Разлика между версии на „Челюскин (параход)“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
м (Робот Промяна: nl:Tsjeljoeskin (schip))
[[Image:Chelyuskin Ship.jpg|right|frame|„Челюскин“]]
'''„Челюскин“''' е [[съветски]] [[параход]], подсилен да плава през полярен лед, който става заклещен във водите на [[Северния ледовит океан]] по време на своето плаване от [[Мурманск]] до [[Владивосток]] - по Северния морски път. Целта на експедицията е да се установи възможността да се премине Северния морски път с обикновен кораб в един сезон.
'''„Челюскин“''' е [[съветски]] ледоразбивач, построен през [[1933]] г. в [[Дания]] от фирма Burmeister and Wain (B&W, Copenhagen) по поръчка. Имал водоизместимост 7,5 хил. тона.
 
Параходът е построен през [[1933]] г. в [[Дания]] от фирма Burmeister and Wain (B&W, Copenhagen) по поръчка. Имал водоизместимост 7,5 хил. тона. Параходът е спуснат на вода на [[311 юнимарт]] [[1933]] под своето първо име „Лена“. СледНа 219 дниюни 1933 г. му е дадено друго име, в чест на [[Семьон Челюскин]], - руски полярен изследовател и участник във Великата северна експедиция 1733—1743 г.
 
Експедицията се ръководи от [[Ото Шмид]], а капитан на „Челюскин“ е [[Владимир Воронин (Челюскин)|Владимир Воронин]]. На борда имало 112 души, пътници и екипаж.
 
== Плаване ==
ЛедоразбивачътПараходът „Челюскин“ тръгва от [[Мурманск]] към [[Владивосток]] на [[2 август]] [[1933]] със 112 пътници на борда. На [[19 септември]] ледове заобиколили кораба. Корабът се опитал да излезе от този плен като тръгва срещу по-тънкия лед, но не успява. Следващите 5 месеца „Челюскин“ дрейфува. Обшивката на кораба не издържа и в кораба прониква вода и пътниците се готвят да го напуснат. На [[13 февруари]] „Челюскин“ потъва. Хората остават на леда. Пренасят материали от които си построяват бараки. Живеят в продължение на 3 месеца върху леда.
 
== Евакуация ==

Навигация