Миле Неделковски: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Категория:
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
{{без източници}}
{{Биография инфо|
{{Биография инфо|
име= Миле Неделковски
име= Миле Неделковски
Ред 12: Ред 11:


== Биография ==
== Биография ==
Неделковски е роден в [[Прилеп (град)|Прилеп]] и учи в български училища в [[Тополчани]], [[Загорани]] и Прилеп. На два пъти е изключван от гимназията „Мирче Ацев“ в Прилеп поради отказ да говори „на [[македонски език|служебен език]]“. Продължава образованието си в [[Битоля|Битолската]] гимназия „Йосип Броз Тито“, от която също е изключен. В 1958 година завършва задочно училище за зъботехници. Работи две години като зъботехник в Прилеп, след което се мести в Скопие, където живее и до днес.
Неделковски е роден през 1935 година в [[Прилеп (град)|Прилеп]] и учи в български училища в [[Тополчани]], [[Загорани]] и Прилеп. На два пъти е изключван от гимназията „Мирче Ацев“ в Прилеп поради отказ да говори „на [[македонски език|служебен език]]“. Продължава образованието си в [[Битоля|Битолската]] гимназия „Йосип Броз Тито“, от която също е изключен. В 1958 година завършва задочно училище за зъботехници. Работи две години като зъботехник в Прилеп, след което се мести в Скопие, където живее и до днес.


== Творчество ==
== Творчество ==
Миле Неделковски е автор на няколко книги: романът „Пепелаши“ (1968), стихосбирката „Еротикон-еротикон“ (1969), спечелила наградата на фестивала [[Стружки вечери на поезията]] и наградата „[[Кочо Рацин (награда)|Кочо Рацин]]“, пиесата „Смъртта на божия човек“, романите „Пъдар“ (1982), „Подковицата на смъртта и надеждата“ (1986), „Подкованият врабец“ (1988), „Logomahia V Адресирани фрустрации“ (2006). По неговия роман „Подгряване на вчерашния обяд“ е заснет едноименният българо-македонски филм.
Миле Неделковски е автор на няколко книги: романът „Пепелаши“ (1968), стихосбирката „Еротикон-еротикон“ (1969), спечелила наградата на фестивала [[Стружки вечери на поезията]] и наградата „[[Кочо Рацин (награда)|Кочо Рацин]]“, пиесата „Смъртта на божия човек“, романите „Пъдар“ (1982), „Подковицата на смъртта и надеждата“ (1986), „Подкованият врабец“ (1988), „Logomahia V Адресирани фрустрации“ (2006). По неговия роман „Подгряване на вчерашния обяд“ е заснет едноименният българо-македонски филм<ref>[http://makedonski-bulgari.blogspot.com/2006/03/blog-post_114298580576496390.html Тоталитарните чипове са ни в главите. Интервю с Миле Неделковски]</ref>.


== Бележки ==
== Външни препратки ==
<references />
* [http://makedonski-bulgari.blogspot.com/2006/03/blog-post_114298580576496390.html Тоталитарните чипове са ни в главите. Интервю с Миле Неделковски]


{{Портал Македония}}
{{Портал Македония}}
{{сорткат|Неделковски, Миле}}
{{СОРТКАТ:Неделковски, Миле}}
[[Категория:Писатели от Република Македония]]
[[Категория:Писатели от Република Македония]]
[[Категория:Български писатели от Македония]]
[[Категория:Български писатели от Македония]]

Версия от 06:00, 17 март 2011

Миле Неделковски
Mile Nedelkoski
писател от Република Македония

Роден
Починал
21 юни 2020 г. (84 г.)

Миле Неделковски е виден писател, поет и драматург от Република Македония, с българско национално самосъзнание.

Биография

Неделковски е роден през 1935 година в Прилеп и учи в български училища в Тополчани, Загорани и Прилеп. На два пъти е изключван от гимназията „Мирче Ацев“ в Прилеп поради отказ да говори „на служебен език“. Продължава образованието си в Битолската гимназия „Йосип Броз Тито“, от която също е изключен. В 1958 година завършва задочно училище за зъботехници. Работи две години като зъботехник в Прилеп, след което се мести в Скопие, където живее и до днес.

Творчество

Миле Неделковски е автор на няколко книги: романът „Пепелаши“ (1968), стихосбирката „Еротикон-еротикон“ (1969), спечелила наградата на фестивала Стружки вечери на поезията и наградата „Кочо Рацин“, пиесата „Смъртта на божия човек“, романите „Пъдар“ (1982), „Подковицата на смъртта и надеждата“ (1986), „Подкованият врабец“ (1988), „Logomahia V Адресирани фрустрации“ (2006). По неговия роман „Подгряване на вчерашния обяд“ е заснет едноименният българо-македонски филм[1].

Бележки

Шаблон:РМ-личност-мъниче