Ив Жозеф дьо Кергелен дьо Тремарек: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
No edit summary
No edit summary
| починал-място=[[Париж]], [[Франция]]
}}
'''Ив Жозеф дьо Кергелен дьо Тремарек''' (на [[френски]] ''Yves Joseph de Kerguelen de Trémarec'', [[1734]] - [[1797]]) френски морски офицер.
'''Ив Жозеф дьо Кергелен дьо Тремарек''' (на [[френски]] ''Yves Joseph de Kerguelen de Trémarec'', [[1734]] - [[1797]]) е френски морски офицер, роден на [[13 февруари]] [[1734]] г. в [[Ландюдал]], [[Бретан]]. По време на [[Седемгодишна война|Седемгодишната война]], Кергелен дьо Тремарек е [[капер]], но няма особен успех. При плаванията си през [[1767]] и [[1768]] г. за насърчаване на лова на [[моруна|моруни]] покрай бреговете на [[Исландия]], Ив Жозеф картира множество заливи и пристанища, извършва серия от астрономически наблюдения и коригира картата на [[Исландия]]. Събира много точни и интересни данни за тази малко позната тогава страна. Така например на него дължим първите достоверни описания на [[гейзер]]ите, както и любопитни сведения за съществуването на вкаменени дървета, което доказва, че в по-ранна геоложка епоха [[Исландия]], която днес е съвършено лишена от дървета, е била покрита от гори.
 
'''Ив Жозеф дьо Кергелен дьо Тремарек''' (на [[френски]] ''Yves Joseph de Kerguelen de Trémarec'', [[1734]] - [[1797]]) е френски морски офицер, роден на [[13 февруари]] [[1734]] г.Роден в [[Ландюдал]], [[Бретан]]. По време на [[Седемгодишна война|Седемгодишната война]], Кергелен дьо Тремарек е [[капер]], но няма особен успех. При плаванията си през [[1767]] и [[1768]] г. за насърчаване на лова на [[моруна|моруни]] покрай бреговете на [[Исландия]], Ив Жозеф картира множество заливи и пристанища, извършва серия от астрономически наблюдения и коригира картата на [[Исландия]]. Събира много точни и интересни данни за тази малко позната тогава страна. Така например на него дължим първите достоверни описания на [[гейзер]]ите, както и любопитни сведения за съществуването на вкаменени дървета, което доказва, че в по-ранна геоложка епоха [[Исландия]], която днес е съвършено лишена от дървета, е била покрита от гори.
Вярвайки, че трябва да съществува масивен южен [[континент]], който да балансира сушата в северното полукълбо, през [[1771]] г. френският крал [[Луи XV]] възлага на опитния бретонски мореплавател командването на експедиция за откриването на митичния континент ''Terra Australis Incognita'' в полза на [[Франция]]. На [[12 януари]] [[1772]] г. с корабите ''Fortune'' и ''Gros-Ventre'' Кергелен Тремарек напуска [[Мавриций]]. Плавайки на юг през мъгли, дъждове и бури, на [[12 февруари]] [[1772]] г. на 49º15` ю.ш. и 69º30` и.д. открива архипелагът, който днес носи неговото име. Кергелен Тремарек така и не успява да намери подходящо място за хвърляне на котва, за да може да слезе на сушата, а и загубва контакт с ''Gros-Ventre''. По време на свирепа буря ''Fortune'' получава сериозни повреди, което налага Кергелен Тремарек да поеме обратно към [[Мавриций]]. Той така и никога не успява да стъпи на откритите от него острови. За сметка на това Де Боагенок, капитанът на ''Gros-Ventre'', успява да слезе на сушата и да анексира новооткритите земи в полза на френската [[корона]].
 
