Направо към съдържанието

Уилям Джоунс: Разлика между версии

8 байта добавени ,  преди 11 години
м
мРедакция без резюме
Джоунс се счита за основоположник на сравнително-историческата лингвистика, и за пионер посочил наличието на индо-европейското езиково семейство. В допълнение към общия произход с латински и гръцки, Джоунс съзрява сходство на санскрита с [[готски език|готския]], както и с [[келтски език|келтския език]], което намира и отражение в неговата книга излязла през 1786 г. «Санскритски език» ''(The Sanscrit language)''.
 
Тези наблюдения на Джоунс се основават на сравнителния [[исторически метод]]. В допълнение към откритията си, Джоунс пише статията "За боговете на Гърция, Италия и Индия", запоради която се счита и счита за един от пионерите на [[сравнителна митология|сравнителната митология]].
 
Джоунс не се има само за "филолог", ограничен най-вече до изучаването на чужди езици. Едновременно с това си занимание, той разбира необходимостта от по-строг подход към [[етимология]]та и отхвърля аматьорското езиково строителство, много популярно по него време, и практикувано от ентусиазирани любители на [[лингвистика]]та.
26 986

редакции