Беорн: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
{{обработка|форматиране}}
м кат, МЕП
Ред 1: Ред 1:
{{обработка|форматиране}}
{{обработка|форматиране}}
Подобно на Том Бомбадил, Беорн е митологичен образ за Средната земя.Наричан още Кожосменяч този персонаж, съчетава в себе си сила и доблест - враг на Злото завинаги.Имащ известни магически умения, позволяващи му да се превръща в огромна черна мечка, Беорн изиграва ключова роля в похода на джуджетата към Еребор.Когато уморената дружина на Торин Дъбощит, водена от Гандалф и хобита Билбо Бегинс с тях, пристигат в дома му, първоначално Беорн не е много радушен да ги приеме.Причината е, че джуджетата не са сред най - любимите му създания, но все пак, заради дружбата си с Гандалф, той им дава храна и подслон.
Подобно на Том Бомбадил, Беорн е митологичен образ за Средната земя.Наричан още Кожосменяч този персонаж, съчетава в себе си сила и доблест — враг на Злото завинаги. Имащ известни магически умения, позволяващи му да се превръща в огромна черна мечка, Беорн изиграва ключова роля в похода на джуджетата към Еребор. Когато уморената дружина на Торин Дъбощит, водена от Гандалф и хобита Билбо Бегинс с тях, пристигат в дома му, първоначално Беорн не е много радушен да ги приеме. Причината е, че джуджетата не са сред най — любимите му създания, но все пак, заради дружбата си с Гандалф, той им дава храна и подслон.
По - късно, когато в Битката на Петте армии всичко изглежда загубено за елфи, джуджета и хора, Беорн пристига в последния момент, стъпква предводителя на орките - Болг и разпилява войските му.
По — късно, когато в Битката на Петте армии всичко изглежда загубено за елфи, джуджета и хора, Беорн пристига в последния момент, стъпква предводителя на орките — Болг и разпилява войските му.
Завръщайки се в дома си в Равноскал, Беорн се задомява и потомците му - Беорнингите стават Пазителите на брода.
Завръщайки се в дома си в Равноскал, Беорн се задомява и потомците му — Беорнингите стават Пазителите на брода.

[[Категория:Герои от Средната земя]]

[[cs:Medděd]]
[[en:Beorn]]
[[es:Beorn]]
[[eu:Beorn]]
[[fr:Beorn]]
[[id:Beorn]]
[[it:Beorn]]
[[nl:Beorn]]
[[ja:ビヨルン]]
[[pl:Beorn]]
[[pt:Beorn]]
[[ru:Беорн]]
[[fi:Beorn]]
[[sv:Beorn]]
[[zh:比翁]]

Версия от 07:26, 22 декември 2010

Подобно на Том Бомбадил, Беорн е митологичен образ за Средната земя.Наричан още Кожосменяч този персонаж, съчетава в себе си сила и доблест — враг на Злото завинаги. Имащ известни магически умения, позволяващи му да се превръща в огромна черна мечка, Беорн изиграва ключова роля в похода на джуджетата към Еребор. Когато уморената дружина на Торин Дъбощит, водена от Гандалф и хобита Билбо Бегинс с тях, пристигат в дома му, първоначално Беорн не е много радушен да ги приеме. Причината е, че джуджетата не са сред най — любимите му създания, но все пак, заради дружбата си с Гандалф, той им дава храна и подслон. По — късно, когато в Битката на Петте армии всичко изглежда загубено за елфи, джуджета и хора, Беорн пристига в последния момент, стъпква предводителя на орките — Болг и разпилява войските му. Завръщайки се в дома си в Равноскал, Беорн се задомява и потомците му — Беорнингите стават Пазителите на брода.