Разлика между версии на „Сливнишка битка“

Направо към навигацията Направо към търсенето
Докато битката при Сливница е в разгара си, сръбската Моравска дивизия превзема [[Брезник]] и се насочва към левия фланг на българските позиции в Сливница. Шумадийската дивизия се съединява с Дунавската и Дринската при сливнишките позиции.
 
На левия фланг положението не е толкова добро за българите. Шумадийската и Моравската дивизия настъпват от юг и югозапад. Срещу тила на моравците, чийто щаб се намира в Брезник и които настъпват към [[Гургулят]], са изпратени 1 950 души под командването на капитан [[Стефан Кисов]] (виж [[Бой при Брезник]]). Въпреки че в крайна сметка е разбит, българският отряд забавя цялата Моравската дивизия в придвижването ѝ към Сливница, където се решава изхода на войната, и заставя сърбите да отделят два батальона за прикритие от юг.
 
;7 ноември
На 7 ноември, след нови попълнения и в двете страни, сърбите достигат 40 000, а българите 32 000.
 
В ранната сутрин на 7 ноември капитан Христо Попов и воденият от него отряд се насочват към село [[Гургулят]], където срещат 3 сръбски батальона, една батарея и един ескадрон и ги разгромяват в [[БиткаБой при Гургулят|Битката при Гургулят]].
 
По това време сръбските войски на северния фланг се съвземат и си връщат част от изгубените терени. Българите контраатакуват. Капитан [[Марин Маринов]] - командващ Бдинския полк, нарежда щикова атака - „На нож“, като сам повежда бойците си и загива в боя. По-късно Бдинският полк е подкрепен от [[плевен]]ските дружини и една батарея. Развихря се ожесточена борба за надмощие, но сърбите не успяват да издържат и обръщат в бяг, от тук нататък ходът на сражението е решен. По обяд на 7 ноември българите минават в настъпление.

Навигация