УНИЦЕФ: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Категория:Специализирани агенции на ООН
Xqbot (беседа | приноси)
м Робот Промяна: my:ယူနီဆက်ဖ်
Ред 136: Ред 136:
[[mr:युनिसेफ]]
[[mr:युनिसेफ]]
[[ms:Tabung Kanak-kanak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu]]
[[ms:Tabung Kanak-kanak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu]]
[[my:Unicef]]
[[my:ယူနီဆက်ဖ်]]
[[nl:UNICEF]]
[[nl:UNICEF]]
[[nn:UNICEF]]
[[nn:UNICEF]]

Версия от 12:12, 16 юни 2011

Флагът на УНИЦЕФ

UNICEF – от англ. United Nations International Children’s Emergency Fund, след 1953 г. – United Nations Children’s Fund, българско название - Фонд на обединените нации за децата, възприетите инициали са УНИЦЕФ.

Организацията е част от системата на ООН. Създадена е по инициатива на поляка д-р Людвик Рейхман на 11 декември 1946 г. при учредяването на Генералната асамблея на ООН.

Главна цел на УНИЦЕФ е да помага на децата на човечеството по отношение на изхранването им, опазване на здравето им, а също така по отношение на просветата. Организацията действа в целия свят.

Първоначално УНИЦЕФ има за цел да оказва помощ на децата, живеещи в трудните следвоенни условия, чрез доставка на лекарства, дрехи, храни и пр.

След 1953 г., когато УНИЦЕФ става неразделна част от системата на ООН, обсегът на неговата дейност значително се разширява. Към задачите му се включва широка хуманитарна дейност в развиващите се страни, в т.ч. медицинска и просветна дейност в полза на майките и децата от тези страни.

За тази дейност УНИЦЕФ става лауреат на Нобеловата награда за мир през 1965 г.

УНИЦЕФ играе важна роля в подготовката и приемането от ООН на Конвенцията за правата на детето.

През 2001 г. от спонсорирането на УНИЦЕФ се отказва Ватикана, като реакция срещу прокламираната от организацията поддръжка на правото на аборт и отделянето на 1 % от фонда за дотиране на аборти. Като втора причина Светият престол изтъква инвестициите на УНИЦЕФ в предприятия от ЮАР със съмнителна репутация.

Проекти на УНИЦЕФ България

Семейство за всяко дете – цели чрез подкрепа, създаване на мрежа от услуги, които да предотвратят изоставянето на деца от семействата им в домове. Приемна грижа – Кампанията, обхващаща периода април - август 2010г и имаща за цел повишаване на информираността и чувствителността на обществото относно тази социална услуга.

Ранно детско развитие – кампания „Мълчанието днес, ражда викове утре" за ранното детско развитие, която обхващаща периода юни - октомври 2009 г. И имаща за цел повишаване на информираността на българските родители, журналисти, общественост и политици за важността на първите 3 години в развитието на децата, както и стимулиране на пълноценното общуване с децата в този период.

Детски кът за развитие – модел на интегрирани обществени социално-здравни услуги за деца с увреждания и техните семейства. Целта е да бъдат изследвани различните начините за функциониране на интегрирана социално-здравна услуга, компенсираща съществуващите недостатъци на здравната и социална системи по отношение на детското психично здраве.

Закрила на децата от насилие – една от приоритетните си области на работа в страната, за подкрепа усилията на българското правителство, за намаляване броя на децата ставащи жертви на насилие.

Подкрепа на деинституционализацията – директна работа с общините за планиране и създаване на алтернативни социални услуги, като намаляване броя на децата в специализирани институции.

Община– приятел на детето – целта е да се подпомогне прилагането на Конвенцията за правата на детето и да се постигнат условия, позволяващи реална защита на правата на децата и повишаване тяхното благосъстояние в отделните общини, градове или други системи на самоуправление.

Превенция на отпадането от училище – разработване и прилагане пилотно на един успешен модел за превенция на отпадането от училище на общинско ниво за периода 2006-2009 г, както и повишаването на чувствителността и информираността на местната общественост към проблемите, свързани с отпадането от училище и последиците за местните общности.

Подкрепа на децата от Могилино

Борбата срещу тетанус

Надежда за децата на Хаити

Посланици на добра воля на УНИЦЕФ

Световни посланици на добра воля на УНИЦЕФ са:

Регионални посланици:

Посланици за България: