Сръчен човек: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
м r2.7.1) (Робот Добавяне: yo:Homo habilis
Ред 83: Ред 83:
[[uk:Людина уміла]]
[[uk:Людина уміла]]
[[vi:Homo habilis]]
[[vi:Homo habilis]]
[[yo:Homo habilis]]
[[zh:能人]]
[[zh:能人]]

Версия от 13:53, 9 януари 2011

Сръчен човек
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
(без ранг):Амниоти (Amniota)
(без ранг):Синапсиди (Synapsida)
(без ранг):Терапсиди (†Therapsida)
клас:Бозайници (Mammalia)
разред:Примати (Primates)
семейство:Човекоподобни (Hominidae)
род:Хора (Homo)
вид:Сръчен човек (†H. habilis)
Научно наименование
Обхват на вкаменелости
Сръчен човек в Общомедия
[ редактиране ]


Homo habilis е изчезнал вид от род Човек, живял преди приблизително 2,5 до 1,8 милиона години. Наред с Homo rudolfensis, той е смятан за един от най-старите видове в род Homo. Предполага се се, че произлиза от вид австралопитеци, но прекият му предшественик може и да е Homo rudolfensis.

Homo habilis е по-нисък (около 130 cm) и с относително по-дълги ръце от съвременния човек. Обемът на черепната кухина е около два пъти по-малък. При черепа се наблюдава скъсяване на предно-задния размер, в сравнение с други човекоподобни.

Homo habilis се свързва с археологически култури от долния палеолит в Източна Африка. Предполага се, че те живеят на групи и се изхранват с лов и събирачество. В близост до останки на Хомо хабилис са открити най-старите примитивно изработени сечива (например изострени камъни), което се смята за събитие с ключово значение в хода на антропогенезата.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Homo habilis в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​