Вярвайки, че трябва да съществува масивенголям южен [[континент]], който да балансира сушата в северното полукълбо, през [[1771]] г. френският крал [[Луи XV]] възлага на опитния бретонски мореплавател командването на експедиция за откриването на митичния континент ''Terra Australis Incognita'' в полза на [[Франция]]. На [[12 януари]] [[1772]] г. с корабите ''Fortune'' и ''Gros-Ventre'' Кергелен Тремарек напуска [[Мавриций]]. Плавайки на юг през мъгли, дъждове и бури, на [[12 февруари]] [[1772]] г. на 49º15` ю.ш. и 69º30` и.д. открива архипелагът, който днес носи неговото име. Кергелен Тремарек така и не успява да намери подходящо място за хвърляне на котва, за да може да слезе на сушата, а и загубва контакт с ''Gros-Ventre''. По време на свирепа буря ''Fortune'' получава сериозни повреди, което налага Кергелен Тремарек да поеме обратно към [[Мавриций]]. ТойТака така итой никога не успява да стъпи на откритите от него острови. За сметка на това Де Боагенок, капитанът на ''Gros-Ventre'', успява да слезе на сушата и да анексира новооткритите земи в полза на френската [[корона]].
При завръщането си във [[Франция]], Кергелен Тремарек представя доклад от експедицията, в който потенциалът на островите, наречени от него Австралийска [[Франция]], е силно преувеличен. В резултат на това обаче бретонецът е натоварен с ръководството на още една експедиция, която на [[29 октомври]] [[1772]] г. отново поема в южна посока. Трите кораба от състава ѝ, ''Le Roland'', ''L'Oiseau'' и ''Le Dauphine'', достигат архипелага на [[14 декември]] [[1772]] г. На [[8 януари]] [[1773]] г. експедицията е принудена да поеме по обратния път, тъй като голяма част от екипажа е повален от [[скорбут]]. Капитанът е толкова разочарован от резултатите на това плаване, че прекръства тази безрадостна земя Островът на отчаянието.
 
При завръщането си във [[Франция]], Кергелен Тремарек представя доклад от експедицията, в който потенциалът на островите, наречени от него Австралийска [[Франция]], е силно преувеличен. В резултат на това обаче бретонецът е натоварен с ръководството на още една експедиция, която на [[29 октомври]] [[1772]] г.1773 отново поема в южна посока. Трите кораба от състава ѝ, ''Le Roland'', ''L'Oiseau'' и ''Le Dauphine'', достигат архипелага на [[14 декември]] [[1772]] г1773. На [[818 януари]] [[1773]] г.1774 експедицията е принудена да поеме по обратния път, тъй като голяма част от екипажа е повален от [[скорбут]]. Капитанът е толкова разочарован от резултатите на това плаване, че прекръства тази безрадостна земя Островът на отчаянието.
У дома Кергелен Тремарек не среща радушен прием. Кралят, подобно на мореплавателя, също е силно разочарован от постигнатото. В резултат на това Кергелен Тремарек е осъден и хвърлен в затвор близо до [[Самюр]] в долината на [[Лоара]]. Освободен е едва след [[Френска революция|Френската революция]] от [[1789]] г. Получава реабилитация като жертва на монархията и е назначен за управител на пристанището в [[Брест]]. Ив Жозеф дьо Кергелен дьо Тремарек умира като [[вицеадмирал]] на [[3 март]] [[1797]] г.
 
У дома Кергелен Тремарек не среща радушен прием. Кралят, подобно на мореплавателя, също е силно разочарован от постигнатото. В резултат на това Кергелен Тремарек е осъден и хвърлен в затвор близо до [[Самюр]], вкъдето долинатапрекарва наоколо [[Лоара]]четири години. ОсвободенСлед еВеликата едва след [[Френскафренска революция|Френската революция]] от [[1789]] г. Получаваполучава реабилитация като жертва на монархията и е назначен за управител на пристанището в [[Брест]]. Ив Жозеф дьо Кергелен дьо Тремарек умира като [[вицеадмирал]] на [[3 март]] [[1797]] г.
 
Освен архипелага [[Кергелен (архипелаг)|Кергелен]] неговото име носи и подводен хребет в [[Индийския океан]].
 
== Източници ==
<references />
 
{{СОРТКАТ:Кергелен дьо Тремарек, Ив Жозеф дьо}}

Навигация