Трансаляска: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м r2.7.1) (Робот Добавяне: es:Sistema de oleoducto Trans-Alaska
Ред 27: Ред 27:
[[de:Trans-Alaska-Pipeline]]
[[de:Trans-Alaska-Pipeline]]
[[en:Trans-Alaska Pipeline System]]
[[en:Trans-Alaska Pipeline System]]
[[es:Sistema de oleoducto Trans-Alaska]]
[[fr:Oléoduc trans-Alaska]]
[[fr:Oléoduc trans-Alaska]]
[[hu:Transzalaszkai Csővezeték]]
[[hu:Transzalaszkai Csővezeték]]

Версия от 00:06, 20 май 2011

Карта на нефтолопровода

"Трансаляска" е главен нефтопровод в САЩ, свързващ нефтените находища в Северна Аляска с морското пристанище в град Валдез, от където петролът се превозва до континентална Америка за рафиниране.

Изграждането на тръбопровода е представлявало значително предизвикателство поради голямото разстояние и неблагоприятните атмосферни условия. На няколко пъти тръбопроводът е повреждан в резултат на земна активност. От откриването му през 1977 г. по него са пренесени повече от 15 милиарда барела петрол. По този петролопровод преминава приблизително 20% от годишния американски петролодобив.

Построяване

През 1968 г. в залива Прудое в Арктическия океан се открива петрол. Стига се до извода, че тръбопроводът е единствената възможност петролът да бъде транспортиран до най-близкото пристанище, което през зимата не замръзва - в град Валдез, отдалечен на почти 1300 км (800 мили). [1] Петролодобивните компании сформират Консорциум Аляска и слагат начало на компания, която да проектира, построи и поддържа тръбопровода. Американския президент Ричард Никсън подписва разрешително за тръбопровода на 16 ноември 1973. Въпреки че тръбопроводът в действителност е дълъг 1286 км (799 мили), обикновено се приема, че дължината му е 1300 км.

Петролопроводът, прекосяващ река Танана

Тръбата на петролопровода е с диаметър 1,22м (48 инча) и е построена от 27 март 1975 до 31 май 1977 за около 8 милиарда долара. Тръбата е сглобена на шест секции от петима различни предприемача, чиито работници достигат 21 000 души в пиковите периоди; 31 работника загиват в строителни инциденти.

Целият маршрут от 1286 км (799 мили) поставя големи проблеми. В резултат на враждебните природни условия, необходимостта да се пресекат три планински вериги и много реки, вечната замръзналост на Аляска, повече от половината тръбопровод е повдигнат над терена, вместо да бъде закопан. В продължение на пет години преди началото на строителните работи, теренът е бил картографиран и са правени геоложки проучвания. По време на строителството периодично са викани археологически групи да описват правените разкрития.

Бележки

  1. Терминалът във Валдез e най-северното пристанище в цялото Северно полукълбо.

Външни препратки