обработваемите площи като близо до селото е изграден и изкуствен язовир. Със своите 16 223 дек. прилежаща площ, селището е най-голямото в община Хаджидимово, област Благоевград.

История

Историческите извори показват, че Абланица е едно от най- древните селища по поречието на река Места в областта Чеч. Първите писмени извори, в които селото фигурира като населено място под наименованията Апланче, Абланиче и Аблание са османските регистри от края на XV в. Най-старият запазен писмен източник, в който селото е записано като Апланче е откъс от Тимарски хас от 1482 г. - писан по повод причисляването на селото към Неврокопска нахия и представен от сераскеер Иса Бали на 24 реджеб 887 г.( 24 септември 1482 г.) В друг османски регистър от вилаета на Тимур хисаръ от края на 1617 г. селото фигурира като Абланиче. Друг запазен източник от 1671 г. е Хюджет (протокол) за покупко-продажба на зърнени храни, където е посочен купувачът Шабан от Абланиче. За по-ранното развитие на населеното място свидетелстват археологическите разкопки и находки в селото и околността, изследвани и записани от български археолози, историци и изследователи. Подробно описание на находките и развитието на славянската общност дава изследователят на некропола в местността Мируля, намиращ се на 2 км. южно от селото, Живка Въжарова. Допълнителна информация за образуването и развитието на селото ни дават и редицата други археологически находки от старинни селища и некрополи, намиращи се в близост до селото.Открити и проучени са както славянски, така и тракийски селища и светилища и намерените в тях предмети и инвентар свидетелстват както за ранно развитие на общността, така и за наличието на различни култури, оставили своите свидетелства за многовековното си съществуване. Обощавайки тези факти се твърди, че началото на населеното място е поставено от траките с образуване на селище от няколко колиби в местността Балтачица. Тъй като това селище се намира на изключително стратегическо място, разположено е в непосродствена близост до една от най-развитите пътни артерии още от дълбока древност, това е пътят, свръзващ вътрешността на териториите на България, преминаващ през Пловдив, Пещера, Батак, Доспат, през селата Сатовча, Абланица, пресичащ река Места на местността Боналъка, през Възем, Белотинци, Сяр, Солун и Атина и използван за търговска и транспортна дейност, изграден и поддържан от римляните, чийто останки могат да се видят и днес в местността Кардалома, започва развитието си и се обособява като развито населено място още през ранното средновековие.

Цялото землище на селото, разположено между поречията на двете реки Места и Бистрица, е от глинени масиви и то на дълбочина от 4— 5 km. Освен за направата на предмети от бита, глината е била и ценно разменно средство по пазарите. Разменяли я за хранителни продукти и дрехи.

През 1452 - 1944 година поминък били скотовъдството и земеделието- лозарство и овощарство. Тогава Абланица е била известна с лозовите си масиви, запазени в имената на местностите „Лозята“ и „Голямо Лозе“. Гроздоберът е бил голям празник. От цялата околия се стичали хора да помагат и накрая се правел пищен гуляй на местостта „Чевермето“.

По време на Втората световна война, след Деветосептемврийския преврат група войници от региона, предвождани от Фаик Газиев от село Абланица, е вербувана от САЩ и Гърция да саботира комунистите и да извършва разузнавателни мисии в България от гръцка територия.

Население

Част от Абланица

В 19 век Абланица е мюсюлманско село в Неврокопска каза на Османската империя. В „Етнография на вилаетите Адрианопол, Монастир и Салоника“, издадена в Истанбул в 1878 година и отразяваща статистиката на мъжкото население от 1873 година, Абланица (Ablanitsa) е посочено като село с 150 домакинства и 370 жители помаци.[2] Съгласно статистиката на Васил Кънчов („Македония. Етнография и статистика“) към 1900 година Абланица (Абланица) е турско селище. В него живеят 1030 турци[3] в 210 къщи.[4] Според Стефан Веркович към края на 19 век Абланица има мюсюлманско мъжко население 471 души, което живее в 150 къщи.[5]

