Разлика между версии на „Екатерина I“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
(връщам инфокарето)
{{Жена монарх
| име= Екатерина I
| описание= руска императрица и самодържец всеруски
| изображение за личността= [[image:Catherine I of Russia by Nattier.jpg|200px]]
| описание на изображението=
| обкръжение=
| пълно име= Марта Самуиловна Скавронска
| други титли= херцогиня на [[Курландия]]
| кръщене=
| родена=[[15 април]]{{дата нов стил}} [[1684]]
| потомци=
| династия=[[Романови]]
| баща=[[Самуил Скавронски]]
| майка=[[Елизабет Мориц]]
}}
 
 
Животът на [[Екатерина]] както казва [[Волтер]] е изключителен,почти колкото на самия [[Петър Велики]]. Няма официални документи, които да разкриват истинския й произход. Смята се,че е родом от селцето Шчечин(днешна [[Полша]] ),въпреки че Германия претендира за това [[Екатерина]] да е с немски корени.В онзи период от време,този район е бил част от немската империя.Екатерина (Първоначално е наричана "Марта Скавронска") е дъщеря на [[Самуил Скавронски]].Баща й е литовски гражданин от полски произход, по всяка вероятност католик.Самуил сключва брак с Доротея Хан в [[Йекабпилс]] през [[1680]]г.Майка й е известна като Елизабет Мориц,за баща й се предполага,че е бил шведски офицер.Някои източници посочват,че баща й е работил като гробар. Родителите на [[Екатерина]] умират от чума около [[1689]] г, оставяйки пет деца. Леля й поема грижата за нея и я изпраща в [[Мариенбург]] (дн. [[Алуксне]] , близо до границата с [[Естония]] и [[Русия]] ), където три годишната [[Екатерина]] е била приета от [[Йохан Ернст Глюк]] , лютерански пастор и преподавател, който е първият, който превежда [[Библията]] на латвийски език . Там тя работи като прислужница , при което,никакви усилия не са положени, за да я научат да чете и пише.Така тя остава неграмотна до края на живота си.
Екатерина е била много красива девойка. На седемнадесет години, тя се омъжва за Йохан,който е от шведски произход,с него тя прекарва осем дни през [[1702]] г, по време на оттеглянето на шведски войски от [[Мариенбург]]. Когато руските войски превземат [[Мариенбург]], на пастор Глюк му е предложено да работи като преводач и така фелдмаршал [[Борис Шереметев]] го отвежда в Москва. Съществуват недоказани истории, в които [[Екатерина]] се е считало,че еимала билаинтимни любовницаотношения нас генерал [[Адолф Рудолф Бауер]], . Ноно никога с точност няма да може да се каже дали всъщност е билаимало негова любовница,нещо илиповече простомежду прислужницатях.
След време тя става част от прислугата на княз [[Александър Меншиков]] , който е най-добрият приятел на [[Петър Велики]] . В друга не малко обсъждана хипотеза,се предполага,че между Марта[[Екатерина]] и [[Александър Меншиков]] е имало нещо повече,макар че Меншиков вече е бил сгоден за[[ Даря Аресениева]], бъдещата му съпруга.През [[1703]] г., по време на посещението си в дома на Меншиков, [[Петър I]] се запознава с Екатерина, и не след дълго любовта помежду им пламва. През [[1705]] г. тя се превръща в православна християнка и променя името си на [[Екатерина Алексеевна]]. Екатерина и Даря придружават Петър и Меншиков при всяко едно тяхно военно посещение.
 
 
== Семеен живот ==
 
[[Екатерина]] и [[Петър I]] сключват таен брак през [[1707]]г. Имат девет деца, само две,от които доживяват до зряла възраст, [[Елизавета]] (родена 17091709г) и [[Анна]] (родена 17081708г).През [[1703]]г Петър премества столицата в [[Санкт Петербург]]. Докато градът бил построен той живеел в дървена къща с Екатерина, където задълженията им били разделени поравно,по всичко това личало,че те живеели като една обиковена двойка.В живота на Петър връзката му с Екатерина била едно от най-значимите неща и не малък брой писма демонстрират силната привързаност помежду им. Като човек тя е била доста енергична, състрадателна, чаровна и винаги весела,притежавала харизмата да успокоява Петър в честите му избухвания.
 
