Сърбия: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Mare96 (беседа | приноси)
Редакция без резюме
м r2.7.1) (Робот Промяна: nah:Serbia, ps:سربيا
Ред 332: Ред 332:
[[mt:Serbja]]
[[mt:Serbja]]
[[na:Serbia]]
[[na:Serbia]]
[[nah:Serbia (nci)]]
[[nah:Serbia]]
[[nap:Serbia]]
[[nap:Serbia]]
[[nds:Serbien]]
[[nds:Serbien]]
Ред 350: Ред 350:
[[pnb:سربیا]]
[[pnb:سربیا]]
[[pnt:Σερβία]]
[[pnt:Σερβία]]
[[ps:سربیا]]
[[ps:سربيا]]
[[pt:Sérvia]]
[[pt:Sérvia]]
[[qu:Sirbya]]
[[qu:Sirbya]]

Версия от 19:40, 3 юни 2011

Сърбия
      
Девиз: няма
География и население
Площ77 474(2) km²
(на 115-то място)
СтолицаБелград
Най-голям градБелград
Официален език
Население (2009)7,498,001 население-гъстота=94,31(2)
(на 97-мо място)
Гъстота на нас.79,3 души/km²
Управление
Президент на СърбияАлександар Вучич
История
Независимост13 юли 1878
5 юни 2006
Икономика
БВП (ППС, 2008)$ 50,061 млрд
(на 73-то място)
БВП на човек (ППС)$ 6 781
ВалутаДинар (CSD)
Други данни
Часова зонаCET (UTC+1)
Автомобилно движениедясно
Интернет домейн.rs (.yu)(3)
Телефонен код381
ITU префиксSRB
Официален сайтwww.srbija.gov.rs
(1): Във Войводина като официални езици се използват още румънски, русински, унгарски, словашки и хърватски.
(2): без Косово
(3): .rs става активен през септември 2007. Домейнът .yu ще съществува до септември 2009.
Сърбия в Общомедия

Република Сърбия (на сръбски: Република Србија или Republika Srbija) е държава в Централна- и Югоизточна Европа. На север Сърбия граничи с Унгария, на изток - с Румъния и България, на юг - с Република Македония и Косово, на югозапад – с Черна гора, а на запад - с Босна и Херцеговина и Хърватия. Столицата ѝ е Белград.

История

Белградски пашалък (Смедеревски санджак) с анексираните територии през 1830-1833

Славянската прародина на сърбите е Галиция. Сръбските племена се заселват като федерати на Византия в т.нар. същински сръбски земи.

Първите данни за сръбска държавност са от 7 век по времето на династията на Властимировичите. Основател на средновековната сръбска държава, наричана още Рашка, е Стефан Неманя, велик сръбски жупан, живял през 12 век. През 1217 г., под управлението на Стефан Първовенчани, Сърбия се сдобива със статут на кралство, а в 1346 година за няколко десетилетия прераства в царство, при управлението на цар Стефан Душан. В периода 1459-1804 година сръбските земи са под властта на Османската империя.

През 1804 година сръбският народ, както и останалите народи в Европа през това време, започва да изгражда модерна държава и под водачеството на Георги Петрович, известен и като Карагеорги (Караджордже), започва борба за независимост. От 1813 до 1903 година начело на сръбската сръбското движение за независимост и държава, е династията на Обреновичите, която сменя династията на Караджорджевичите, потомци на Георги Петрович-Карагеорги.

Първата конституция на Сърбия е приета на 15 февруари 1835 година. През 1918 година Сърбия и сръбската кралска династия става основател на Кралство на сърби, хървати и словенци, а по-късно става съставна част на социалистическата югославска федерация от шест републики. От 1992 година, след разпадането на СФРЮ, чак до 2003 година, Сърбия заедно с Черна гора, образуват Съюзна република Югославия. През 2003-2006 година Сърбия е съставна част от Държавната общност на Сърбия и Черна гора. След референдум през 2006 година Черна гора се отделя от съюза и вече е независима република. На 15 февруари 2008 г. бившия сръбски автономен окръг Косово обявява независимост.

