Икар: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
м Премахнати редакции на 213.231.159.208 (б.), към версия на Peterdx
Ред 3: Ред 3:
'''Икар''' ({{lang-gr|Ἴκαρος}}, {{lang-la|Íkaros}}) е герой от [[Древногръцка митология|древногръцката митология]] син на [[Дедал]] известен с необичайната си смърт.
'''Икар''' ({{lang-gr|Ἴκαρος}}, {{lang-la|Íkaros}}) е герой от [[Древногръцка митология|древногръцката митология]] син на [[Дедал]] известен с необичайната си смърт.


За да избягат от остров [[Крит]] и цар [[Минос]], гениалният майстор Дедал изработил за себе си и сина си криле от пера, залепени с восък. Дедал предупредил Икар да не лети твърде високо, но той не го послушал издигнал се твърде близо до слънцето и горещината разтопила восъка. Икар паднал в морето и се удавил близо до остров [[Самос]]. Тази част на морето е наречена в негова чест [[Икарийско море]]. Мъртвото му тяло изхвърлено на брега, било погребано от [[Херакъл]] на малкия остров Долиха, също наречен Икария на името на Икар.С това Икар символизира вечният човешки дух ,който се стреми към полет и към развитие и прогрес, не търпи оковите и ограниченията и се стреми към развитие, изразено в полета на вечният тъсещ човешки дух.Ние сме вечноразвиващи се и търсещи и полетът символизира прогреса ,който нищо и никой, не може да спре и да се загради с материални граници.Това е полетът на Икар с изобретени самостоятелно криле.Това символизира още самостоятелното развитие и самоусъвършенствуването на човека и на неговата душа.
За да избягат от остров [[Крит]] и цар [[Минос]], гениалният майстор Дедал изработил за себе си и сина си криле от пера, залепени с восък. Дедал предупредил Икар да не лети твърде високо, но той не го послушал издигнал се твърде близо до слънцето и горещината разтопила восъка. Икар паднал в морето и се удавил близо до остров [[Самос]]. Тази част на морето е наречена в негова чест [[Икарийско море]]. Мъртвото му тяло изхвърлено на брега, било погребано от [[Херакъл]] на малкия остров Долиха, също наречен Икария на името на Икар.


[[Категория:Други хора от древногръцката митология]]
[[Категория:Други хора от древногръцката митология]]

Версия от 14:34, 7 март 2011

Икар (Шаблон:Lang-gr, Шаблон:Lang-la) е герой от древногръцката митология син на Дедал известен с необичайната си смърт.

За да избягат от остров Крит и цар Минос, гениалният майстор Дедал изработил за себе си и сина си криле от пера, залепени с восък. Дедал предупредил Икар да не лети твърде високо, но той не го послушал издигнал се твърде близо до слънцето и горещината разтопила восъка. Икар паднал в морето и се удавил близо до остров Самос. Тази част на морето е наречена в негова чест Икарийско море. Мъртвото му тяло изхвърлено на брега, било погребано от Херакъл на малкия остров Долиха, също наречен Икария на името на Икар.