Афера Бломберг-Фрич: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Grammar: 2;
Tzo15 (беседа | приноси)
мРедакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
'''Афера Бломберг-Фрич''' (известна също като '''Кризата Бломберг-Фрич''') са два свързани скандала в началото на [[1938]] г., който довеждат до подчиняване на немската армия, ([[Вермахт]]) на [[диктатор|диктатора]] [[Адолф Хитлер]]. Както е документирано в [[Хосбахска конференция|конференцията Хосбах]], Хитлер е бил недоволен от тези два надути изтъкнати военни служители и ги наблюдавал като твърде колебливи към воената подготовка.
[[File:Bundesarchiv Bild 102-01817A, v. Rundstedt, v. Fritsch, v. Blomberg.jpg|thumb|right|250px|От ляво на дясно; [[Герд фон Рундщет]], [[Вернер фон Фрич]] и [[Вернер фон Бломберг]] през 1934 г.]]
[[File:Bundesarchiv Bild 102-01817A, v. Rundstedt, v. Fritsch, v. Blomberg.jpg|thumb|right|250px|От ляво на дясно; [[Герд фон Рундщет]], [[Вернер фон Фрич]] и [[Вернер фон Бломберг]] през 1934 г.]]
'''Афера Бломберг-Фрич''' известна още като '''Криза Бломберг-Фрич''' са два свързани скандала в началото на [[1938]] г., които довеждат до подчиняване на немската армия, ([[Вермахт]]) под командването на нацисткия [[диктатор|диктатора]] [[Адолф Хитлер]]. Както е било документирано в [[Хосбахска конференция|Хосбахската конференция]] Хитлер бил недоволен от тези двама надути и изтъкнати военни служители, което го накарало да гледа на тях като твърде колебливи към воената подготовка.


== Женитба на Бломберг ==
През януари [[1938]] г. Бломберг вече 60 годишен се жени за Ерна Грун (наричана понякога Ева или Маргарете), 26 годишна машинописка .


Аферата започнала след [[12 януари]] 1938 г. с женитбата на [[Вернер фон Бломберг]], когато полицейски офицер открил, че 26 годишната машинописка е бивша проститутка с криминално досие и докладвал веднага в [[Гестапо]] както и на Гьоринг, който преди това бил кум на сватбата. След идването на този факт, който донесъл голям шок за [[Хитлер]] както и за началника на [[Луфтвафе]] [[Херман Гьоринг]], и който нарушил стандартите за поведение на служителите определен от самия Бломберг, [[Фюрер|Фюрера]] (втория кум на сватбата) наредил на военния министър незабавно да анулира брака, за да се предотвратят всякакви скандали, и за да се запази цялостта на армията. Бломберг обаче не се съгласил с заповедта на [[Канцлер|нацисткият канцлер]] и отказал всякакво подчинение, след което на [[27 януари]] 1938 г. подал оставка от всички военни постове, малко след като Гьоринг го заплашил да даде публичност на миналото на жена му.


=== Фрич ===
Събитията около брака на военния министър Бломберг вдъхновили шефа на Луфтвафе както и [[Хайнрих Химлер]] да организират подобна афера и за главно-командващият [[Вернер фон Фрич]], поради причината, че Гьоринг не искал Фрич да се превърне в наследник на Бломберг и по този начин негов началник. [[Райхсфюрер-СС|Райхсфюрера]] пък от негова старана искал да отслаби силите на немския [[Вермахт]] и нейните главни [[Аристокрация|аристократични]] лидери с цел укрепване на неговата [[СС]] и особено на [[Вафен-СС]] като конкурент на редовната [[Нацистка Германия|немска]] армия ([[Сухопътни сили]]).


