Александър Блок: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м [r2.5.2] Робот Добавяне: la:Alexander Blok
м r2.5.2) (Робот Добавяне: nn:Aleksandr Blok
Ред 24: Ред 24:
[[Категория:Руски поети]]
[[Категория:Руски поети]]
[[Категория:Поети символисти]]
[[Категория:Поети символисти]]

[[tt:Александр Блок]]


[[ar:ألكسندر بلوك]]
[[ar:ألكسندر بلوك]]
Ред 53: Ред 55:
[[mrj:Блок, Александр Александрович]]
[[mrj:Блок, Александр Александрович]]
[[nl:Aleksandr Blok]]
[[nl:Aleksandr Blok]]
[[nn:Aleksandr Blok]]
[[pl:Aleksandr Błok]]
[[pl:Aleksandr Błok]]
[[pt:Aleksandr Blok]]
[[pt:Aleksandr Blok]]
Ред 61: Ред 64:
[[tg:Александр Александрович Блок]]
[[tg:Александр Александрович Блок]]
[[tr:Aleksandr Blok]]
[[tr:Aleksandr Blok]]
[[tt:Александр Блок]]
[[uk:Блок Олександр Олександрович]]
[[uk:Блок Олександр Олександрович]]
[[vi:Aleksandr Aleksandrovich Blok]]
[[vi:Aleksandr Aleksandrovich Blok]]

Версия от 14:48, 6 февруари 2011

Александър Блок
Александр Александрович Блок
руски поет

Роден
Починал
ПогребанЛитераторские мостки, Санкт Петербург, Русия

Учил вСанктпетербургски държавен университет
Семейство
СъпругаЛюбов Блок (1903)
Подпис
Александър Блок в Общомедия

Александър Александрович Блок (на руски Александр Александрович Блок) е руски поет. Той е основен представител на руския символизъм и най-влиятелният руски поет в началото на 20 век.

Биография

Александър Блок е роден на 28 ноември (16 ноември стар стил) 1880 в Санкт Петербург в семейството на професор по право. След като родителите му се разделят през 1883, той заминава за Шахматово близо до Москва, където живее с родителите на майка си. Дядо му е бивш ректор на Санктпетербургския университет и той израства в интелектуална атмосфера, запознавайки се с философията на Владимир Соловьов, също негов роднина, и с поезията на Фьодор Тютчев и Афанасий Фет.

През 1903 Александър Блок се жени за Любов Менделеева, дъщеря на известния химик Дмитрий Менделеев, на която посвещава поетическия цикъл „Стихове за Прекрасната дама“ („Стихи о прекрасной даме“, 1904). Книгата го утвърждава като най-влиятелната фигура на руския символизъм, като популярността му продължава да нараства през следващите години. Блок оказва силно влияние върху по-младите поети, сред които Анна Ахматова, Марина Цветаева и Борис Пастернак.

В последното десетилетие от живота си Александър Блок се концентрира основно върху политически теми, акцентирайки върху месианското предопределение на Русия. След Руската революция той публикува поемата „Дванадесетте“ („Двенадцать“, 1918), описваща марша на банда от дванадесет болшевики, сеещи смърт и опустошение в революционния Петроград сред силна снежна буря. Тя предизвиква недоволството на неговите интелектуални последователи, които го обвиняват в лош вкус, както и на болшевиките, които не харесват неговия мистицизъм. През оставащите години от живота си той живее в изолация и умира през 1921, според някои от предизвикания от гражданската война глад.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Alexander Blok в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​