Уикипедия:Междууики: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
JAnDbot (беседа | приноси)
м r2.5.2) (Робот Добавяне: als, ar, da, fa, gl, hsb, ia, id, jv, la, nl, no, oc, simple, sk, th, tr, tt, uz Промяна: be, ca, en, eo, fr, he, hu, ja, ro, yi
DSisyphBot (беседа | приноси)
м r2.5) (Робот Промяна: ar:مساعدة:وصلات اللغات
Ред 81: Ред 81:


[[als:Hilfe:Internationalisierung]]
[[als:Hilfe:Internationalisierung]]
[[ar:مساعدة:حلقات اللغات]]
[[ar:مساعدة:وصلات اللغات]]
[[be:Вікіпедыя:Інтэрвікі]]
[[be:Вікіпедыя:Інтэрвікі]]
[[ca:Ajuda:Enllaç interviqui]]
[[ca:Ajuda:Enllaç interviqui]]

Версия от 20:42, 29 декември 2010

  Първи стъпки   Правна рамка   Енциклопедично
съдържание
  Уикиетикет   Редактиране
на страници
  Портал на
общността
  Навигация  

Междуикитата представляват препратки към други уикита, например към Уикиречник, Уикикниги. Те се различават от обикновените препратки по това, че започват с определен код, който се отделя с двоеточие от името на страницата, към която се препраща, например [[q:Начална страница]].

Кодове за сродните проекти

Дадени са кодовете, които могат да се ползват в проектите на Уикимедия при създаването на препратки към други уикита. В скоби е посочен кодът за препратки към същия проект, но на друг език.

от \ към Уикипедия Уикиречник Уикицитат Уикикниги Уикиновини
Уикипедия – (xx) wikt (wikt:xx) q (q:xx) b (b:xx) n (n:xx)
Уикиречник w (w:xx) – (xx) q (q:xx) b (b:xx) n (n:xx)
Уикицитат w (w:xx) wikt (wikt:xx) – (xx) b (b:xx) n (n:xx)
Уикикниги w (w:xx) wikt (wikt:xx) q (q:xx) – (xx) n (n:xx)
Уикиновини w (w:xx) wikt (wikt:xx) q (q:xx) b (b:xx) – (n:xx)

Забележки:

  • Когато се ползват обикновените кодове (без добавката за език), се създават препратки към съответния проект на същия език, например чрез препратката wikt:, въведена в българоезичната Уикипедия, се създава връзка към Уикиречник на български.
  • На мястото на xx се поставя съответният код за езика, например en, de и т.н.
  • Валидни са и кодовете wikipedia, wiktionary, wikiquote, wikibooks и wikinews, които създават връзки към англоезичните версии на съответните проекти, ако не се посочи допълнителен код за език, например wikiquote:de.

Кодовете за следните няколко уикита са еднакви за всички проекти:

от \ към Уикиизточник Мета Общомедия September 11 Уикивидове
Всеки проект wikisource m, meta commons sep11 wikispecies

Междуезикови препратки

Междуезиковите препратки (съкратено МЕП), наричани и често междууикита, са препратки, които се поставят на дадена страница, за да свържат страницата с различните й други езикови версии на които тя съществува. Например на статията "България", междууикито [[en:Bulgaria]] свързва българската статия за България с английската статия за България. Като добавяте чуждоезични междууикита на български страници в Българската Уикипедия не забравяйте да добавите и българско междууики на чуждоезичните страници в чуждите уикипедии. Например в горният пример, за да добавите българското междууики на "Bulgaria" добавете [[bg:България]]. Не е нужно да добавяте българските междууикита на всяка чужда версия на статията, достатъчно е да добавите българското междууики на една от основните чуждоезични версии (английската, немската, френската и т.н.). Причината е, че на много от основните уикипедии има ботове, които добавят липсващи МЕП от една уикипедия на други.

Вижте също

Страници на български език
Страници на английски език
Специални страници
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Help:Interlanguage links в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​