Славщица: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
1073 байта изтрити ,  преди 11 години
без обяви и други глупости; пунктуация
(без обяви и други глупости; пунктуация)
}}
 
'''Славщица''' е [[село]] в [[Северна България]]. То се намира в [[община Угърчин]], [[Област Ловеч]]. Има преселници от него в [[Тетевен]], [[Плевен]], село [[Търнене]] Плевенско, [[Горна Оряховица]], София, ,[[Долни Дъбник]], [[Сливен]],Мароко и други населени места.
 
== География ==
Има планински релеф.
На север граничи с гр. [[Угърчин]], на изток със село [[Сопот]], на юг със с. [[Малка желязнаЖелязна]] и с. [[Български извор]], на запад със с. [[Торос]]. Намира се на 5 км от магистралата [[София]] - [[Варна]]. През землището на селото минава река [[Калник]].
 
== История ==
 
<!-- === Кухня === -->
Кметски наместник на селото е Христо Вълов Христов.
Кметски наместник на селото е Христо Вълов Христов.В момента изгражда паметник на загиналите във войните и моли всики родолюбиви българи за дарения за довършване на паметника. С него може да осъществите връзка на тел. 06930/320.Благодарим Ви предварително за съдействието.
 
Още нещо, там е роден директорът на националния военноисторически музей Петко Йотов (въпросният рекордьор с мустаците).
Също така в Славщица е роден доц. д-р инж. Цоло Цолов, преподавател от Химикотехнологичен и металургичен университет в гр. София, Там се намират месностите Гагайка и Турлата, също така и небезизвестната за местното население- ЛИБЕНСКА ДОЛЧИНА
 
== Външни препратки ==

Навигация