Разлика между версии на „Транснационална корпорация“

Направо към навигацията Направо към търсенето
махам твърдения без източник, факт
м (r2.6.5) (Робот Изтриване: bg:Мултинационални Корпорации)
(махам твърдения без източник, факт)
'''Транснационалните компании''' (ТНК) са корпорации, които разпростират дейността си в поне 2 държави. Формирането на транснационални компании е типично явление в усилващия се процес на [[глобализация]]. Развитието на транснационалните компании в последните години води до възникване на антиглобалистични настроения и прояви. Примери за такива компании са огромни вериги хипермаркети, вериги за бързо хранене, софтуерни компании и т.н.
'''Транснационалните Компании''' или '''Мултинационални Корпорации''' (ТНК) или (МНК) са {{факт|огромни финансови}} корпорации, които разпростират дейността си в поне 2 държави{{факт| и капиталите им са с наднационално значение}}.
 
{{факт|Любопитен е фактът, че някои от най-големите транснационални компании по своите показатели биха влезли в списъка на най-богатите 20 страни в света.}}
Формирането на транснационални компании е типично явление в усилващия се процес на [[глобализация]]. {{факт|От гледна точка на [[пазар]]ното развитие те се оказват прекалено силни конкуренти и отстраняват по-слабите национални и местни компании в стремежа си към установяване на пазарен [[монопол]]. Това е причината да бъде усилено антимонополното [[законодателство]] в редица развити страни и регионални икономически съюзи.}}
 
Развитието на транснационалните компании в последните години води до възникване на антиглобалистични настроения и прояви. Примери за такива компании са огромни вериги хипермаркети, вериги за бързо хранене, софтуерни компании и т.н.
 
Любопитен е фактът, че някои от най-големите транснационални компании по своите показатели биха влезли в списъка на най-богатите 20 страни в света.
 
'''Структура на ТНК'''

Навигация