Богомолки: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м r2.6.4) (Робот Добавяне: vi:Bộ Bọ ngựa
Ред 95: Ред 95:
[[tr:Peygamberdevesi]]
[[tr:Peygamberdevesi]]
[[uk:Богомоли]]
[[uk:Богомоли]]
[[vi:Bộ Bọ ngựa]]
[[zh:螳螂]]
[[zh:螳螂]]
[[zh-classical:螳螂]]
[[zh-classical:螳螂]]

Версия от 10:16, 14 април 2011

Богомолки
Класификация
царство:Животни (Animalia)
подцарство:Същински многоклетъчни (Eumetazoa)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
инфрацарство:Първичноустни (Protostomia)
тип:Членестоноги (Arthropoda)
подтип:Шестокраки (Hexapoda)
клас:Насекоми (Insecta)
подклас:Крилати насекоми (Pterygota)
инфраклас:Новокрили насекоми (Neoptera)
надразред:Тараканообразни (Dictyoptera)
разред:Богомолки (Mantodea)
Научно наименование
Burmeister, 1838
Обхват на вкаменелости
Богомолки в Общомедия
[ редактиране ]

Богомолките (Mantodea) са разред насекоми и се числят към групата на Крилатите насекоми (Pterygota).

Описание

Богомолките са родственици с хлебарките (Blattodea) и термитите (Isoptera). Богомолките имат много добър камуфлаж и дълго време могат да стоят неподвижни.

Дължината на тялото на повечето от тях е между 40 и 80 мм. Най - малките богомолки са представителите на род Mantoida от Южна Америка, чийто най - малък вид е Mantoida tenuis - само 12 мм. Най - големите са от род Toxodera и Ischnomantis с почти 160 мм.

Живот

Popa spurca crassa

Повечето богомолки, като например Phyllocrania paradoxa и Hymenopus coronatus, са активни през деня. Изчакват дълго време докато жертвата им се приближи и я сграбчват със своите пипала. Други видове като Popa spurca, Eremiaphila и Heteronutarsus, които живеят в пустините и полупустините, тичат много бързо, преследват плячката и я заобикалят. Освен насекоми и паяци те могат да заловят скорпиони, малки змии, колибрита и дребни бозайници. Мъжката богомолка не може да се съвкуплява докато главата и е на тялото. Женската започва размножаването като изтръгва главата на мъжката.

Разпространение

От познатите 2300 вида в Централна Европа живее само един от тях - европейската богомолка (Mantis religiosa), останалите са в тропиците и субтропиците. В европейската част на Средиземно море, освен Mantis religiosa се срещат и видове от родовете Iris, Ameles, Rivetina, Apteromantis, Geomantis, Perlamantis и Empusa (напр. Empusa pennata).

Културно значение

Praying Mantis Kung Fu или Tang Lang Chuan е един от животинските стилове в Кунг Фу. Базиран е на движенията на богомолките и според легендите е развит от монаха Уанг Ланг преди 360 години.

Галерия

Външни препратки

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Fangschrecken в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​