Китарен риф: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Робот Добавяне: ca:Riff
мРедакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
'''Китарният риф''' представлява серия от последователно изсвирени [[акорд]]и, оформящи даден ритъм или мелодия. Използва се най-вече в [[рок]] и [[джаз]] музиката в поддържащата ритъм секция, но не рядко се явяват и като водещ елемент, а при [[метъл]]а почти всички песни са изградени главно от китарни рифове, които са основната характеристика на този жанр. Рифовете могат да бъдат бързи, бавни, продължителни или отсечени, в зависимост от темпото и структурата на песента.
'''Китарният риф''' представлява серия от последователно изсвирени [[акорд]]и, оформящи даден ритъм или мелодия. Използва се най-вече в [[рок]] и [[джаз]] музиката в поддържащата [[ритъм секция]], но не рядко се явяват и като водещ елемент, а при [[метъл]]а почти всички песни са изградени главно от китарни рифове, които са основната характеристика на този жанр. Рифовете могат да бъдат бързи, бавни, продължителни или отсечени, в зависимост от темпото и структурата на песента.


=== Някои емблематични песни, със запомнящи се китарни рифове ===
=== Някои емблематични песни, със запомнящи се китарни рифове ===

Версия от 13:07, 27 януари 2011

Китарният риф представлява серия от последователно изсвирени акорди, оформящи даден ритъм или мелодия. Използва се най-вече в рок и джаз музиката в поддържащата ритъм секция, но не рядко се явяват и като водещ елемент, а при метъла почти всички песни са изградени главно от китарни рифове, които са основната характеристика на този жанр. Рифовете могат да бъдат бързи, бавни, продължителни или отсечени, в зависимост от темпото и структурата на песента.

Някои емблематични песни, със запомнящи се китарни рифове


Алтернативи

Понякога основният риф или допълнителен такъв може да бъде изпълнен и на кийборд или от духови инструменти. Добри примери за първия случай са някои песни на Deep Purple и особено на The Doors, както и други най-вече хард рок групи. Като представител на втория вариант може да се назове българската пънк група Хиподил с парчетата "Бате Гойко" или "Скакауец", където брас секцията води мелодията. Този приом е най-често срещан при ска музиката.