Абстиненция: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Робот Добавяне: sl:Abstinenca
JAnDbot (беседа | приноси)
м r2.5.2) (Робот Промяна: ro:Abstinență
Ред 48: Ред 48:
[[pl:Abstynencja]]
[[pl:Abstynencja]]
[[pt:Abstinência]]
[[pt:Abstinência]]
[[ro:Abstinenţă]]
[[ro:Abstinență]]
[[sk:Abstinencia]]
[[sk:Abstinencia]]
[[sl:Abstinenca]]
[[sl:Abstinenca]]

Версия от 08:01, 13 януари 2011

Абстиненцията (от латинското abstinens - липсващ, отсъстващ) е доброволен отказ от задоволяването на плътски желания, вкусове и страсти, които доставят удоволствие.

Религиозно значение

Много религии изискват от последователите си да спазват т. нар. пости - период на въздържане от храна, алкохолни напитки, полови контакти, празненства и изобщо всякакви удоволствия. Според религиозните учения, по този начин човек се уподобява на светиите и принася духовна жертва на Бога (...жертва Богу е дух съкрушен; сърце съкрушено и смирено. Пс. 50:18).

Профилактична абстиненция

Като профилактична (предпазна) абстиненция в медицината се означава въздържането от определени действия, навици или храни, с цел да се предотврати развитието на определено заболяване или да се подпомогне неговото лечение. Примери за профилактична абстиненция са:

Наркотична абстиненция

Като наркотична абстиненция се означава състоянието, при което наркозависимото лице е лишено от веществото, към което е пристрастено (алкохол, стимуланти, опиати и други) и изпитва силно, тежкопреодолимо влечение да си го набави. Наркотичната абстиненция има два компонента:

  • психологична - това е силното желание да се изпита т. нар. "кик" - удоволствието от въздействието на наркотика и чувството за комфорт, и релаксация, свързани с обстановката за неговата употреба (общуването с други наркозависими, специфичната "задушевна" атмосфера на наркосбирките);
  • физиологична - изразява се в нарушаване на нормалното протичане на физиологичните процеси в организма, в отсъствие на наркотичното вещество; това може да бъде:

Някои вещества и продукти, като кофеин, теин, теобромин, никотин, марихуана и други, предизвикват основно психологична пристрастеност; физиологична зависимост възниква рядко и само след продължителна прекомерна употреба. Други, като кокаина и амфетамините бързо предизвикват физиологична зависимост, която обаче също така бързо се преодолява (в рамките на една-две седмици), с по-голямо усилие на волята. Трети, като хероина и антидепресантите, предизвикват тежка физиологична зависимост, която е почти невъзможно да бъде преодоляна без медицинско лечение.

При рязко лишаване от наркотика настъпва абстинентна криза.