Аборигени (Древен Рим): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
шаблон
м r2.7.1) (Робот Добавяне: ca:Aborígens (mitologia)
Ред 12: Ред 12:
[[Категория:Римска митология]]
[[Категория:Римска митология]]


[[ca:Aborígens (mitologia)]]
[[en:Aborigines (mythology)]]
[[en:Aborigines (mythology)]]

Версия от 15:41, 25 януари 2011

Аборигени, според древноримските историци и митолози, се наричат най-старите жители на Централна Италия; коренното население на страната, противопоставяно на колонистите. Преданието гласи, че така се нарича племето, живеещо в Лациум и управлявано от цар Латин, при което пристига Еней[1]. Според някои автори, те са се настанили от планинските си обиталища край сабинския град Реате, откъдето са прогонили сикулите[2].

Най-общоприетата етимология на името (ab origine — „От началото, първоначален“), според която аборигените са коренно население (автохтони), влиза в противоречие с някои древни автори, които ги разглеждат като древногръцки имигранти, а не като коренно население[3]. Други предлагани етимологии на това название са: arborigines — „родени от дървото“ и aberrigines — „номади“. Ликофрон от своя страна нарича жителите на Центрана Италия „Boreigonoi“[4].

Според преданието, Еней и неговите троянци получават радушен прием от аборигените при пристигането си в техните земи, а царят им Латин дава дъщеря си Лавиния за жена на Еней. Когато по-късно аборигени и троянци се изправят срещу обединените сили на рутули и етруски, Еней нарича двата народа с общото име Латини, в чест на загиналият скоро преди това в сблъсък с рутулите техен цар Латин, създавайки по този начин племето латини[5].


Източници

  1. Тит Ливий, Ab urbe condita, І,1.
  2. Дионисий Халикарнаски. Римски древности, 1.9.
  3. Марк Порций Катон. Начала (Origines), 5.6.7.
  4. Ликофрон. Alexandra, 1253.
  5. Тит Ливий, Ab urbe condita, І, 2.