Мюсюлманин: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Majoran (беседа | приноси)
мРедакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
'''Мюсюлманин''' е човек, който изповядва [[ислям]]а, на арабски език думата: "муслим"(от която произлиза побългареният вариянт-мюсюлманин) означава -"отдаден"т.е. "отдаден на Бога". Мюсюлманите вярват, че [[Бог]] е изпратил всички пророци, от Адам, до Мухаммед. И, че Мухаммед е последният Пратеник на Бога до човечеството. Мюсюлманите вярват във всички низпослани от Бога книги преди Свещения Коран, но вярват, че те са били променени от хората, и единствената не променена божествена книга е Свещеният Коран.
'''Мюсюлманин''' е човек, който изповядва [[ислям]]а. Мюсюлманите вярват, че [[Бог]] е низпослал думите си на пророка [[Мохамед]], за да ги наизусти и запише.


Мнозинството мюсюлмани по света, както и в България, са [[сунити]]. Сунитите вярват, че Мохамед е последния пророк, те следват само сунните в [[Свети Коран|Светия Коран]].
Мнозинството мюсюлмани по света, както и в България, са [[суннити]]. Суннитите са наречени така от другите, тъй-кйто държат на следването не само на Свещеният Коран, но и на сунната - т.е това, което е правил Пророк Мухаммед, което е събрано в сборници с предания.


В България има също мюсюлмани-[[алевии]], чието име идва от името на [[Али ибн Абу Талиб]] - близък родственик на Мохамед. Алевиите са една от сектите в исляма, близки до [[шиити]]те, които следват Али и неговите наследници. Те следват [[имам]]ите като далечни наследници на Али ибн Абу Талиб. За тях Али е първият имам.
В България има също мюсюлмани-[[алевии]], чието име идва от името на [[Али ибн Абу Талиб]] - племенник на Мохамед. Алевиите са една от сектите в исляма, близки до [[шиити]]те, които следват част от сунната, и отдават голяма почит на Али и неговите наследници(които всъщнот са уважавани и от суннитите като единствени потомци на Мухаммед). Те следват [[имам]]ите като далечни наследници на Али ибн Абу Талиб от брака му с дъщерята на Пророк Мухаммед - Фатима-Зехра, и съответно наследници колкото на Али, толкова и на Пророка. За тях Али е първият имам.


В България понякога погрешно се използва изразът '''мохамедани''', тоест последователи на Мохамед, но сунитите приемат това за обидно. Те твърдят, че следват само Божието Слово, донесено им от Пророка. Самият Мохамед е бил неграмотен.
В България понякога погрешно се използва изразът '''мохамедани''', тоест последователи на Мохамед, но сунитите приемат това за обидно. Те твърдят, че следват само Божието Слово, донесено им от Пророка. Самият Мохамед е бил неграмотен, т.е не е можел да чете и пише, и за това Откровението се е записвало от неговите сподвижници. Какато е се е случвало и с предишни Пророци, няма пророк, които сам да е писал откровението си, те или са низпославани директно в писмена форма, или са записвани от сподвижници.


[[Категория:Мюсюлмани| ]]
[[Категория:Мюсюлмани| ]]

Версия от 04:54, 3 май 2011

Мюсюлманин е човек, който изповядва исляма, на арабски език думата: "муслим"(от която произлиза побългареният вариянт-мюсюлманин) означава -"отдаден"т.е. "отдаден на Бога". Мюсюлманите вярват, че Бог е изпратил всички пророци, от Адам, до Мухаммед. И, че Мухаммед е последният Пратеник на Бога до човечеството. Мюсюлманите вярват във всички низпослани от Бога книги преди Свещения Коран, но вярват, че те са били променени от хората, и единствената не променена божествена книга е Свещеният Коран.

Мнозинството мюсюлмани по света, както и в България, са суннити. Суннитите са наречени така от другите, тъй-кйто държат на следването не само на Свещеният Коран, но и на сунната - т.е това, което е правил Пророк Мухаммед, което е събрано в сборници с предания.

В България има също мюсюлмани-алевии, чието име идва от името на Али ибн Абу Талиб - племенник на Мохамед. Алевиите са една от сектите в исляма, близки до шиитите, които следват част от сунната, и отдават голяма почит на Али и неговите наследници(които всъщнот са уважавани и от суннитите като единствени потомци на Мухаммед). Те следват имамите като далечни наследници на Али ибн Абу Талиб от брака му с дъщерята на Пророк Мухаммед - Фатима-Зехра, и съответно наследници колкото на Али, толкова и на Пророка. За тях Али е първият имам.

В България понякога погрешно се използва изразът мохамедани, тоест последователи на Мохамед, но сунитите приемат това за обидно. Те твърдят, че следват само Божието Слово, донесено им от Пророка. Самият Мохамед е бил неграмотен, т.е не е можел да чете и пише, и за това Откровението се е записвало от неговите сподвижници. Какато е се е случвало и с предишни Пророци, няма пророк, които сам да е писал откровението си, те или са низпославани директно в писмена форма, или са записвани от сподвижници.