Разлика между версии на „Афера Бломберг-Фрич“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
Grammar: 2;
м (Grammar: 2;)
 
== Женитба на Бломберг ==
Бломберг вече 60 годишен се жени за Ерна Грун (наричана понякога Ева или Маргарете), 26 годишна машинописка. Аферата започнала след [[12 януари]] 1938 г. с женитбата на военния министър [[Вернер фон Бломберг]], когато полицейски офицер открива, че Грун е бивша проститутка с криминално досие и докладва в Гестапо и на Гьоринг, който преди това е кум на сватбата. Това нарушило стандартите за поведение на служителите, което било определено от самия Бломберг и също така било голям шок за [[Хитлер]], както и за началника на [[Луфтвафе]] [[Херман Гьоринг]]. Той (Гьоринг) уведомява [[Фюрер|Фюрера]], който също е бил кум на сватбата и той нарежда на военния министър незабавно да анулира брака, за да предотврати всякакви скандала и запази цялосттацелостта на армията. Бломберг обаче не се съгласява с заповета на [[Канцлер|канцлера на Нацистка Германия]] и отказва да се подчини, след което си подава оставка от всички постове на [[27 януари]] 1938 г., когато Гьоринг го заплашил да даде публичност на миналото на жена му.
 
== Фрич ==
Свидетелите предоставени от Химлер твърдят, че обвиняемият фон Фрич като офицер е бил забелязан в хомосексуален акт в обществената тоалетна в Берлин с известна личност (в превод) като "Баварския Джо".<ref> Hans Gisevius ''To the Bitter End'', p 229</ref> Свидетелите, един от тях на име Ото Шмид, който се оказа че е [[Мюнхен|мюнхенска]] проститутка с дълга криминална съдимост, са били подкупени да подкрепят обвинението - в главната си престъпна дейност е влизало шпионаш и изнудване на хомосексуалисти.
 
Членове на немския офицерски корпус бяха ужасене с малтретирането на Фрич и в следващите заседания Химлер, Гьоринг и дори немския диктатор Хитлер може да се окажат подложени на голям натиск от тяхна страна. Успешното присъединяване на [[Австрия]] ([[аншлус]]) и много скоро след това прикриването на онези критици. Генерал-полковник Бек си подаде оставката на [[18 август]] 1938 г. също и фелдмаршал Рундщет, който получили разрешение да се отеглятоттеглят чак през октомври на същата година.
 
==Оправдание==
38 183

редакции

Навигация