Разлика между версии на „Осми кръстоносен поход“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
'''Осмият кръстоносен поход''' е организиран през [[1270]] г. от [[Луи Девети]] - същият, който започнал и предишния [[Седми кръстоносен поход|Седми кръстоносен поход]]. Към краля се присъединява и брат му - [[Карл I Анжуйски|Карл Анжуйски]], който е крал на [[Сицилия]] по това време.
 
За похода са били нужни много средства и във [[Франция]] се въвежда нов поголовен данък. Папа [[Климент IV]] отделя една десета от приходите си за похода. Карл Анжуйски, за да накара повече войници да се присъединят към тях, поема издръжката на войниците, които се присъединят към тях. На [[4 юли]] [[1270]] г.потеглят от пристанището на град Егморт - Южна Франция, и стигат до пристанището на град [[Каляри]] на [[8 юли]] [[1270]] г. Чак тогава решават на къде да тръгнат - към град Тунис. Братът на Луи изявява най-голяма инициатива да тръгнат натам, понеже беят на Тунис отказва да плаща такси за износ на стока от [[Сицилия]]. Карл Анжуйски иска само да го сплаши с армията на брат си. Луи се съгласява да тръгнат на там понеже планира да превърне Тунис в основна база за настъплението си към [[Африка]]. Планира да мине през [[Либия]], за да изненада [[султана]] на Египет.
Потеглят към Тунис и там се срещат съсс туниската армия - "крещяща тълпа", но колкото и слаба да е, тя нанася поражения на Кръстоносната армия (това е единствения сблъсък между двете армии - до главна битка не се стига).
Поради лошите климатични условия се разразява [[чума]] от която на [[25 август]] [[1270]] г. умира и Луи Девети. Брат му спира Френските войски да разграбят Тунис, а и техният боен дух е спаднал. На [[31 октомври]] [[1270]] г. се подписва 10 годишен договор, съгласно който Тунис трябва да приема сицилийските стоки безмитно, а беят да плаща данъка в двоен размер.
На [[18 ноември]] [[1270]] г. кръстоносците поемат обратно към Сицилия, но малко преди да стигнат се разрразяваразразява буря, която потапя 18 големи кораба с 4000 войници и цялото злато, дадено от бея на Тунис.
 
{{история-мъниче}}
49

редакции

Навигация