Екатерина I: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
'''Екатерина I Алексеевна''' (на [[руски език|руски]] ''Екатерина I Алексеевна''), родена '''Марта Елена Скавронска''', е втората съпруга на [[Петър I (Русия)|Петър I Велики]] и [[императрица на Русия|императрица]] на [[Русия]] от [[1725]] до [[1727]]. Тя е първата жена, управлявала като монарх Русия.
'''Екатерина I Алексеевна''' (на [[руски език|руски]] ''Екатерина I Алексеевна''), родена под името '''Марта Елена Скавронска''', е втората съпруга на [[Петър I (Русия)|Петър I Велики]] и [[императрица на Русия|императрица]] на [[Русия]] от [[1725]] до [[1727]]г .Тя е първата жена, управлявала като монарх Русия.

[[Съдържание]] [hide]
1 [[Ранно детство]]
2 [[Семеен живот]]
2.1 [[Потомци]]
3 [[За престолонаследието]]
4 [[Оценка]]
5 [[Смърт]]
6 [[:Виж повече]]
7 [[Източници]]


== Ранно детство ==
== Ранно детство ==



Версия от 08:38, 20 юни 2011

Екатерина I Алексеевна (на руски Екатерина I Алексеевна), родена под името Марта Елена Скавронска, е втората съпруга на Петър I Велики и императрица на Русия от 1725 до 1727г .Тя е първата жена, управлявала като монарх Русия.


Ранно детство

Животът на Екатерина както казва Волтер е изключителен,почти колкото на самия Петър Велики. Няма официални документи, които да разкриват истинския й произход. Смята се,че е родом от селцето Шчечин(днешна Полша ),въпреки че Германия претендира за това Екатерина да е с немски корени.В онзи период от време,този район е бил част от немската империя.Екатерина (Първоначално е наричана "Марта Скавронска") е дъщеря на Самуил Скавронски.Баща й е литовски гражданин от полски произход, по всяка вероятност католик.Самуил сключва брак с Доротея Хан в Йекабпилс през 1680г.Майка й е известна като Елизабет Мориц,за баща й се предполага,че е бил шведски офицер.Някои източници посочват,че баща й е работил като гробар. Родителите на Екатерина умират от чума около 1689 г, оставяйки пет деца. Леля й поема грижата за нея и я изпраща в Мариенбург (дн. Алуксне , близо до границата с Естония и Русия ), където три годишната Екатерина е била приета от Йохан Ернст Глюк , лютерански пастор и преподавател, който е първият, който превежда Библията на латвийски език . Там тя работи като прислужница , при което,никакви усилия не са положени, за да я научат да чете и пише.Така тя остава неграмотна до края на живота си. Екатерина е била много красива девойка. На седемнадесет години, тя се омъжва за Йохан,който е от шведски произход,с него тя прекарва осем дни през 1702 г, по време на оттеглянето на шведски войски от Мариенбург. Когато руските войски превземат Мариенбург, на пастор Глюк му е предложено да работи като преводач и фелдмаршал Борис Шереметев го отвежда в Москва. Съществуват недоказани истории, в които Екатерина се е считало,че е била любовница на генерал Адолф Рудолф Бауер . Но никога с точност няма да може да се каже дали всъщност е била негова любовница, или просто прислужница. След време тя става част от прислугата на княз Александър Меншиков , който е най-добрият приятел на Петър Велики . В друга не малко обсъждана хипотеза,се предполага,че между Марта и Александър Меншиков е имало нещо повече,макар че Меншиков вече е бил сгоден заДаря Аресениева, бъдещата му съпруга.През 1703 г., по време на посещението си в дома на Меншиков, Петър I се запознава с Екатерина, и не след дълго любовта помежду им пламва. През 1705 г. тя се превръща в православна християнка и променя името си на Екатерина Алексеевна. Екатерина и Даря придружават Петър и Меншиков при всяко едно тяхно военно посещение.


Семеен живот

Екатерина и Петър сключват таен брак през 1707г. Имат девет деца, само две от които доживяват до зряла възраст, Елизавета (родена 1709) и Анна (родена 1708).През 1703г Петър премества столицата в Санкт Петербург. Докато градът бил построен той живеел в дървена къща с Екатерина, където задълженията им били разделени поравно,по всичко това лиало,че те живеели като една обиковена двойка.В живота на Петър връзката му с Екатерина била едно от най-значимите неща и не малък брой писма демонстрират силната привързаност помежду им. Като човек тя е била доста енергична, състрадателна, чаровна и винаги весела,притежавала харизмата да успява да успокои Петър в честите му избухвания.

Екатерина съпътства Петър по време на Прутска война през 1711. Там Екатерина "спасява" Петър и империя му, както казва Волтер в книгата си "Петър Велики. Заобиколена от множество турски войски,тя предлага преди да се предадът всички нейни украшения и тези на другите жени,като опит чрез тях да бъде подкупен великия везир Балтажи в замяна да получат право на отстъпление. Балтажи позволил отстъплението, дали мотивиран от подкупа или от съображения, свързани с бъдеща търговията и дипломацията,не става ясно. Петър се жени за Екатерина за втори път (този път официално) в катедралата "Свети Исаак в Св. Петербург на 9-ти февруари 1712 г. Екатерина е втората съпруга на Петър, тъй като преди това той е бил женен и за Евдокия Лопухина , която му ражда царевич Алексей Петрович . След сватбата им, Екатерина наследява титлата царица.Когато Петър превръща Руското царство в Империя, Екатерина става императрица.Орденът "Света Екатерина" е създаден от Петър по случай тяхната сватба.

