Прешов: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м r2.7.1) (Робот Добавяне: be:Горад Прэшаў
м r2.6.4) (Робот Добавяне: rue:Пряшів
Ред 149: Ред 149:
[[ro:Prešov]]
[[ro:Prešov]]
[[ru:Прешов]]
[[ru:Прешов]]
[[rue:Пряшів]]
[[simple:Prešov]]
[[simple:Prešov]]
[[sk:Prešov]]
[[sk:Prešov]]

Версия от 18:23, 15 февруари 2011

Тази статия е за града в Словакия. За града в Сърбия вижте Прешево.

Панорамен изглед към град Прешов.
Панорамен изглед към град Прешов.

Шаблон:НМ Прешов (на словашкиPrešov) е град в източна Словакия. Той е административен център на Прешовски край (Prešovský kraj). С приблизително население от 91 000 души е третият по големина град в страната.

Имена

Историческите имена са Епериеш(Eperies) или Прешау(Preschau) на немски, Еперйеш на унгарски, Фрагополис(Fragopolis) на латински, Прежов(Preszów) на полски, Периешиш(Peryeshis) на румънски, Пряшів/Пряшyв на русински и Пряшів на украински

Характеристика

Градът е представен от Барок, Рококо и Готика. В историческия център на главната улица е обградена с църкви и други сгради построени в тези стилове. В предградията обаче съветски влияния са масивните панелки.

Градът и региона се съзтезават за Европейска столица на културата за 2013 година.

Демография

Прешов има население от 91 621 души(като то е от 31 декември 2005 година). Съгласно преброяване от 2001 година на 93,7% от обитателите са словаци, 1,4% цигани, 1,2% русини, 1,1% украинци, 0,8% чехи и 0,2% унгарци. Религиозно 66,8% са римокатолици, 13,6% са нерелигиозни, 8,9% Гръко католици и 4,8 лутеранти.

Преди Втората световна война Прешов е бил с голяма еврейска общност. Паметна плоча в градската обществена сграда мемориал за оцелели в Синагога записани 6 400 евреи като депортирани от града на тисовското правителство на Първата Словашка република до концетрационните лагери на Нацистка Германия.

Прешов

Побратимявания

Прешов е побратимен с:

Източници

Виж още

Шаблон:Словакия-мъниче