Хеопс: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Xqbot (беседа | приноси)
м Робот Промяна: hr:Kufu
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
[[Картинка:Khufu.JPG|мини|дясно|300 п|Статуя на Хеопс в Музея в [[Кайро]]]]
[[Картинка:Khufu.JPG|мини|дясно|300 п|Статуя на Хеопс в Музея в [[Кайро]]]]
'''Хеопс''', (също Хофу или Хуфу) е втория [[фараон]] от четвъртата династия, син на [[Снофру]] и баща на [[Хефрен]]. По време на неговото 23 годишно управление е построена [[великата пирамида]] в [[Гиза]]. Сведения за неговото родословие черпим от [[папирусът Уесткар]]. Някои надписи в облекчаващите камери над Камерата на краля в Хеопсовата пирамида подпомагат датирането на строежа. Описание дава и древногръцкият историк [[Херодот]].
'''Хеопс''', (също Хофу или Хуфу) е вторият [[фараон]] от четвъртата династия, син на [[Снофру]] и баща на [[Хефрен]]. По време на неговото 23 годишно управление е построена [[великата пирамида]] в [[Гиза]]. Сведения за неговото родословие черпим от [[папирусът Уесткар]]. Някои надписи в облекчаващите камери над Камерата на царицата в Хеопсовата пирамида подпомагат датирането на строежа. Описание дава и древногръцкият историк [[Херодот]].


== Биография ==
== Биография ==


Пълното му име Хнум-Хофу означава "защитен от бог Хнум". Син на фараона Снефру и кралица Хетепхерес I, той продължава политиката на баща си за разширяване на държавата и съсредоточаване на централната власт в ръцете на фараона, за сметка на съсловието на жреците. Въпреки качествата си на държавник, Хофу ще остане в историята най-вече с мащабното строителство, характерно за целия период на [[IV династия]].
Пълното му име Хнум-Хофу означава "защитен от бог Хнум". Син на фараона Снофру и кралица Хетепхерес I, той продължава политиката на баща си за разширяване на държавата и съсредоточаване на централната власт в ръцете на фараона, за сметка на съсловието на жреците. Въпреки качествата си на държавник, Хофу ще остане в историята най-вече с мащабното строителство, характерно за целия период на [[IV династия]].
'''Деца''':
'''Деца''':

Версия от 08:14, 20 януари 2011

Статуя на Хеопс в Музея в Кайро

Хеопс, (също Хофу или Хуфу) е вторият фараон от четвъртата династия, син на Снофру и баща на Хефрен. По време на неговото 23 годишно управление е построена великата пирамида в Гиза. Сведения за неговото родословие черпим от папирусът Уесткар. Някои надписи в облекчаващите камери над Камерата на царицата в Хеопсовата пирамида подпомагат датирането на строежа. Описание дава и древногръцкият историк Херодот.

Биография

Пълното му име Хнум-Хофу означава "защитен от бог Хнум". Син на фараона Снофру и кралица Хетепхерес I, той продължава политиката на баща си за разширяване на държавата и съсредоточаване на централната власт в ръцете на фараона, за сметка на съсловието на жреците. Въпреки качествата си на държавник, Хофу ще остане в историята най-вече с мащабното строителство, характерно за целия период на IV династия.

Деца:

  • Джедафр (Хардедеф); Джедефхор; Каваб; Хафра (Хефрен); Банефра; Хуфухаеф - синове
  • Хетепхерес II; Мересанх; Хамерернебти - дъщери.

Съпруги:

  • Меритатес I; Хенутсен и още две неизвестни царици.

Външни препратки

Шаблон:Link FA