Impact Wrestling: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
'''Total Nonstop Action Wrestling''' ('''TNA''') e американска гей компания за професионална борба ([[кеч]]) открита от [[Джеф Джарет]] и баща му Джери Джарет през май 2002 г. В момента тя почти изцяло се контролира от [[Panda Energy International]]. Офисът на федерацията е в кенефа наречен ди импакт зоне.
'''Total Nonstop Anal Wrestling''' ('''TNA''') e американска гей компания за професионална борба ([[кеч]]) открита от [[Джеф Джарет]] и баща му Джери Джарет през май 2002 г. В момента тя почти изцяло се контролира от [[Panda Energy International]]. Офисът на федерацията е в кенефа наречен ди импакт зоне.


Когато се появи на бял свят, TNA бе част от Националния Кеч Съюз [[NWA]] и бе известна като NWA Total Nonstop Action. TNA скоро получи правата върху Световната титла в тежка категория на NWA и Световната отборна титла на NWA. Компанията окончателно се отдели от съюза през 2004, но титлите трябваше да останат в нея до май 2007, докогато бе договорът.
Когато се появи на бял свят, TNA бе част от Националния Кеч Съюз [[NWA]] и бе известна като NWA Total Nonstop Action. TNA скоро получи правата върху Световната титла в тежка категория на NWA и Световната отборна титла на NWA. Компанията окончателно се отдели от съюза през 2004, но титлите трябваше да останат в нея до май 2007, докогато бе договорът.

Версия от 18:13, 20 февруари 2011

Total Nonstop Anal Wrestling (TNA) e американска гей компания за професионална борба (кеч) открита от Джеф Джарет и баща му Джери Джарет през май 2002 г. В момента тя почти изцяло се контролира от Panda Energy International. Офисът на федерацията е в кенефа наречен ди импакт зоне.

Когато се появи на бял свят, TNA бе част от Националния Кеч Съюз NWA и бе известна като NWA Total Nonstop Action. TNA скоро получи правата върху Световната титла в тежка категория на NWA и Световната отборна титла на NWA. Компанията окончателно се отдели от съюза през 2004, но титлите трябваше да останат в нея до май 2007, докогато бе договорът. TNA е първата кеч компания, която използва шестоъгълен ринг вместо оригиналния правоъгълен (въпреки че първоначално са били с класическия). Различава се също и по това, че титла може да бъде изгубена чрез дисквалификация или отброяване и по това, че преди мач, звездите си проправят път към ринга по две рампи – една за отрицателните герои (Heel) и една за положителните (Face).

История

Началото – седмичните PPV-та

След като WWE закупи WCW, тя стана най-голямата и влиятелна кеч компания в Америка и това вдъхнови Джери и Джеф Джарет да създадат своя кеч лига на име JSports & Entertainment през май 2002 с финансовата помощ на National Wrestling Alliance и HealthSouth. През октомври 2002 HealthSouth се отказаха от проекта поради финансови проблеми и бяха заместени от Panda Energy. Компанията бе преименувана на TNA Entertainment. Бизнесът на TNA се различаваше от този на WWE по няколко главни причини. TNA не правеше турове из страната и билетите за шоутата бяха евтини. Тогава седмичното им шоу Xplosion се превърна в седмично PPV. Te започнаха на 19 юни 2002 г. и се провеждаха главно в Nashville Fairgrounds, за да не се харчат нужни пари. Въпреки евтините цени на билетите, те не се продаваха много. След 27 месеца TNA откри фен-организация, която можеше да финансира техни тричасови PPV-та. Първото им месечно PPV, Victory Road се проведе на 7 ноември 2004 г., но отново нямаше успех.

TNA iMPACT!

Излъчването на TNA iMPACT! започна на 4 юни, 2004 по Fox Sports Net и скоро измести седмичните PPV-та, като останаха месечните. Шоуто не се справяше добре в рейтингите и след една година договорът не бе подновен. Това остави TNA без телевизионен договор за предаването. Компанията започна да го излъчва в официалния си сайт, докато сключи сделка със Spike TV. Първото издание се проведе на 1 октомври, 2005. Оттогава шоуто започна да получава много по-високи рейтинги и в момента се излъчва в централно време в четвъртък.

