Разлика между версии на „Афера Бломберг-Фрич“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
редакция без резюме
м (Grammar: 2;)
м
'''Афера Бломберг-Фрич''' (известна също като '''Кризата Бломберг-Фрич''') са два свързани скандала в началото на [[1938]] г., който довеждат до подчиняване на немската армия, ([[Вермахт]]) на [[диктатор|диктатора]] [[Адолф Хитлер]]. Както е документирано в [[Хосбахска конференция|конференцията Хосбах]], Хитлер е бил недоволен от тези два надути изтъкнати военни служители и ги наблюдавал като твърде колебливи към воената подготовка.
[[File:Bundesarchiv Bild 102-01817A, v. Rundstedt, v. Fritsch, v. Blomberg.jpg|thumb|right|250px|От ляво на дясно; [[Герд фон Рундщет]], [[Вернер фон Фрич]] и [[Вернер фон Бломберг]] през 1934 г.]]
'''Афера Бломберг-Фрич''' (известна същооще като '''КризатаКриза Бломберг-Фрич''') са два свързани скандала в началото на [[1938]] г., койтокоито довеждат до подчиняване на немската армия, ([[Вермахт]]) под командването на нацисткия [[диктатор|диктатора]] [[Адолф Хитлер]]. Както е било документирано в [[Хосбахска конференция|конференциятаХосбахската Хосбахконференция]], Хитлер е бил недоволен от тези двадвама надути и изтъкнати военни служители, икоето гиго накарало да гледа на наблюдавалтях като твърде колебливи към воената подготовка.
 
== Женитба на Бломберг ==
През януари [[1938]] г. Бломберг вече 60 годишен се жени за Ерна Грун (наричана понякога Ева или Маргарете), 26 годишна машинописка .
 
Бломберг вече 60 годишен се жени за Ерна Грун (наричана понякога Ева или Маргарете), 26 годишна машинописка. Аферата започнала след [[12 януари]] 1938 г. с женитбата на военния министър [[Вернер фон Бломберг]], когато полицейски офицер откриваоткрил, че Грун26 годишната машинописка е бивша проститутка с криминално досие и докладвадокладвал веднага в [[Гестапо]] както и на Гьоринг, който преди това ебил кум на сватбата. ТоваСлед нарушилоидването стандартитена затози поведение на служителитефакт, коетокойто било определено от самия Бломберг и също така билодонесъл голям шок за [[Хитлер]], както и за началника на [[Луфтвафе]] [[Херман Гьоринг]]., Тойи (Гьоринг)който уведомяванарушил стандартите за поведение на служителите определен от самия Бломберг, [[Фюрер|Фюрера]], който също е бил(втория кум на сватбата) и той нарежданаредил на военния министър незабавно да анулира брака, за да предотвратисе предотвратят всякакви скандаласкандали, и за да се запази целосттацялостта на армията. Бломберг обаче не се съгласявасъгласил с заповетазаповедта на [[Канцлер|канцлера на Нацистканацисткият Германияканцлер]] и отказваотказал да севсякакво подчиниподчинение, след което си подава оставка от всички постове на [[27 януари]] 1938 г. подал оставка от всички военни постове, когатомалко след като Гьоринг го заплашил да даде публичност на миналото на жена му.
 
=== Фрич ===
Събитията около брака на [[Вернервоенния фонминистър Бломберг|Бломберг]] вдъхновили шефа на Луфтвафе както и [[Хайнрих Химлер]] да организират подобна афера и за главно-командващият [[Вернер фон Фрич]]., Гьорингпоради обачепричината, че Гьоринг не искал Фрич да се превърне в наследник на Бломберг и по този начин негов началник. [[Райхсфюрер-СС|Райхсфюрера]] пък от негова старана искал да отслаби силите на немския [[ВермахтаВермахт]] и нейните главни [[Аристокрация|аристократични]] лидери с цел укрепване на неговата [[СС]] и особено на [[Вафен-СС]] като конкурент на редовната [[Нацистка Германия|немска]] армия ([[Сухопътни сили]]).
 
Няколко дни по-късно Гьоринг и Химлер обвиняват главнокомандващия Вернер фонглавно-командващият Фрич, чев е хомосексуалистхомосексуализъм. По-късно Фричтой ебил оправдан, а събитията стават известни като аферааферата Бломберг-Фрич.
== Женитба на Бломберг ==
Бломберг вече 60 годишен се жени за Ерна Грун (наричана понякога Ева или Маргарете), 26 годишна машинописка. Аферата започнала след [[12 януари]] 1938 г. с женитбата на военния министър [[Вернер фон Бломберг]], когато полицейски офицер открива, че Грун е бивша проститутка с криминално досие и докладва в Гестапо и на Гьоринг, който преди това е кум на сватбата. Това нарушило стандартите за поведение на служителите, което било определено от самия Бломберг и също така било голям шок за [[Хитлер]], както и за началника на [[Луфтвафе]] [[Херман Гьоринг]]. Той (Гьоринг) уведомява [[Фюрер|Фюрера]], който също е бил кум на сватбата и той нарежда на военния министър незабавно да анулира брака, за да предотврати всякакви скандала и запази целостта на армията. Бломберг обаче не се съгласява с заповета на [[Канцлер|канцлера на Нацистка Германия]] и отказва да се подчини, след което си подава оставка от всички постове на [[27 януари]] 1938 г., когато Гьоринг го заплашил да даде публичност на миналото на жена му.
 