След смъртта на Петър, Екатерина открива четирите си братя и сестри, Кристин, Анна, Карл и Фридрих / Теодор,като ги провъзгласява с новите титли:граф и графиня, и ги настанява в Русия. Кристин Сковронска, е преименувана на Кристина Самуиловна Сковронска (1687 - 14-ти Април 1729 година), и се е омъжва за Симон-Хайнрих N (1672-1728) като техните потомци са Гюендриков . Анна Сковронска, е преименувана на Анна Самуиловна Сковронска, тя се омъжва за Михаил-Joachim N нейн наследник става Ефимовски. Карл Сковронски, се преименува на Карел Самуилович Скавронски, той създава Изчисляването на Руската империя на 5-ти Януари 1727; той се жени за Мария Ивановна. Фридрих / Теодор Сковронски, е преименуван на Фьодор Самуилович Скавронски, като създава [[|Изчисляване на Руската империя]] на 5-ти януари, 1727 г и е бил женен два пъти.


Потомци

Име Раждане Смърт Бележки
Анна Петровна 7 февруари 1708 15 май 1728 женена през 1725 за Карл Фридрих, херцог на Холщайн-Готорп; има деца
Елисавета Петровна 29 декември 1709 5 януари 1762 императрица на Русия; според някои сведения женена през 1742 за Алексей Разумовски; няма деца
Наталия Петровна 20 март 1713 27 май 1715  
Маргарита Петровна 19 септември 1714 7 юни 1715  
Петър Петрович 15 ноември 1715 19 април 1719  
Павел Петрович 13 януари 1717 14 януари 1717  
Наталия Петровна 31 август 1718 15 март 1725  


За престолонаследието

Екатерина I от Русия През 1724 Екатерина е официално наречена съуправител. Годината преди смъртта си, Петър и Екатерина са имали отчуждение поради подкрепата й към Уилям Монс, брат на бившата любовницата на Петър-Анна. Бил е секретар на Екатерина. Петър се е борил през целия си живот в безнадеждната битка, за да се премахне корупцията в Русия. Екатерина е имала голямо влияние върху мъжа си,чрез което е могла са спечели много. Уилям Монс и сестра му Матрена са започнали да предават доверието,което получавали,на тези които искали достъп до Екатерина и чрез нея, към Петър. Очевидно това е било пренебрегвано от Екатерина, която безрезервно ги е обичала. Петър ги разобличава, като Монс е бил екзекутиран,а сестра му Матрена пратена в изгнание. Той и Екатерина не си говорили в продължение на няколко месеца. Според слухове , тя и Монс са имали любовна връзка, но няма доказателства за това. Петър починал на (28-ми януари 1725 стар стил ) без да се назове нито един наследник. Екатерина започва да представлява интересите на "нови хора", обикновените хора, които са били доведени до позиции с голяма власт от Петър. А смяната на правителството вероятно е услуга в полза на утвърдени аристократи. Поради тази причина по време на срещата на Съвета,който трябва да вземе решение относно бъдещето, е бил организиран преврат от Меншиков и други.


Оценка

Екатерина е първата жена,която управлява Руската Империя,поставяйки началото на един век почти изцяло доминиран от жени, включително и дъщеря си Елизабет и Екатерина Велика , всяка от които продължава Великите политики на Петър в модернизирането на Русия. Малко след смъртта на Петър,към руската армия, съставена от 130 000 мъже се добавят още 100000 казаци, което я прави най-голямата в Европа. Въпреки това, военните се оказват пагубени за руската икономика, като отнемат около 65% от годишните приходи на правителството. Тъй като по онова време старната е била в мир,Екатерина се заема с намаляването на разходите за армията.През повечето време от нейното управление тя е била контролирана от нейните съветници.Тази политика,която тя нагала спрямо армията,води до освобождаване от данъци на обикновеното население,като това я превръща в справедлив и честен управляващ.

Върховния Таен съвет концентрира цялата властта в ръцете на една партия,нещо съвсем ново за онова време. Във външните работи, Русия се присъединява към Австро-испанската лига,за да защитава интересите на Холщайн , срещу Англия. Екатерина дава името си на Catherinehof близо до Санкт Петербург и построява първия мост в новата столица. Тя е и първият кралски собственик на Tsarskoye , където Катрин Палас все още носи нейното име. Като цяло, политика на Екатерина е била умерена и предпазлива.


Смърт

Тя е починала само две години след Петър, на 43 години, в Санкт Петербург ,погребана е в "Св. Петър и Св. Павел крепост . Не е известно какво е причинило ранната й смърт.


Виж още

Източници

  • Massie, Robert K. Peter the Great. Random House; New Jersey, 1980.
  • History of the Russian Empire Under Peter the Great (Vol. I 1759; Vol. II 1763).
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Catherine I of Russia в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​

Петър I Велики императрица на Русия (1725 – 1727) Петър II

Шаблон:Link FA