Няколко дни по-късно Гьоринг и Химлер обвиняват главно-командващият Фрич в хомосексуализъм. По-късно той бил оправдан, а събитията стават известни като аферата Бломберг-Фрич.
== Женитба на Бломберг ==
Бломберг вече 60 годишен се жени за Ерна Грун (наричана понякога Ева или Маргарете), 26 годишна машинописка. Аферата започнала след [[12 януари]] 1938 г. с женитбата на военния министър [[Вернер фон Бломберг]], когато полицейски офицер открива, че Грун е бивша проститутка с криминално досие и докладва в Гестапо и на Гьоринг, който преди това е кум на сватбата. Това нарушило стандартите за поведение на служителите, което било определено от самия Бломберг и също така било голям шок за [[Хитлер]], както и за началника на [[Луфтвафе]] [[Херман Гьоринг]]. Той (Гьоринг) уведомява [[Фюрер|Фюрера]], който също е бил кум на сватбата и той нарежда на военния министър незабавно да анулира брака, за да предотврати всякакви скандала и запази целостта на армията. Бломберг обаче не се съгласява с заповета на [[Канцлер|канцлера на Нацистка Германия]] и отказва да се подчини, след което си подава оставка от всички постове на [[27 януари]] 1938 г., когато Гьоринг го заплашил да даде публичност на миналото на жена му.

== Фрич ==
Събитията около брака на [[Вернер фон Бломберг|Бломберг]] вдъхновили шефа на Луфтвафе и [[Хайнрих Химлер]] да организират подобна афера и за главно-командващият [[Вернер фон Фрич]]. Гьоринг обаче не искал Фрич да се превърне в наследник на Бломберг и по този начин негов началник. [[Райхсфюрер-СС|Райхсфюрера]] пък от негова старана искал да отслаби силите на немския [[Вермахта]] и нейните главни [[Аристокрация|аристократични]] лидери с цел укрепване на неговата [[СС]] и особено на [[Вафен-СС]] като конкурент на редовната [[Нацистка Германия|немска]] армия ([[Сухопътни сили]]).

Няколко дни по-късно Гьоринг и Химлер обвиняват главнокомандващия Вернер фон Фрич, че е хомосексуалист. По-късно Фрич е оправдан, а събитията стават известни като афера Бломберг-Фрич.


Генерал Лудвиг Бек съобщава,<ref> Wheeler-Bennett Nemesis p369</ref> че е окуражен от Фрич да извърши военен преврат срещу държавата, но той отказва и си подава оставката на 4 февруари 1938 г. и препоръчва да бъде заменен от [[Валтер фон Браухич]] , който да е заместник само на поста му.
Малко след оправдаването генерал [[Лудвиг Бек]] съобщил,<ref> Wheeler-Bennett Nemesis p369</ref> че е окуражен от Фрич да извърши военен преврат срещу държавата, но главно-командващият отказал след което си подал оставката на [[4 февруари]] 1938 г., а за негов заместник препоръчал [[Валтер фон Браухич]].


== Реорганизация ==
== Реорганизация ==
Хитлер използва това, за да извърши преустройство на Вермахта и прехвърля задълженията на военния министър (''Reichskriegsministerium'') на новата организация наречена [[Главно командване на Вермахта|Главното командването на Вермахта]] (''Oberkommando der Wehrmacht'', или OKW) и [[Вилхелм Кайтел]], който пък става новият началник на ОКВ на [[4 февруари]] 1938 г.<ref>Keitel, according to his memoirs, had met with Hitler on 26 January 1938 to discuss Blomberg's successor. At this meeting Keitel records that Hitler showed him the indictment against Fritsch under [[Параграф 175|Paragraph 175 of the penal code]] and explained that despite his efforts to suppress the matter it had now come to a head. See ''In the Service of the Reich'' Irving P.51</ref> Това отслабило традиците на върховното командване на армията ([[ОКХ]], или OKH), която сега е подчинена на ОКВ (''Oberkommando der Wehrmacht'').
Хитлер се възползвал от този факт, за да извърши преустройство на Вермахта и прехвърля задълженията на военния министър (''Reichskriegsministerium'') към новата организация наречена [[Главно командване на Вермахта|Главното командването на Вермахта]] (''Oberkommando der Wehrmacht'', или OKW) и [[Вилхелм Кайтел]], който станал началник на ОКВ от [[4 февруари]] 1938 г.<ref>Keitel, according to his memoirs, had met with Hitler on 26 January 1938 to discuss Blomberg's successor. At this meeting Keitel records that Hitler showed him the indictment against Fritsch under [[Параграф 175|Paragraph 175 of the penal code]] and explained that despite his efforts to suppress the matter it had now come to a head. See ''In the Service of the Reich'' Irving P.51</ref> Това отслабило традиците на върховното командване на армията ([[ОКХ]], или OKH), която сега е подчинена на ОКВ (''Oberkommando der Wehrmacht'').


