Европейска служба за борба с измамите: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м r2.6.3) (Робот Добавяне: hr:Europski ured za borbu protiv prijevara
мРедакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
'''Европейската служба за борба с измамите''' ({{lang-fr|Office Européen de Lutte Anti-Fraude, OLAF}}, абревиатура на [[български език|български]]: ''ОЛАФ'') е генерална дирекция в структурата на [[Европейска комисия|Европейската комисия]], натоварена от [[Европейски съюз|Европейския съюз]] със защитата на финансовите му интереси. Нейната задача е борба по отговорен, прозрачен и ефективен начин с [[финансова измама|измами, засягащи бюджета]] на Сюъза, [[корупция]]та, както и с други нередни дейности, включително лошо управление на европейските институции.
'''Европейската служба за борба с измамите''' ({{lang-fr|Office Européen de Lutte Anti-Fraude, OLAF}}, по-известна с абревиатурата на [[български език|български]]: ''ОЛАФ'') е генерална дирекция в структурата на [[Европейска комисия|Европейската комисия]], натоварена от [[Европейски съюз|Европейския съюз]] със защитата на финансовите му интереси. Нейната задача е да се бори по отговорен, прозрачен и ефективен начин с финансовите [[измама|измами]], засягащи [[бюджет]]а на Съюза, с [[корупция]]та, както и с други нередни дейности, включително с лошото управление на европейските институции.


Службата осъществява дейността си чрез провеждане на вътрешни и външни разследвания, при пълна независимост. Също така, с нейна помощ се осъществява сътрудничество между отговорните власти в страните-членки, като се координира тяхната дейност. ОЛАФ осигурява страните-членки с необходимата подкрепа и технически познания, за да им помогне в борбата против [[измама|измамите]]. Комисията е част от стратегията на Европейския съюз за борба с измамите и предприема необходимите стъпки за укрепване на съответното законодателство.
Службата осъществява дейността си чрез вътрешни и външни разследвания, при пълна независимост. ОЛАФ осъществява сътрудничество между властите в отделните страни-членки, като координира тяхната дейност и осигурява необходимата подкрепа и технически познания, за да им помогне в борбата против [[измама|измамите]]. Службата е част от стратегията на Европейския съюз за борба с измамите и предприема необходимите стъпки за укрепване на съответното законодателство.


Европейската служба за борба с измамите е административен разследващ орган. Тя няма [[съдебна власт|съдебни]] или дисциплинарни функции и не може да принуди държавните обвинители да предприемат действия.
Европейската служба за борба с измамите е административен разследващ орган. Тя няма [[съдебна власт|съдебни]] или дисциплинарни функции и не може да принуди държавните обвинители да предприемат действия.


Службата е създадена през 1999 година по инициатива на [[Европейски парламент|Европейския парламент]] като наследник на съществувалото от 1988 до 1999 година Звено за координация борбата с измамите ({{lang-fr|Unité de coordination de lutte anti-fraude, UCLAF}}).
Службата е създадена през 1999 година по инициатива на [[Европейски парламент|Европейския парламент]] като наследник на съществувалото от 1988 до 1999 година Звено за координация на борбата с измамите ({{lang-fr|Unité de coordination de lutte anti-fraude, UCLAF}}).


== Външни препратки ==
== Външни препратки ==

Версия от 14:36, 5 април 2011

Европейската служба за борба с измамите (Шаблон:Lang-fr, по-известна с абревиатурата на български: ОЛАФ) е генерална дирекция в структурата на Европейската комисия, натоварена от Европейския съюз със защитата на финансовите му интереси. Нейната задача е да се бори по отговорен, прозрачен и ефективен начин с финансовите измами, засягащи бюджета на Съюза, с корупцията, както и с други нередни дейности, включително с лошото управление на европейските институции.

Службата осъществява дейността си чрез вътрешни и външни разследвания, при пълна независимост. ОЛАФ осъществява сътрудничество между властите в отделните страни-членки, като координира тяхната дейност и осигурява необходимата подкрепа и технически познания, за да им помогне в борбата против измамите. Службата е част от стратегията на Европейския съюз за борба с измамите и предприема необходимите стъпки за укрепване на съответното законодателство.

Европейската служба за борба с измамите е административен разследващ орган. Тя няма съдебни или дисциплинарни функции и не може да принуди държавните обвинители да предприемат действия.

Службата е създадена през 1999 година по инициатива на Европейския парламент като наследник на съществувалото от 1988 до 1999 година Звено за координация на борбата с измамите (Шаблон:Lang-fr).

Външни препратки