В началото на XXI век селото наброява около 3000 души. Населението нараства от естествен прираст. Интензивна миграция има през 1959 г – 1960 г за гара Кричим (днешен град Стамболийски) и село Енина в района на град Казанлък. Данни от 20ти век: 1920 – 940 жители; 1926 – 1139 жители; 1934 – 1191 жители; 1946 – 1325 жители; 1956 – 1450 жители; 1965 – 1630 жители; 1975 – 1969 жители; 1985 – 2360 жители; 1992 – 2569 жители

Икономика

Селското стопанство се характеризира с животновъдство и растениевъдство – отглеждане на тютюн. През 1957 година е основано ТКЗС (от 1970 към АПК в град Гоце Делчев, от 1979 към АПК в Хаджидимово, от 1990 – КЗС). В Абланица има шивашки цех за обувки (от 1984 г)и множество такива за дрехи. Търговското обслужване на населението се извършвало от ПК в Хаджидимово; търговски дом (от 1985 ) с ресторант, сладкарница и магазин. Всекидневни трудови пътувания за град Гоце Делчев, Хаджидимово, Копривлен и Гърмен. Селото е разположено купно. Има кадастрален и регулационен план. Жилищният фонд е напълно обновен. Запазените стари жилищни сгради съчетават особеностите на равнинната отворена къща и родопската къща; типични са масивните каменни зидове и в двата етажа и пещите на чердака. Селото е електрифицирано, водоснабдено, канализирано; голяма част от уличната мрежа е асфалтирана.

Религии

В центъра на Абланица

Населението на селото е с мюсюлманско вероизповедание. Изключение правят няколко семейства. Но всички се разбират добре.

Обществени институции

Основното през 1963 година уилище „Отец Паисий“ (настоящо „Св. Паисий Хилендарски“ ) е открито през 1925 година като начално. Към читалище „Просвета“, основано през 1940 година, има библиотека, киносалон и мъжка фолклорна група. Читалищната сграда е построена през 1960 година. В Абланица са разкрити детска градина, детска ясла, селски здравен участък, аптечен филиал и ПТТ станция с АТЦ.

Културни и природни забележителности

На няколко километра от селото, по течението на р. Бистрица, може да се види стоящ от векове римски мост. Той е свидетелство за нахлуването на Римската империя в нашите земи преди столетия.

Архитектура

В село Абланица има запазени Възрожденски къщи. Селото попада в т.нар. Неврокопски строително-зографски център, който в географски смисъл обединява културно и икономически дюлгерски селища от два планински масива: от Източните Родопи – между Дъбраш, Чеч и поречието на река Места, и в малка степен от южните части на Пирин, по-точно югозападните му склонове, покрай долината на река Места. Според историческите данни архитектурата в Абланица се е развивала благодарение на село Ковачевица, което било най-голямо в творческо отношение и от него ежегодно излизали от 350 до 450 строители.[6]

Археологически проучвания

Църква.