[[Хитлер]] се е възползвал още веднъж но този път от положението си, и заменил няколко [[генерал|генерали]] и [[министър|министри]] с хора, дори и по лоялни към него, като приема ''[[де факто]]'' по-ефективен контрол над [[Вермахта]], която ''[[де юре]]'' той командва. Разбирасе както и други тека и тези промени са били протестирани от няколко високопоставени членове на Вермахта, най-вече от [[генерал-полковник]] [[Лудвиг Бек]], който разпространявал петиция подписана от [[фелдмаршал]] [[Герд фон Рундщет]] и др.
[[Хитлер]] се е възползвал още веднъж но този път от положението си, и заменил няколко [[генерал|генерали]] и [[министър|министри]] с хора, дори и по лоялни към него, като приема ''[[де факто]]'' по-ефективен контрол над [[Вермахта]], която ''[[де юре]]'' той командва. Разбирасе както и други тека и тези промени са били протестирани от няколко високопоставени членове на Вермахта, най-вече от [[генерал-полковник]] [[Лудвиг Бек]], който разпространявал петиция подписана от [[фелдмаршал]] [[Герд фон Рундщет]] и др.


== Втори етап ==
== Втори етап на Аферата Бломберг-Фрич ==
Скоро станало известно, и че обвиненията са неверни. Досието било за човек с подобно име, ''Ритмайстер'' фон Фрич. [[Химлер]] немогъл да повярва но представил свидетели, който поддържат същото обвинение. От Вермахта пък поискаха честно дело за проучаването на Аферата Бломберг-Фрич, тъй като тя много се раздуха. Заседанията бяха председателствани от Херман Гьоринг.
Скоро станало известно и че обвиненията са неверни. Досието било за човек с подобно име, ''Ритмайстер'' фон Фрич. [[Химлер]] немогъл да повярва но представил свидетели, който поддържат същото обвинение. От Вермахта пък поискаха честно дело за проучаването на Аферата Бломберг-Фрич, тъй като тя много се раздуха. Заседанията по изясняването бяха председателствани от Херман Гьоринг.


Свидетелите предоставени от Химлер твърдят, че обвиняемият фон Фрич като офицер е бил забелязан в хомосексуален акт в обществената тоалетна в Берлин с известна личност (в превод) като "Баварския Джо".<ref> Hans Gisevius ''To the Bitter End'', p 229</ref> Свидетелите, един от тях на име Ото Шмид, който се оказа че е [[Мюнхен|мюнхенска]] проститутка с дълга криминална съдимост, са били подкупени да подкрепят обвинението - в главната си престъпна дейност е влизало шпионаш и изнудване на хомосексуалисти.
Свидетелите предоставени от Химлер твърдят, че обвиняемият фон Фрич като офицер е бил забелязан в хомосексуален акт в обчествената тоалетна в Берлин с известна личност (в превод) като "Баварския Джо".<ref> Hans Gisevius ''To the Bitter End'', p 229</ref> Свидетелите, един от тях на име Ото Шмид, който се оказа че е [[Мюнхен|мюнхенска]] проститутка с дълга криминална съдимост, са били подкупени да подкрепят обвинението - в главната си престъпна дейност е влизало шпионаш и изнудване на хомосексуалисти.


Членове на немския офицерски корпус бяха ужасене с малтретирането на Фрич и в следващите заседания Химлер, Гьоринг и дори немския диктатор Хитлер може да се окажат подложени на голям натиск от тяхна страна. Успешното присъединяване на [[Австрия]] ([[аншлус]]) и много скоро след това прикриването на онези критици. Генерал-полковник Бек си подаде оставката на [[18 август]] 1938 г. също и фелдмаршал Рундщет, който получили разрешение да се оттеглят чак през октомври на същата година.
Членове на немския офицерски корпус бяха ужасени от малтретирането на Фрич и в следващите заседания Химлер, Гьоринг и дори немския диктатор Хитлер можеха да се окажат подложени на голям натиск от тяхна страна. Успешното присъединяване на [[Австрия]] ([[аншлус]]) и много скоро след това прикриването на онези критици. От [[18 август]] на същата година генерал-полковник Бек си подаде оставката, заедно с него и фелдмаршал Рундщет, които получават разрешение да се отеглят чак през октомври на същата година.


