Пара: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
455 байтове добавени ,  преди 11 години
редакция без резюме
м (Робот Добавяне: so:Uumi)
Редакция без резюме
{{към пояснение}}
 
'''Пàрата''' е [[вещество]] в [[газ]]ообразно [[агрегатно състояние]] при температура по-ниска от съответната [[Критична точка (термодинамика)|критична точка]] на това вещество.
'''Пàрата''' е [[вещество]] в [[газ]]ообразно [[агрегатно състояние]], най-често [[вода]]. Чистата водна пара представлява прозрачен газ, който при стандартно атмосферно налягане заема 1600 пъти по-голям обем от същото количество течна вода. В разговорния език „пара“ често се нарича и водата, която кондензира във въздуха и е видима във вид на [[мъгла]], [[облак|облаци]] и други.най-честите източници на водни пари са водните басейни и преди всичко моретата и океаните.В областта над екватора е изчислено,че от океанската повърхност годишно се изпарява воден слой с височина около 3 метра.
 
'''Пàрата''' еЧистата [[вещество]]водна в [[газпара]]ообразно [[агрегатно състояние]], най-често [[вода]]. Чистата водна пара представлява прозрачен газ, който при стандартно [[атмосферно налягане]] заема 1600 пъти по-голям обем от същото количество течна вода. В разговорния език „пара“ често се нарича и водата, която кондензира във въздуха и е видима във вид на [[мъгла]], [[облак|облаци]] и други.найНай-честите източници на водни пари са водните басейни и преди всичко моретата[[море]]тата и океаните[[океан]]ите. В областта над екватора[[екватор]]а е изчислено, че от океанската повърхност годишно се изпарява воден слой с височина около 3 метра.
[[Категория:Вода]]
 
{{мъниче}}
В разговорния език „пара“ често се нарича и [[вода]]та, която кондензира във [[въздух]]а и е видима във вид на [[мъгла]], [[облак|облаци]] и други.
 
== Вижте също ==
{{commonscat|Descriptive geometry}}
* [[Изпарение]]
* [[Водна пара]]
* [[Инверсионни следи]]
* [[Фаза]]
* [[Закон на Хенри]]
* [[Закон на Раул]]
 
{{химия-мъниче}}
 
[[Категория:ВодаФизикохимия]]
 
[[af:Stoom]]

Навигация