Знаме на Европа: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м r2.7.1) (Робот Добавяне: fa:پرچم اتحادیه اروپا
EmausBot (беседа | приноси)
м r2.6.4) (Робот Добавяне: am:የአውሮፓ ሰንደቅ ዓላማ
Ред 26: Ред 26:
[[Категория:Символи на ЕС]]
[[Категория:Символи на ЕС]]


[[am:የአውሮፓ ሰንደቅ ዓላማ]]
[[an:Bandera Europeya]]
[[an:Bandera Europeya]]
[[ar:علم الاتحاد الأوروبي]]
[[ar:علم الاتحاد الأوروبي]]

Версия от 11:30, 30 март 2011

Европейският флаг, отношение на страните 2:3
Пропорции на флага на Европа

Европейският флаг се състои от кръг от дванадесет златни звезди на син фон.

Въпреки че това знаме обикновено се свързва с Европейския съюз (ЕС), първоначално то е използвано от Съвета на Европа (СЕ) и е предназначено да представя Европа като цяло, а не някоя конкретна организация като ЕС или СЕ.

Флагът е избран от Съвета на Европа на 8 декември 1954 г. Европейската общност (ЕО) го приема на 26 май 1986 г. Европейският съюз, който наследява ЕО, също приема флага още при създаването си с договора от Маастрихт през 1992 г. Оттогава, употребата на флага се контролира съвместно от ЕС и Съвета на Европа.

Флагът се появява на всички Евро банкноти, а звездите - на Евро монетите.

Броят звезди на знамето е фиксиран на 12 и не е свързан с броя на страните-членки на ЕС. През 1953 г., Съветът на Европа има 15 члена; предлага се бъдещият флаг да има по звезда за всеки член и да не се променя при бъдещи членове. ФРГ възразява, тъй като един от членовете е оспорваната провинция Саарланд и наличието нейна собствена звезда би означавало независимост на региона. По същата причина, Франция възразява срещу четиринадесет звезди, тъй като това би означавало поглъщане на Саарланд от Германия. Според легендата, италианският делегат тогава възразил, че числото тринадесет носи нещастие, а и освен това на ранните флагове на Съединените щати има същия брой звезди. Накрая звездите стават 12 - число без политически подтекст и символ на съвършенство и завършеност.[1]

Обичайни грешки

Външни препратки