==Оправдание==
== Оправдание ==
Свидетелите срещу Фрич по-късно оттеглили обвиненията си, но били убити. На 18 март той е оправдан но неговото име вече било опетнео с случая на хомосексуалиста; никога повече не става Главно-командващ на армията. Въпреки, че армията иска неговата реабилитация, Хитлер само го назначава за почетен полковник на артилерийски полк. Той е изпратен да инспектира фронтовата линя непосредствено след нахлуването в [[Полска кампания (1939)|Полша]], когато е и бил прострелян в крака и умира в рамките на една минута. Някой от там присъстващите вярваха, че той ще каже последните си думи но това не се е случило.
Свидетелите срещу Фрич по-късно оттеглили обвиненията си, но били убити. На 18 март той е оправдан но неговото име било вече опетнено с случая на хомосексуалиста. Никога повече не става Главно-командващ на армията, въпреки че армията иска неговата реабилитация, Хитлер само го назначава за почетен полковник на артилерийски полк. С избухването на [[Втората световна война]] той бива изпратен да инспектира фронтовата линя непосредствено след нахлуването в [[Полска кампания (1939)|Полша]], където бил прострелян в крака и умирял в рамките на една минута. Някой от там присъстващите вярваха, че той ще каже последните си думи но това не се и случило.


==Вижте също==
== Вижте също ==
* [[Хосбахска конференция]]
* [[Хосбахска конференция]]


==Бележки==
== Бележки ==
{{reflist}}
{{reflist}}


==Външни препратки==
== Външни препратки ==
* {{икона de}} [http://www.dhm.de/lemo/html/nazi/innenpolitik/fritschblom/ Афера Бломберг-Фрич]
* {{икона de}} [http://www.dhm.de/lemo/html/nazi/innenpolitik/fritschblom/ Афера Бломберг-Фрич]



Версия от 09:06, 1 май 2011

От ляво на дясно; Герд фон Рундщет, Вернер фон Фрич и Вернер фон Бломберг през 1934 г.

Афера Бломберг-Фрич известна още като Криза Бломберг-Фрич са два свързани скандала в началото на 1938 г., които довеждат до подчиняване на немската армия, (Вермахт) под командването на нацисткия диктатора Адолф Хитлер. Както е било документирано в Хосбахската конференция Хитлер бил недоволен от тези двама надути и изтъкнати военни служители, което го накарало да гледа на тях като твърде колебливи към воената подготовка.

Женитба на Бломберг

През януари 1938 г. Бломберг вече 60 годишен се жени за Ерна Грун (наричана понякога Ева или Маргарете), 26 годишна машинописка .

Аферата започнала след 12 януари 1938 г. с женитбата на Вернер фон Бломберг, когато полицейски офицер открил, че 26 годишната машинописка е бивша проститутка с криминално досие и докладвал веднага в Гестапо както и на Гьоринг, който преди това бил кум на сватбата. След идването на този факт, който донесъл голям шок за Хитлер както и за началника на Луфтвафе Херман Гьоринг, и който нарушил стандартите за поведение на служителите определен от самия Бломберг, Фюрера (втория кум на сватбата) наредил на военния министър незабавно да анулира брака, за да се предотвратят всякакви скандали, и за да се запази цялостта на армията. Бломберг обаче не се съгласил с заповедта на нацисткият канцлер и отказал всякакво подчинение, след което на 27 януари 1938 г. подал оставка от всички военни постове, малко след като Гьоринг го заплашил да даде публичност на миналото на жена му.

Фрич

Събитията около брака на военния министър Бломберг вдъхновили шефа на Луфтвафе както и Хайнрих Химлер да организират подобна афера и за главно-командващият Вернер фон Фрич, поради причината, че Гьоринг не искал Фрич да се превърне в наследник на Бломберг и по този начин негов началник. Райхсфюрера пък от негова старана искал да отслаби силите на немския Вермахт и нейните главни аристократични лидери с цел укрепване на неговата СС и особено на Вафен-СС като конкурент на редовната немска армия (Сухопътни сили).

