Разлика между версии на „Луи IX“

Направо към навигацията Направо към търсенето
13 байта изтрити ,  преди 10 години
редакция без резюме
Когато баща му наследява [[Филип II (Франция)|Филип II]] на престола през [[1223]] г. дългогодишният конфликт между династията на [[Капетинги]]те и [[Плантагенети]]те все още не е разрешен, но към момента е във временно затишие, тъй като английският крал [[Хенри III (Англия)|Хенри III]] не е готов да възобнови войната. На юг от [[Франция]] бушува Албигойската война на еретиците, а в страната съществува напрежение между някои от висшите аристократи и краля. [[Луи VIII (Франция)|Луи VIII]] до голяма степен успява да овладее тези външни и вътрешни проблеми, но ненадейно умира при завръщането си от успешен поход срещу Тулузкия граф.
 
Луи IX, който по онова време е 12 годишен, е коронясан в [[Реймс]], а майка му Бланш е обявена за негов регент. За негово щастие Бланш е жена със силен характер и големи политически способности. Тя поема ръководството на страната в свои ръце и успява за кратко време да потуши вътрешното напрежение в страна. Под нейно давление Луи атакува бунтовните барони - Хю от Лузян и Херцога на Бретан - Пиер Моклерк. Без подкрепата на английския крал Хенри III, тяхната съпротива е сломена бързо и с мирния договор от Вендом вътрешната опозиция е неутрализирана.
 
Успешна се оказва и офанзивата срещу Тулузкия граф Раймонд VII, който капитулира пред кралската войска при [[Лангедок]]. На [[11 април]] [[1229]] г. е подписан Парижкият мирен договор, според който дъщерята на Раймонд VII се омъжва за брата на Луи - Алфонс, като след тяхната смърт областта Лангедок е щяла да остане в кралския домен. По този начин Луи и Бланш прекратяват Албигойската война. Като политически дебют това е изключителен успех.
 
Проблемът с владените от Плантагенетите земи във Франция обаче остава. Подкрепян от Пиер Моклерк [[Хенри III (Англия)|Хенри III]] акостира в Бретан и предприема поход в западна Франция. Луи IX, тогава едва 15-годишен, застава начело на армията, заповядва да се възстанови крепостта в Ангър и се насочва към [[Нант]], където се е установила английската войска. Всъщност битка не се осъществява, тъй като след един безсмислен поход към [[Бордо]] Хенри III се оттегля. Преговорите се възобновяват и Пиер Моклерк признава върховенството на Луи IX. Първите изяви на младия крал обаче не били успешни. Организираният от него [[Седми кръстоносен поход]] се провалил, самият той бил пленен от Египетския султан и освободен срещу голям откуп през [[1254]] г. Крал Луи IX Свети се примирявал с неуспехите. Като ревностен католик продължавал да желае освобождаването на Гроба Господен. Той ръководил [[Осми кръстоносен поход|Осмия кръстоносен поход]] през [[1270]] г.
Първите изяви на младия крал обаче не били успешни. Организираният от него [[Седми кръстоносен поход]] се провалил, самият той бил пленен от Египетския султан и освободен срещу голям откуп през [[1254]] г. Крал Луи IX Свети се примирявал с неуспехите. Като ревностен католик продължавал да желае освобождаването на Гроба Господен. Той ръководил и [[Осми кръстоносен поход|Осмия кръстоносен поход]] през [[1270]] г.
 
Същата година Луи Свети починал от [[чума]] при обсадата на Тунис.
49

редакции

Навигация