Разлика между версии на „Тухла“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м (r2.6.3) (Робот Добавяне: ln:Bilíki)
Разпределението на предприятията в страната е неравномерно. В Северна България има 65 предприятия, които произвеждат повече от 65% от тухлите, а в Южна България са около 35 фабрики, които осигуряват 34%.
 
Един от лидерите в производствотоблизкото минало за производство на тухли в България е [http://www.keramatad.com/ ''Керамат АД'']. Предприятието е създадено през 1855 г. с 10-15 работника. През 1908 г. е изпратена пръст за изследване в Германия, което дава положителни резултати. Производството се разширява, като са закупени преса, глиномесачка и парна машина. От тогава до днес предприятието търпи множество модернизации и автоматизации.
 
Понастоящем най-големият производител в България е фирма Винербергер ЕООД /www.wienerberger.bg/, част от световния австрийски концерн Wienerberger AG - най-големият производител на строителна керамика в света с над 200 завода и повече от 12 000души персонал. Винербергер ЕООД е първата фирма в бранша производител на тухли с вертикални кухини и сглобка N+F (нудер и федер) под запазената марка Porotherm. Завода на компанията се намира в гр.Луковит и експлоатира намиращото се в непосредствена близост находище от мергелна глина.
 
== Видове тухли ==
Анонимен потребител

Навигация