Конкубина: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
EmausBot (беседа | приноси)
м r2.6.4) (Робот Добавяне: be:Канкубіна, be-x-old:Канкубіна
м Grammar: 2;
Ред 1: Ред 1:
'''Конкубина''' (Konkubine; ''concubitus'') в древноста е [[жена]], живееща с мъж в открита, нескривана връзка. Te живеят в ''конкубинат'', не удостоверен чрез брак.
'''Конкубина''' (Konkubine; ''concubitus'') в древността е [[жена]], живееща с мъж в открита, нескривана връзка. Te живеят в ''конкубинат'', не удостоверен чрез брак.
За разлика от многоженството децата, родени от тази връзка нямат право на наследство от баща си.
За разлика от многоженството децата, родени от тази връзка нямат право на наследство от баща си.
В [[Древен Рим]] родените деца от такава не-брачна връзка получавали името на майка си и се смятали за ''illegitim''.
В [[Древен Рим]] родените деца от такава не-брачна връзка получавали името на майка си и се смятали за ''illegitim''.


Войниците от [[Римски легион|римската войска]] до края на 2 век пр.н.е. имали право да се женят след 25 годишната си военна служба, за което са награждавани с получаване на [[римско гражданство]] ([[Военна диплома]]). Затова често са живяли в ''конкубинат''.
Войниците от [[Римски легион|римската войска]] до края на 2 век пр.н.е. имали право да се женят след 25 годишната си военна служба, за което са награждавани с получаване на [[римско гражданство]] ([[Военна диплома]]). Затова често са живели в ''конкубинат''.


== Литература ==
== Литература ==

Версия от 20:17, 21 април 2011

Конкубина (Konkubine; concubitus) в древността е жена, живееща с мъж в открита, нескривана връзка. Te живеят в конкубинат, не удостоверен чрез брак. За разлика от многоженството децата, родени от тази връзка нямат право на наследство от баща си. В Древен Рим родените деца от такава не-брачна връзка получавали името на майка си и се смятали за illegitim.

Войниците от римската войска до края на 2 век пр.н.е. имали право да се женят след 25 годишната си военна служба, за което са награждавани с получаване на римско гражданство (Военна диплома). Затова често са живели в конкубинат.

Литература

  • Raimund Friedl: Der Konkubinat im kaiserzeitlichen Rom. Von Augustus bis Septimius Severus, Stuttgart 1996
  • Elka Hartmann: Heirat, Hetärentum und Konkubinat im klassischen Athen, Frankfurt am Main 2002
  • Paul Martin Meyer: Der römische Konkubinat nach den Rechtsquellen und den Inschriften, Leipzig 1895, Neudruck Aalen 1966

Външни препратки