Държавно устройство

На 29 октомври 2006 г. с референдум е приета нова Конституция на Република Сърбия, която замества приетата през септември 1990 г. Сърбия има еднокамерен парламент - Скупщина с 250 и депутати, които се избират за четиригодишен мандат. Държавен глава на Република Сърбия е президент, който се избира за петгодишен мандат на всеобщи преки избори. Висш орган на изпълнителната власт е министерски съвет начело с министър-председател, който се избира от парламента, след предложена от президента кандидатура. Председателят на Министерския съвет формира правителство, което се одобрява от парламента.

Дипломатически мисии

Досегашни посланици

Административно деление

Сърбия и Косово

В състава на Република Сърбия влиза автономната област Войводина с главен град Нови Сад. На 17 февруари 2008 г. представителите на албанското етническо мнозинство в Косово (автономна област съгласно сръбската конституция от 2006 г.[1]) я обявяват за независима държава – акт, непризнат от Сърбия и част от международната общност. Редица страни, сред които и България, признават Косово за независима държава. Всъщност правителството в Белград запазва известна степен на контрол само върху анклавите, населени със сърби.[2]

С понятието Централна Сърбия се обозначава територията на Република Сърбия между Войводина и Косово. Тя не представлява отделна административна единица и се намира под прякото управление на централните органи на властта.

Сърбия се дели на 30 окръга -в Сърбия -18, вкл. гр Белград, Войводина -7, Косово и Метохия -5. Окръзите се делят на 187 общини, от тях в Централна Сърбия -115, в Косово и Метохия -22 и във Войводина -50.

География

Основната част - 80 на сто от територията на Сърбия се намира Балканския полуостров, а 20 на сто се намират в Панонската низина. Общата дължина на границите на страната е 2114,2 км. Общата ѝ площ е 77,47 хил.кв.км., от които: Сърбия -55,97 и Войводина -21,51 ; Територията на Косово и Метохия е 10,89 хил.кв.км. Северната част на страната заема Среднодунавската равнина, а останалите са заети от ниски и средновисоки планини -Повлен, Беляница, Златибор, Чемерна, Копаоник, Сува планина, граничните Шар планина и Кораб планина с най-висок връх Черни(2764м.). В страната има над 15 върха с височина над 2000м. Преобладаващият в страната климат е умерено - континентален . Средни температури за януари -от 3 до 9 C, за юли от 18 до 25 C. Валежи -400-800 мм в Среднодунавската равнина, до 1500 в високите части.

Планинският релеф на Сърбия е изпъстрен с множество каньони и пещери. Планинските области се отличават с малка плътност на населението и добре запазена природа. Страната е богата на води, по което се отличава от България. Най-големите плавателни реки са Дунав (588 км), Сава (206 км), Тиса (168 км) и отчасти Велика Морава (185 км). Други големи реки са Западна Морава (308 км), Южна (Българска) Морава (295 км), Ибър (272 км), Дрина (220 км) и Тимок (202 км). Най-голямо изкуствено езеро в Сърбия е Джердап, чиято площ в сръбска територия е 163 км².

Сърбия има 5 национални парка - Джердап, Копаоник, Тара, Шар планина и Фрушка гора. Сърбия се намира на Балканския полуостров.Северната част и е заета от плодородната Войводина там се отглеждат различни земеделски култури например пшенеца,царевица,тютюн,коноп,зеленчуци,плодове,захарно цвекло и др.Климата в Сърбия е умереноконтинентален.

Градове

Най-големите градове в Сърбия са: Белград (1 717 863), Нови Сад (295 600), Ниш (173 400), Крагуевац (146 000) и Суботица (99 500).

Население

По данни на преброяването от 2008 година, което включва Косово и Метохия, в Сърбия има 10 020 000 души население.

Етнически състав

-Република Сърбия


-Централна Сърбия


Религия

Най-разпространената религия в Сърбия е православното християнство, следвано (ако не се взема под внимание Косово) от католицизма, исляма и протестантството. Част от сърбите са атеисти.

