Разлика между версии на „Международен съюз за защита на природата“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
редакция без резюме
м
[[Картинка:IUCN-Headquarters.jpg|мини|250п|Сградата на седалището в град [[Гланд]], [[Швейцария]]]]
 
'''Международният съюз за защита на природата и природните ресурси''' (''International Union for Conservation of Nature'', ''IUCN'') е международна природозащитна [[организация]], която се грижи за опазването на природните ресурси. Основана е през [[1948]] г. и централата ѝ се намира в [[Гланд]], [[Швейцария]]. Обединява 83 държави-членки, 108 правителствени агенции, 766 [[неправителствена организация|неправителствени организации]] и десетки хиляди експерти и учени от цял свят.Основната цел на този '''съюз''' е да поощрява и подпомага обществата по света при опазването на целостта и разнообразието в природата и да гарантира, че всяка употреба на природни блага е справедлива и еко-устойчива.В '''съюза''' съществуват различни видове програми, които се координират от ''Централен секретариат''.Той се грижи за представянето на членовете в световените форуми и също така им осигорява стратегии, услуги, научни данни и техническа подкрепа за преодоляване на техните цели.
 
== Комитет по обучение и комуникация ==
 
 
==Комитет по обучение и комуникация==
'''Комитетът''' е от голямо значение за '''Международния съюз за защита на природата'''.Той представлява световна мрежа от експерти по обучение и комуникации в областите - [[околната среда]] и устойчивото развитие.Главно се занимава с развиването на програми за изграждането на капацитет в комуникациите в сферата на [[околната среда]].'''Комитетите''' са ''шест'' и това един от работещите на глобално ниво.Съставен е от доброволци, които подпомагат '''съюза''' със своите знания и квалификации при провеждане на политиката му в областта на образованието и комуникациите, както и при ефективното управление и оценка на образователните програми.
 
== Комитет по околна среда, икономика и социална политика ==
Този '''комитет''' допринася за осъществяване на програмата и мисията на '''съюза''' чрез работата си основно в ''пет'' аспекта:
 
Той включва интер-дисциплинарна мрежа от професионалисти, които отговарят на въпроси във връзка с екологични, икономически, социални и културни фактори,засягащи проблеми от сферата на естествените ресурси и биологичното разнообразие.Неговата основна цел е да осигурява насоки и подкрепа за ефективни политики и практики за опазване на [[околната среда]] и устойчивото развитие.
 
== Комитет по управление на екосистемите ==
'''Комитетът''' цели да свърже науката с обществото и управлението на екосистемите, като по този начин да помогне на '''Международния съюз за защита на природата'''.Освен това подпомага ''Конвенциите по биологично разнообразие'', устойчиво развитие и борба с опустиняването, както и ''Рамсарската'' конвенция за влажни зони с международно значение.
Той е известен с това че, допринася последните открития в науката свързани с екосистемите, за да бъдат приложими и достъпни за хората, взимащи решения и управляващи природните ресурси.
** Незастрашен (LR/lc - Least Concern)
 
== Световен комитет за защитени територии ==
Целта на '''комитета''' е да помогне за създаване и ефективно управление на представителна мрежа от защитени площи, като част от цялостната мисия на '''съюза'''.
 

Навигация