Няколко дни по-късно Гьоринг и Химлер обвиняват главно-командващият Фрич в хомосексуализъм. По-късно той бил оправдан, а събитията стават известни като аферата Бломберг-Фрич.

Малко след оправдаването генерал Лудвиг Бек съобщил,[1] че е окуражен от Фрич да извърши военен преврат срещу държавата, но главно-командващият отказал след което си подал оставката на 4 февруари 1938 г., а за негов заместник препоръчал Валтер фон Браухич.

Реорганизация

Хитлер се възползвал от този факт, за да извърши преустройство на Вермахта и прехвърля задълженията на военния министър (Reichskriegsministerium) към новата организация наречена Главното командването на Вермахта (Oberkommando der Wehrmacht, или OKW) и Вилхелм Кайтел, който станал началник на ОКВ от 4 февруари 1938 г.[2] Това отслабило традиците на върховното командване на армията (ОКХ, или OKH), която сега е подчинена на ОКВ (Oberkommando der Wehrmacht).

Хитлер се е възползвал още веднъж но този път от положението си, и заменил няколко генерали и министри с хора, дори и по лоялни към него, като приема де факто по-ефективен контрол над Вермахта, която де юре той командва. Разбирасе както и други тека и тези промени са били протестирани от няколко високопоставени членове на Вермахта, най-вече от генерал-полковник Лудвиг Бек, който разпространявал петиция подписана от фелдмаршал Герд фон Рундщет и др.

Втори етап на Аферата Бломберг-Фрич

Скоро станало известно и че обвиненията са неверни. Досието било за човек с подобно име, Ритмайстер фон Фрич. Химлер немогъл да повярва но представил свидетели, който поддържат същото обвинение. От Вермахта пък поискаха честно дело за проучаването на Аферата Бломберг-Фрич, тъй като тя много се раздуха. Заседанията по изясняването бяха председателствани от Херман Гьоринг.

Свидетелите предоставени от Химлер твърдят, че обвиняемият фон Фрич като офицер е бил забелязан в хомосексуален акт в обчествената тоалетна в Берлин с известна личност (в превод) като "Баварския Джо".[3] Свидетелите, един от тях на име Ото Шмид, който се оказа че е мюнхенска проститутка с дълга криминална съдимост, са били подкупени да подкрепят обвинението - в главната си престъпна дейност е влизало шпионаш и изнудване на хомосексуалисти.

Членове на немския офицерски корпус бяха ужасени от малтретирането на Фрич и в следващите заседания Химлер, Гьоринг и дори немския диктатор Хитлер можеха да се окажат подложени на голям натиск от тяхна страна. Успешното присъединяване на Австрия (аншлус) и много скоро след това прикриването на онези критици. От 18 август на същата година генерал-полковник Бек си подаде оставката, заедно с него и фелдмаршал Рундщет, които получават разрешение да се отеглят чак през октомври на същата година.

Оправдание

Свидетелите срещу Фрич по-късно оттеглили обвиненията си, но били убити. На 18 март той е оправдан но неговото име било вече опетнено с случая на хомосексуалиста. Никога повече не става Главно-командващ на армията, въпреки че армията иска неговата реабилитация, Хитлер само го назначава за почетен полковник на артилерийски полк. С избухването на Втората световна война той бива изпратен да инспектира фронтовата линя непосредствено след нахлуването в Полша, където бил прострелян в крака и умирял в рамките на една минута. Някой от там присъстващите вярваха, че той ще каже последните си думи но това не се и случило.

Вижте също

Бележки

  1. Wheeler-Bennett Nemesis p369
  2. Keitel, according to his memoirs, had met with Hitler on 26 January 1938 to discuss Blomberg's successor. At this meeting Keitel records that Hitler showed him the indictment against Fritsch under Paragraph 175 of the penal code and explained that despite his efforts to suppress the matter it had now come to a head. See In the Service of the Reich Irving P.51
  3. Hans Gisevius To the Bitter End, p 229

Външни препратки