Чарлз Франсис Рихтер: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м r2.7.1) (Робот Добавяне: jv:Charles Francis Richter
EmausBot (беседа | приноси)
м r2.6.4) (Робот Промяна: zh:查尔斯·弗朗西斯·里克特
Ред 62: Ред 62:
[[tr:Charles Francis Richter]]
[[tr:Charles Francis Richter]]
[[vi:Charles Francis Richter]]
[[vi:Charles Francis Richter]]
[[zh:查尔斯·弗朗西斯·芮希特]]
[[zh:查尔斯·弗朗西斯·里克特]]

Версия от 09:51, 1 юни 2011

Чарлз Франсис Рихтер
американски сеизмолог

Роден
Починал
ПогребанСАЩ

Учил вКалифорнийски технологичен институт
Станфордски университет
Южнокалифорнийски университет
Работил вКалифорнийски технологичен институт
Южнокалифорнийски университет
Станфордски университет
Чарлз Франсис Рихтер в Общомедия

Чарлз Франсис Рихтер (Шаблон:Lang-en) е американски сеизмолог и физик. През 1935 г. заедно с Бено Гутенберг, в Калифорнийския университет, създават магнитудната скала. През 1942 г,. отново в сътрудничество с Гутенберг доказват количествената връзка между магнитуд, енергия и интензивност на земетресенията. Районира земетръсните огнища по Земята.

Рихтер е най-известен като създател на Магнитудната скала на Рихтер, развита до моментната магнитудна скала през 1979 г. Вдъхновен от публикацията за плитките и дълбоките земетресения на Кийо Уадати от 1928 г., Рихтер първи използва скалата през 1935 г., след развитието и със сътрудничеството на Бено Гутенберг. Двамата работели заедно в Калифорнийския институт за технологии в Калифорния, САЩ.

Детство и образование

Рихтер е роден в щата Охайо, но се мести в Лос Анджелис като дете. Той учи в Станфордския университет и се дипломира през 1920. През 1928 той започва работа по своя докторат по теоретична физика от Калифорнийския технологичен институт (Caltech), но преди да го свърши, му е предложена позиция в Карнеги институт Вашингтон. На този етап, е очарован от сеизмологията (изследване на земетресения и вълни, които се произвеждат в Земята). Работи в най-новите Сеизмологични лаборатория в Пасадена, под ръководството на Бено Гутенберг. През 1932 г. Рихтер и Гутенберг разработил стандартна скала за измерване на относителните размери на земетресението, наречена Скала на Рихтер. През 1937 г. той се връща към Caltech, където прекара останалата част от кариерата си, впоследствие става професор по сеизмология през 1952 г. Той има син на име Джо Магнус. Джо е бил изключително трудно дете, бил е изпратен в дом за грижи на 13. Шаблон:Учен-мъниче Шаблон:Американци-мъниче