== Фрич ==
Събитията около брака на [[Вернер фон Бломберг|Бломберг]] вдъхновили шефа на Луфтвафе и [[Хайнрих Химлер]] да организират подобна афера и за главно-командващият [[Вернер фон Фрич]]. Гьоринг обаче не искал Фрич да се превърне в наследник на Бломберг и по този начин негов началник. [[Райхсфюрер-СС|Райхсфюрера]] пък от негова старана искал да отслаби силите на немския [[Вермахта]] и нейните главни [[Аристокрация|аристократични]] лидери с цел укрепване на неговата [[СС]] и особено на [[Вафен-СС]] като конкурент на редовната [[Нацистка Германия|немска]] армия ([[Сухопътни сили]]).
 
Няколко дни по-късно Гьоринг и Химлер обвиняват главнокомандващия Вернер фон Фрич, че е хомосексуалист. По-късно Фрич е оправдан, а събитията стават известни като афера Бломберг-Фрич.
 
ГенералМалко след оправдаването генерал [[Лудвиг Бек]] съобщавасъобщил,<ref> Wheeler-Bennett Nemesis p369</ref> че е окуражен от Фрич да извърши военен преврат срещу държавата, но тойглавно-командващият отказал отказваслед икоето си подаваподал оставката на [[4 февруари]] 1938 г., иа препоръчваза данегов бъдезаместник заменен отпрепоръчал [[Валтер фон Браухич]] , който да е заместник само на поста му.
 
== Реорганизация ==
Хитлер използвасе товавъзползвал от този факт, за да извърши преустройство на Вермахта и прехвърля задълженията на военния министър (''Reichskriegsministerium'') накъм новата организация наречена [[Главно командване на Вермахта|Главното командването на Вермахта]] (''Oberkommando der Wehrmacht'', или OKW) и [[Вилхелм Кайтел]], който пък става новиятстанал началник на ОКВ наот [[4 февруари]] 1938 г.<ref>Keitel, according to his memoirs, had met with Hitler on 26 January 1938 to discuss Blomberg's successor. At this meeting Keitel records that Hitler showed him the indictment against Fritsch under [[Параграф 175|Paragraph 175 of the penal code]] and explained that despite his efforts to suppress the matter it had now come to a head. See ''In the Service of the Reich'' Irving P.51</ref> Това отслабило традиците на върховното командване на армията ([[ОКХ]], или OKH), която сега е подчинена на ОКВ (''Oberkommando der Wehrmacht'').
 
[[Хитлер]] се е възползвал още веднъж но този път от положението си, и заменил няколко [[генерал|генерали]] и [[министър|министри]] с хора, дори и по лоялни към него, като приема ''[[де факто]]'' по-ефективен контрол над [[Вермахта]], която ''[[де юре]]'' той командва. Разбирасе както и други тека и тези промени са били протестирани от няколко високопоставени членове на Вермахта, най-вече от [[генерал-полковник]] [[Лудвиг Бек]], който разпространявал петиция подписана от [[фелдмаршал]] [[Герд фон Рундщет]] и др.
 
== Втори етап на Аферата Бломберг-Фрич ==
Скоро станало известно, и че обвиненията са неверни. Досието било за човек с подобно име, ''Ритмайстер'' фон Фрич. [[Химлер]] немогъл да повярва но представил свидетели, който поддържат същото обвинение. От Вермахта пък поискаха честно дело за проучаването на Аферата Бломберг-Фрич, тъй като тя много се раздуха. Заседанията по изясняването бяха председателствани от Херман Гьоринг.
 
Свидетелите предоставени от Химлер твърдят, че обвиняемият фон Фрич като офицер е бил забелязан в хомосексуален акт в общественатаобчествената тоалетна в Берлин с известна личност (в превод) като "Баварския Джо".<ref> Hans Gisevius ''To the Bitter End'', p 229</ref> Свидетелите, един от тях на име Ото Шмид, който се оказа че е [[Мюнхен|мюнхенска]] проститутка с дълга криминална съдимост, са били подкупени да подкрепят обвинението - в главната си престъпна дейност е влизало шпионаш и изнудване на хомосексуалисти.
 
Членове на немския офицерски корпус бяха ужасенеужасени сот малтретирането на Фрич и в следващите заседания Химлер, Гьоринг и дори немския диктатор Хитлер можеможеха да се окажат подложени на голям натиск от тяхна страна. Успешното присъединяване на [[Австрия]] ([[аншлус]]) и много скоро след това прикриването на онези критици. ГенералОт [[18 август]] на същата година генерал-полковник Бек си подаде оставката, назаедно [[18 август]] 1938 г.с същонего и фелдмаршал Рундщет, койтокоито получилиполучават разрешение да се оттеглятотеглят чак през октомври на същата година.
 
== Оправдание ==
Свидетелите срещу Фрич по-късно оттеглили обвиненията си, но били убити. На 18 март той е оправдан но неговото име вече било опетнеовече опетнено с случая на хомосексуалиста;. никогаНикога повече не става Главно-командващ на армията., Въпреки,въпреки че армията иска неговата реабилитация, Хитлер само го назначава за почетен полковник на артилерийски полк. ТойС еизбухването на [[Втората световна война]] той бива изпратен да инспектира фронтовата линя непосредствено след нахлуването в [[Полска кампания (1939)|Полша]], когато е икъдето бил прострелян в крака и умираумирял в рамките на една минута. Някой от там присъстващите вярваха, че той ще каже последните си думи но това не се еи случило.
 
== Вижте също ==
* [[Хосбахска конференция]]
 
== Бележки ==
{{reflist}}
 
== Външни препратки ==
* {{икона de}} [http://www.dhm.de/lemo/html/nazi/innenpolitik/fritschblom/ Афера Бломберг-Фрич]
 
2282

редакции

Навигация