[[Екатерина]] съпътства [[Петър I]] по време на [[Прутска война]] през [[1711]]г. Там Екатерина "спасява" Петър и империя му, както казва [[Волтер]] в книгата си "[[Петър Велики]]". Заобиколена от множество турски войски,тя предлага преди да се предадат всички нейни украшениябижута,както и тези на другите жени,като опит чрез тях да бъде подкупен великия везир [[Балтажи]] в замяна да получат право на отстъпление. [[Балтажи]] позволил отстъплението, дали мотивиран от подкупа или от съображения, свързани с бъдещабъдещото търговиятаразвитие ина дипломациятатърговско-дипломатическите отношения,не ставае ясно. Петър се женивенчава за Екатерина за втори път (този път официално) в катедралата "[[Свети Исаак]]" в [[Санкт Петербург]] на 9-ти февруари [[1712]] г. [[Екатерина]] е втората съпруга на Петър, тъй като преди това той е бил женен и за [[Евдокия Лопухина]] , която му ражда [[Алексей Петрович]] . След сватбата им, Екатерина наследява титлата царица.Когато Петър превръща [[Руското царство]] в Империя, [[Екатерина]] става императрица.Орденът "[[Света Екатерина]]" е създаден от Петър по случай тяхната сватба.
След смъртта на Петър, Екатерина открива четирите си братя и сестри, Кристин, Анна, Карл и Теодор,като ги провъзгласява с новите титли:[[граф]] и [[графиня]], и ги настанява в [[Русия]]. [[Кристин Сковронска]], е преименувана на [[Кристина Самуиловна Сковронска]] ([[1687]] - [[14-ти Април]] [[1729]] година), и се е омъжва за [[Симон-Хайнрих]] N (1672-1728) катои технитепоставят потомциначалото сана Гюендриковруския благородниески род Хендриков . [[Анна Сковронска]], еприема преименувана наимето [[Анна Самуиловна Сковронска]], тякато сесключва омъжвабрак с за Михаил-JoachimЙоахим Nи нейнтехни наследникнаследници ставаса графовете Ефимовски. КарлКарел Сковронски, се преименува на Карел Самуилович Скавронски и се жени за [[Мария Ивановна]].[[Теодор Сковронски]], е преименуван на [[Фьодор Самуилович Скавронски]],бил е женен два пъти.
 
 
 
 
== Години на управление ==
== За престолонаследието ==
 
 
[[Екатерина I]] от [[Русия]]
През [[1724]]г Екатерина е официално наречена съуправител.
Годината преди смъртта си, Петър и Екатерина са били отчуждени поради подкрепата й към [[Уилям Монс]], брат на бившата любовницата на [[Петър I]]-[[Анна]]. Бил е секретар на [[Екатерина I]]. [[Петър I]] се е борил през целия си живот в безнадеждната битка, за премахване на корупцията в [[Русия]]. [[Екатерина I]] е имала голямо влияние върху него,чрез което е могла са спечели много. [[Уилям Монс]] и сестра му Матрена са започнали да предават доверието,което получавали,на тези които искали достъп до Екатерина и чрез нея, към Петър. Очевидно Екатерина I е пренебрегвала този детайл,понеже доверието й към тях било безрезервно.Петър I успява да ги разобличи, като Монс е бил екзекутиран,а сестра му Матрена пратена в изгнание. Той и Екатерина не си говорили в продължение на месеци. Според слухове , тя и Монс са имали любовна връзка, но няма доказателства за това.
[[Петър I]] е починал на ([[28-ми януари 1725]]г. стар стил ) без да назове нито един наследник. [[Екатерина I]] започва да представлява интересите на "нови хора", обикновените хора, които са били доведени до позиции с голяма власт от [[Петър I]].Смяната на правителството вероятно е услуга в полза на утвърдени аристократи. Поради тази причина по време на срещата на Съвета,който трябва да вземе решение относно бъдещето, е бил организиран преврат от Меншиков.
 