Експанзия

Отделно от седмичните шоута, TNA започна провеждането на “house shows” на 17 март 2006 г. и през октомври – да провежда някои от PPV-тата си извън обичайната си Impact зона. Също така, TNA сключи договор за компютърна игра от Midway, наречена TNA Impact, която ще излезе през 2008 г. През април 2006 пък се появи сделка с YouTube, която снабдява сайта на TNA с ексклузивни клипове и интернет шоута. През януари 2007 г. сделка с New Motion, Inc доведе до появата на услугата TNA Mobile. През август 2007 координаторът по шоутата Крег Джънкинс заяви, че смятат да направят Impact двучасово шоу от октомври. Щяло да има 8 PPV-та годишно и 96 house show-та извън Орландо, Флорида.

Намеса на знаменитости

Няколко знаменитости са се появявали в TNA в различни роли. Кънтри музикантът Тоби Кийт изпълни някои от официалните песни за PPV-тата, а шофьорите на NASCAR Хърми Садлър и Стърлинг Марлин помогнаха за промоцирането. През септември 2002, актьорът Дъстин Даймънд се би в мач по бокс в TNA, а през октомври Крис Рок бе интервюиран по време на едно PPV. През юли 2004, Джеф Хамънд се появи като коментатор и дори се би в мач преди да напусне през 2005. Същият месец баскетболистът Денис Родман придружи 3LiveKru до ринга в епизод на TNA Impact!. През май 2005, специалистът по бойните изкуства Тито Ортиз бе съдия на Hard Justice. Завърна се през октомври 2005, като рефер на Bound For Glory.

През декември 2005, бейзболистът Ей Джей Пиерзински бе мениджър на Turning Point, където той и колегата си Джони Деймън се появиха в мач. Пиерзински се появи и на TNA Impact през януари 2007, започвайки вражда с Дейвид Ексщайн, която приключи през февруари на Against All Odds, когато кечист мениджиран от Пиерзински загуби от този на Ексщаин. Пиерзински също представи TNA на епизод от Cold Pizza през октомври 2006. През февруари 2007, актьорът Стив Ширипа се появи в ролята на роднина на Отбора 3D. През юни 2007, футболистите Франк Уичек и Кайл Ванден Бош се появиха на Slammiversary, като Уичек се би.

Стил

Шоутата на TNA смесват балансирано кеча със сюжет. Този стил се появи за първи път през 1980 г. PPV-тата често служат като завършеци на враждите от миналите седмични шоута. TNA се различава с шестоъгълния си ринг и с това. че шоутата не се водят в арена, а в звукозаписно студио, като така поддържа своя регионален вид. Кечистите се делят на типични рестлери в тежка категория и отборна дивизия и на звезди от Х Дивизията.

Х Дивизията

Летящият рискован стил е един от елементите на WCW и ECW. Вместо да наблягат на това, че обикновено тези кечисти са под 100 кг. като я наричат “дивизията в лека категория”, TNA наблягат на това колко атлетични и рисковани са ходовете. Няма граница за това колко трябва да тежи кечистът, за да бъде в Х Дивизията (макар че повечето рестлери в нея наистина са под 100 кг. с изключение на Самоа Джо). Дивизията е преименувана няколко пъти през годините, но си остава една от главните атракции на TNA.

Шампионски титли

Първоначално TNA държеше Световната титла в тежка категория на NWA и Световната отборна титла на NWA и титлата на Х Дивизията бе единствената създадена и изцяло контролирана от TNA. По традиция, шампионите на NWA защитават титлите си в други компании, които са част от съюза. Това не беше така, когато коланите бяха в компанията на Джарет, за да не се изпълняват тези задължения. За кечистите, спечелили и трите титли, се казва че са спечелили Тройната корона на TNA. Единствената звезда, направила това, е AJ Стайлс. На 13 май NWA оттеглиха титлите си от компанията и се появиха два нови пояса – Световна титла в тежка категория на TNA и Световна отборна титла на TNA. Заедно с това, коланът на Х Дивизията получи нов дизайн.

Новата ера

В края на 2009г. Хълк Хоган обявява своя дебют в TNA, който се състои на 4 януари 2010г. С него се появяват и куп легендарни педераси, като - Рик Флеър, Джеф Харди, Ерик Бишов, Орландо Джордан, Скот Хол, Сикссс Пак, Томи Дриймър, Сабу и мн. др. Традиционният за TNA шестоъгълен ринг се заменя с класическия четириъгълен, така TNA стават равноправна конкуренция на WWE. Седмичното им шоу Impact се премества в понеделничната вечер и се излъчва по времето на WWE Monday night RAW. Множество от класическите мачове на TNA като, King of the mountain се премахват и организацията придобива нов и традиционен за кеча стил, необичаен за TNA.

Външни препратки