Разлика между версии на „Свети Силвестър (празник)“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
м (премести „Св. Силвестър“ като „Св. Силвестър (празник)“)
'''Свети Силвестър''' е християнски [[празник]], посветен на [[Силвестър I]].
{{сливане|Силвестър I}}
 
Св. Силвестър е роден в началото на [[4 век]] в [[Рим]]. В продължение на цели 21 години управлявал Римската църква и сам покръстил [[император]] [[Константин Велики]] ([[272]] - [[337]]).
Преданието разказва как Св. Силвестър надвил злия магьосник Замврий. Магьосникът убил един [[вол]], шепнейки в ухото му името на своя [[Бог]].
"Никой не може да отнема или да дава живот освен [[Бог]]", рекъл му Св. Силвестър и се обзаложили да съживят убитото животно. Колкото и да се опитвал магьосника ,каквито и имена да шепнел, нищо не помогнало. Когато Силвестър призовал Бог, животното отворило очи и оживяло. Оттогава Св. Силвестър се смята за покровител на животните и особено на воловете. Народът ни празнува в чест на едрия рогат добитък - [[вол]], [[кон]], [[бивол]], [[магаре]].
Този празник се нарича още Карамановден, Волски празник, Риначовден, Силвестри, Силвестровден.
Празнува се на [[2 януари]].
Обичаят има очистителен характер и е свързан с чистене, ринене на тора от оборите, който не е изхвърлян от [[Коледа]].
В нощта срещу праника момците, които са коледували, сред тях може да има и женени мъже, организирани в дружини по няколко души, обикалят домовете, в които има едър впрегателен добитък. Тръгват с музика и песни. Носят фенери.
Стопаните държат отключени портите, връзват кучетата, за да не лаят, когато дойдат риначите. В обора в нова торба оставят пита, месо, вино за дружината. Специален подарък, най-често пешкир, приготвя мома, която очаква любимият йѝ да дойде.
Мъжете почистват обора, взимат каквото са им оставили и си тръгват, без да се обадят. На другия ден може да бъдат поканени на гости от стопанина, на когото са ринали.
Ако някой момък е обиден или отблъснат от любимото момиче, на Св. Силвестър той може да си отмъсти, като му върне обидата. Вместо да изрине обора, той хвърля още тор вътре. Тежко̀ на мома, за която се разбере, че така е отмъстена. Ако това се случи, бащата бърза да изчисти срама още преди да е съмнало.
Празникът завършва с голямо хоро на мегдана.
==Трапеза==
Не се слагат свинско месо и [[сланина]], за да бъдат здрави животните.
 
[[Категория:Християнски празници]]

Навигация