Направо към съдържанието

Режисьор: Разлика между версии

145 байта добавени ,  преди 16 години
редакция без резюме
мРедакция без резюме
Редакция без резюме
[[Картинка:MartinScorsese(cannes).jpg|мини|200px|дясно|Мартин Скорсезе, именит американски режисьор от италиански произход, на фестивала в Кан]]
 
'''Режисьорът''' наставлява и организира работата по артистичните и драматичните страни при заснемането на даден [[филм]]. На руски е '''Постановчик''', а режисьор е второстепенна длъжност.
 
Ролята му обикновено включва определяне на цялостната визия на филма, ръководене на съдържанието и развитието на [[сюжет]]а, управление на играта на [[актьор]]ите (поставяне в различни позиции, изискване на определена емоция), избор и организация на местата, където ще бъде заснет филмът, определяне на технически детайли като позиция на [[камера|камерите]], използване на [[осветление]], дължина и съдържание на [[музика]]та към филма (т.нар. ''саундтрак''), както и всякаква друга дейност, свързана с реализиране на художественото виждане на режисьора за филма.
Голям брой режисьори внасят свой специфичен стил и художествено виждане във филмите си. Методите варират от определяне на основен сюжет и оставяне актьорите да импровизират ([[Робърт Алтман]], [[Кристофър Гест]]) до контролиране на всеки аспект от работата и изискване на строго спазване на инструкциите ([[Алфред Хичкок]], [[Чарли Чаплин]], [[Стенли Кубрик]]). Някои режисьори пишат и [[сценарий|сценариите]] към филмите си, например [[Джеймс Камерън]], [[Франк Дарабонт]] и [[Куентин Тарантино]], докато други разчитат на дългогодишни партньори-сценаристи за работата по сюжета на филма. Не на последно място, някои режисьори понякога участват като актьори в собствените си произведения, най-известните сред които — [[Орсън Уелс]], [[Уди Алън]], [[Клинт Истуд]] и [[Мел Брукс]].
 
Режисьорът честотрябва работида все тясна връзкасъобразява с изискванията на [[продуцент]]а, който отговаря за нехудожествената страна на даден филм, като финансиране, [[маркетинг]] и сключване на договори.
 
== Вижте още ==
8804

редакции