Разлика между версии на „Луи IX“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
Проблемът с владените от Плантагенетите земи във Франция обаче остава. Подкрепян от Пиер Моклерк [[Хенри III (Англия)|Хенри III]] акостира в Бретан и предприема поход в западна Франция. Луи IX, тогава едва 15-годишен, застава начело на армията, заповядва да се възстанови крепостта в Ангър и се насочва към [[Нант]], където се е установила английската войска. Всъщност битка не се осъществява, тъй като след един безсмислен поход към [[Бордо]] Хенри III се оттегля. Преговорите се възобновяват и Пиер Моклерк признава върховенството на Луи IX.
 
Първите изяви на младия крал обаче не били успешни. Организираният от него [[Седми кръстоносен поход]] се провалил, самият той бил пленен от Египетския султан и освободен срещу голям откуп през [[1254]] г. Крал Луи IX Свети се примирявал с неуспехите. Като ревностен католик продължавал да желае освобождаването на Гроба Господен. Той ръководил и [[Осми кръстоносен поход|Осмия кръстоносен поход]] през [[1270]] г.
Крал Луи IX Свети не се примирявал с неуспехите. Като ревностен католик продължавал да желае освобождаването на Гроба Господен. Той ръководил и [[Осми кръстоносен поход|Осмия кръстоносен поход]] през [[1270]] г. Същата година Луи Свети починал от [[чума]] при обсадата на Тунис по време на същия поход.
 
Същата година Луи Свети починал от [[чума]] при обсадата на Тунис.
 
== Потомство ==
49

редакции

Навигация