Землището на Абланица е богато на археологически паметници. В местността „Тумбата“ югозападно край селото са открити следи от селище, съществувало през късния период на бронзовата епоха (14-12 в. пр. н. е.). През следващите векове то се измества на около 5 км югозападно от селото в местността „Ставрак“. От 4 в. пр. н. е. в местността „Дрежно“ (около 6 км западно от Абланица)се развива голямо селище, съществувало и през средновековието. Край него са намерени гробове от късния период на желязната епоха, от античната и средновековната епоха с разнообразен гробен инвентар. Северно от „Дрежно“ е намерена колективна находка от бронзови монети от времето на македонския цар Филип(220-179 г. пр. н. е.). На около 4 км северно от селото, в местността „Шапрана“, има следи от антично селище (5-1 в. пр. н. е.); близо до него има надгробни могили. Останки от антично селище, с крепостна стена, са открити в местността „Миленаво“(около 7 км западно от Абланица). В местността „Мируле“(около 2 км южно от селото) некропол от античността и средновековието; близо до него има останки от селище. Гробове с много стари каменни плочи с ислямски надписи са намерени в двора на днешната джамия, където се и съхраняват. На около 7 км западно от селото в местността „Църквата“, са запазени руините на средновековна църква; югозападно от нея (около 1 км) има гробове, оградени с каменни плочи. Името на Абланица за пръв път се среща в откъс от Тимарския хас от 1482 г., където се споменава за няколко села, причислени към Нервокопска кааза, сред тях е и името на селото Абланиче, а в други османски документи се среща и като Апланче. Според регистри от 1611 - 1617 г. и 1623 - 1625 г. българските християнски домакинства намаляват от 76 на 31, а от документ от 1671 може да се предположи, че жителите на Абланица приемат исляма за своя религия. В края на 19 век селото има 1030 жители българи мюсюлмани (помаци). Поминък на населението са земеделието (тютюн, ръж, ечемик, овес) и животновъдство. През февруари 1912 г. селото е нападнато при опит за покръстване от три последователно нахлули чети на Муньо войвода, М. Марваков от град Гоце Делчев и Тикваров от град Батак. Десетки са избитите жители на селото след тези акции. Най-масовото клане е извършено от четниците на М. Марваков в местността „Раво ливаде“, където си избити повече от 30 души - мирни жители и в дере близо до село Гърмен, където намерили смъртта си още над 50 души, като дерето е наречено „Абланишко“ в памет на загиналите жители на селото. След разправата, селото е опожарено и разграбено от четниците. През пролетта на същата година, с цел да се избегне друга разправа с населението - оцелелите старейшини и първенци решават масова емиграция в съседна Гърция, село Расча, където прекарват една година в изгнание. След войната, в Абланица се заселват семейства от селата Бачево, Гърмен, Варвара и Кьоново (намиращо се в Бургаска област). След Първата световна война (1914 - 1918 г.) се заселват български бежански семейства от селата Каракьой (Катафито), Белотинци (Левкогия) и Възем (Ексохи) Драмско. През 1919 г. е образувана земеделска дружба. През 1942 г. в Абланица е учредена кредитна кооперация „Слатина“.

Редовни събития

Интересно е да се посети вече станал традиционен за жителите на селото конкурс „Мис Пролет“, който се провежда в края на месец март. В него момичета от гимназията демонстрират въображение и финес, красота и оригиналност, с цел да се харесат на представителното жури и да доставят естетическа наслада на многобройната публика. Всяка година на 29 декември се чества празника Кортулуш байрям - връщане на имената на населението след Възродителния процес.

Личности

Хотел "Ханчето"

Литература

Източници

  1. www.grao.bg
  2. Македония и Одринско. Статистика на населението от 1873 г. II издание. София, Македонски научен институт, 1995, [1878]. с. 130-131.
  3. Кънчов, Васил. Неврокопска Каза // Македония. Етнография и статистика. II издание. София, Проф. М. Дринов, 1996, [1900]. с. 195.
  4. Кънчов, Васил. Пътуване по долините на Струма, Места и Брегалница. Битолско, Преспа и Охридско // Избрани произведения. Том I. София, Наука и изкуство, 1970, [1894-1896]. с. 274.
  5. Стоян Райчевски - „Българите Мохамедани“. София 2004, стр. 111-124. ISBN 954-9308-51-0
  6. Тулешков, Николай 2006. "Архитектурното изкуство на старите българи" том 2. стр. 332
  7. 39-о Народно събрание - АЛИОСМАН ИБРАИМ ИМАМОВ // Народно събрание на Република България. Посетен на 29 ноември 2008.
  8. Христова, Елина. ЦИК утвърди имената на 10-мата пирински депутати в 41-то НС // Darik News. 8 юли 2009. Посетен на 2009-07-08.