През [[1724]]г Екатерина е официално нареченапровъзгласена съуправителза съвладетел.
Годината преди смъртта си,на Петър, иотношенията Екатеринаим са били отчуждениобтегнати поради подкрепата й към [[Уилям Монс]], брат на бившата любовницата на [[Петър I]]-[[Анна]]. БилМонс е секретарзаемал поста на [[Екатеринасекретар I]]при императрицата. [[Петър I]] се е борил през целия си живот в безнадеждната битка, за премахванепремахването на корупцията в [[Русия]]. [[Екатерина I]] е имала голямо влияние върху него,чрез което е могла са спечели много. [[Уилям Монс]] и сестра му Матрена,придворна садама на Екатерина, започнализапочват да предаватзлоупотребяват с доверието,което получавалиполучават,наопитвайки тезисе коитода искалиосигурят достъп на чужди интереси до Екатерина и чрез нея,да им прокарат път към Петъримератора. Очевидно [[Екатерина I]] е пренебрегвала този детайл,понеже доверието й към тях е било безрезервно.[[Петър I]] успява да ги разобличи, като Монс е бил екзекутиран,а сестра му Матрена пратена в изгнание. Той и Екатерина не сиподържали говориликонтакт в продължение на месеци. Според слухове , тя и Монс са имали любовна връзка, но няма доказателства за това.
[[Петър I]] е починал на ([[28-ми януари 1725]]г. стар стил ) без да назове нито един наследник. [[Екатерина I]] започва да представлява интересите на "нови хора", обикновените хора, които са билипридобили доведенивисоки додържавни позиции сблагодарение голямана властсвоите отумения,а не на [[Петързнатното I]]си потекло.Смяната нав правителствотоуправлението вероятно есе услугаизвършва в полза на утвърдениутвърдените аристократи. Поради тази причина по време на срещата на Съвета,който трябва да вземе решение относно бъдещето, е бил организиран преврат от Меншиков.
 
== Оценка от управлението ==
 
== Оценка отна управлението ==
Екатерина е първата жена,която управлява [[Руската Империя]],поставяйки началото на един век почти изцяло доминиран от жени, включително и дъщеря си Елизабет и [[Екатерина Велика]] , всяка от които продължава Великите политики на [[Петър I]] в модернизирането на [[Русия]]. Малко след смъртта на Петър,към руската армия, съставена от 130 000 мъже се добавят още 100000 казаци, което я прави най-голямата в Европа. Въпреки това, военните се оказват пагубни за руската икономика, като отнемат около 65% от годишните приходи на правителството. Тъй като по онова време старната е била в мир,Екатерина се заема с намаляването на разходите за армията.През повечето време от нейното управление тя е била контролирана от нейните съветници.Тази политика,която тя нагала спрямо армията,води до освобождаване от данъци на обикновеното население,като това я превръща в справедлив и честен управляващ.
 
Екатерина е първата жена,която управлява [[Руската Империя]],поставяйки началото на един век почти изцяло доминиран от жени, включително и дъщеря си [[Елизабет]] и [[Екатерина Велика]] , всяка от които продължава Великите политики на [[Петър I]] в модернизирането на [[Русия]]. Малко след смъртта на Петър,към руската армия, съставена от 130 000 мъже се добавят още 100000 казаци, което я прави най-голямата в Европа. Въпреки това, военните се оказват пагубни за руската икономика, като отнемат около 65% от годишните приходи на правителството. Тъй като по онова време старната е била в мир,Екатерина се заема с намаляването на разходите за армията.През повечето време от нейното управление тя е била контролирана от нейните съветници.Тази политика,която тя нагала спрямо армията,води до освобождаване от данъци на обикновеното население,като това я превръща в справедлив и честен управляващ.
[[Върховния Таен съвет]] концентрира цялата властта в ръцете на една партия,нещо съвсем ново за онова време. Във външните работи, Русия се присъединява към Австро-испанската лига,за да защитава интересите на [[Холщайн]] , срещу [[Англия]].
 
[[Екатерина]] дава името си на [[Catherinehof]] близо до [[Санкт Петербург]] и построява първия мост в новата столица. Тя е и първият кралски собственик на [[Tsarskoye]] , където Катрин Палас все още носи нейното име.
[[Върховния Таен съвет]] концентрира цялата власттавласта в ръцете на една партия,нещо съвсем ново за онова време. Във външните работи, Русия се присъединява към Австро-испанската лига,за да защитава интересите на [[Холщайн]] , срещу [[Англия]].
[[Екатерина]] дава името си на [[CatherinehofЕкатеринхоф]],дворец близо до [[Санкт Петербург]], и построява първия мост в новата столица. Тя е и първият кралски собственик на резиденцията[[TsarskoyeЦарское]] , където Катрин Палас все още носи нейното име.
Като цяло, политика на [[Екатерина I]] е била умерена и предпазлива.
 
 
== Смърт ==
Тя е починала само две години след Петър, на 43-годишна годинивъзраст, в [[Санкт Петербург]] ,погребана е в крепостта "[[Св. Петър и Св. Павел]]". НеПредполага есе,че известносмъртта каквой е причинилонастъпила раннатавследствие йна белодробна смъртнедостатъчност.
 
 
23

редакции

Навигация