-Конфесионален състав

  • християни 79,7%, (от тях православни -93,1%, католици -4,7%, протестанти -1,6%, униати -0,6%)
  • мюсюлмани 18,5%,
  • други 1,8%

Българи в Сърбия

основна статия: Българи в Сърбия

Официално самоопределили се като българи през 2002 година в Сърбия са 20 497 души.

Икономика

Нова бизнес-сграда в Белград
ВЕЦ Перучац

Сръбската икономика претърпя колапс в началото на деветдесетте години на 20 век. На Сърбия са наложени общи санкции от Съвета за сигурност на ООН 1992. Голям дял от санкциите са премахнати през 1996, 2000, 2001 и 2005 година, когато е напълно нормализирана търговията със САЩ. Основни дялове в икономиката са земеделието и промишлеността. Най-плодороден земеделски край е Войводина. Там се отглежда жито, царевица, и соя. В Шумадия е развито овощарството и лозарство. Животновъдството е развито в Рашка и Източна Сърбия. Хомолските планини са богати на медна руда. Северният дял на Банат е богат на нефт и природен газ.

Безработицата в Сърбия е 18%, а инфлационния ръст 13,7%.

Главни икономически партньори на Сърбия са Европейският съюз, бившите югославски републики, Русия и страните от ОНД.

Транспорт

Сърбия има една от най-старите авиолинии, Jat Airways открита през 1927 г.[3] В Сърбия има 3 международни летища: Белград, Ниш, Вършац, както и едно в Косово — Прищина.

През Сърбия тече река Дунав, важен плавателен коридор който пресича Централна Европа до Черно море. След Дунав, плавателни реки са още: Сава, Морава и Тиса. Важни транспортни коридори, преминаващи през територията на Сърбия са: Ибърската и Адриатическата магистрали, магистралата Белград-Ниш и жп. линията Белград-Бар. Сърбия заема стратегическо място на границата на Балканския полуостров и Централна Европа, като събира няколко паневропейски транспортни коридора, сред които най-важен е коридор № 10.

Стопанство

Индустриално-аграрна страна в икономическа криза след международните икономически санкции. Страната има значителни запаси от полезни изкопаемируди на цветни метали, хромити, въглища, нефт, олово, цинк. Развита е черната и цветната металургия, машиностроенето, химическата, целулозно-хартиената, текстилната и хранително-вкусовата промишленост. Селко стопанство: основни култури — пшеница, царевица, слънчоглед, захарно цвекло, коноп, зеленчуци, плодове и лозя. Животновъдство — едър рогат добитък, свине, овце и птици.

Култура

Език

Официален език е сръбският език.Други използвани езици -албански и унгарски. Във Войводина освен сръбския официални езици са унгарски, словашки, хърватски, румънски и русински.

Официалната азбука в страната е кирилицата, която се използва в държавните учреждения и документи. Успоредно с нея, се използва латиницата, която е по-предпочитана и е станала полу-официална (използва се в реклами, надписи, субтитри в телевизионни предавания и др.). Пътните указателни табели са надписани на кирилица и латиница.

Празници

  • 1 и 2 януари - Нова година
  • 13 януари - Православна(Сръбската) Нова Година
  • 1 и 2 май - Празник на труда
  • 27 януари - Ден на духовността
  • 15 февруари - Ден на държавността
  • 28 юни - Ден на сърбите паднали за родината

Държавни символи

Химнът на Република Сърбия е същият като стария химн на Кралство Сърбия „Боже справедливи“, но с малки промени в текста.

Гербът на Република Сърбия е гербът на Кралство Сърбия от 1882 година и представлява бял двуглав орел с щит на гърдите, на които са изобразени четири очила, а над главата на орела има корона на династията на Неманичите.

Република Сърбия има национално знаме, което е с три водоравни ленти: червена, синя и бяла. Наред с националното знаме има и държавно знаме, което е същото като националното с тази разлика, че на синьото поле е изобразен гербът на Република Сърбия.

Държавно устройство

Република, начело с президент, избиран за 4 години Законодателен орган -Скупщина.

Парична единица -динар /RSD/ =100 пари.

Вижте също

Външни препратки

Бележки

Шаблон:Link FA