Спомени: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м r2.7.1) (Робот Добавяне: tg:Ёддоштҳо
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
'''Мемоарите''' (от [[френски език|френски]] ''memoire'' – ''„памет“'') са [[литература|литературни]] произведения с историко-документален и [[публицистика|публицистичен]] характер. Това са творби представени под формата на записки и спомени за минали събития, в които авторът е изпълнявал ролята на участник или наблюдател на случилото се. Срещат се и като писмени изложения по обществени, политически и международни теми.
'''Мемоар''' или '''мемоари''' (от [[френски език|френски]] ''memoire'' – „памет“) са [[литература|литературно]] произведение с историко-документален и [[публицистика|публицистичен]] характер. Мемоарите са творби представени под формата на записки и спомени за минали събития, в които авторът е изпълнявал ролята на участник или наблюдател на случилото се. Срещат се и като писмени изложения по обществени, политически и международни теми.


Еталон за мемоари са ''„Записки по българските въстания“'' от [[Захари Стоянов]]. В световната литература една от най-известните книги е ''„Мемоарите на Шерлок Холмс“'' написана от [[Артър Конан Дойл]].
Еталон за мемоари са ''„Записки по българските въстания“'' от [[Захари Стоянов]]. В световната литература една от най-известните книги е ''„Мемоарите на Шерлок Холмс“'' написана от [[Артър Конан Дойл]].

Версия от 13:24, 7 юли 2011

Мемоар или мемоари (от френски memoire – „памет“) са литературно произведение с историко-документален и публицистичен характер. Мемоарите са творби представени под формата на записки и спомени за минали събития, в които авторът е изпълнявал ролята на участник или наблюдател на случилото се. Срещат се и като писмени изложения по обществени, политически и международни теми.

Еталон за мемоари са „Записки по българските въстания“ от Захари Стоянов. В световната литература една от най-известните книги е „Мемоарите на Шерлок Холмс“ написана от Артър Конан Дойл.

Шаблон:Литература-мъниче