Соул: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м r2.7.1) (Робот Добавяне: vi:Nhạc soul
GrouchoBot (беседа | приноси)
м r2.6.4) (Робот Добавяне: ga:Anamcheol
Ред 48: Ред 48:
[[fi:Soul (musiikki)]]
[[fi:Soul (musiikki)]]
[[fr:Musique soul]]
[[fr:Musique soul]]
[[ga:Anamcheol]]
[[gl:Soul]]
[[gl:Soul]]
[[he:מוזיקת נשמה]]
[[he:מוזיקת נשמה]]

Версия от 17:08, 8 юли 2011

Шаблон:Музикален жанр

Соул музиката (Шаблон:Lang-en) е музикален стил, комбинация от ритъм енд блус и госпъл, която се заражда към края на 50-те години на 20-ти век в Съединените американски щати. В този стил се набляга в по-голяма степен върху изпълненията на самите вокалисти и се смесват и изпозват, както религиозни, така и нерелигиозни музикални теми. Соул е музика, която изгрява от афроамериканският начин на живот в САЩ. Основни характеристика са диалог, чрез песен между солиста и хора; примамливи ритми, придружени от пляскане с ръце и импровизирани движения.

Рей Чарлс е считан за първия музикант наложил този стил на световната сцена. До този момент развитието му е било концентрирано основно в САЩ, и по-конкретно в районите на големите градове като Чикаго, Ню Йорк, Детройт, Мемфис и други, където всеки район е възпроизвеждал свой автентичен подстил на соул музиката. Други известни изпълнители, допринесли за развитието на соул музиката, са Арета Франклин, Джеймс Браун, Марвин Гей, Отис Рединг, Даяна Рос, Стиви Уондър и др.

Към началото на 1970-те, соул музиката попада под въздействието на много и различни влияния, включително на рока. За този период най-много са допринесли групи като The Staple Singers, The Spinners, The Dramatics и др. През това десетилетие музикалната индустрия е спечелила над 3.5 милиарда щатски долара, една трета от която се дължи на соул музиката. През 1970-те години, този стил завладява Европа и в частност Великобритания, където вдъхновява изпълнители като Бийтълс, Ролинг Стоунс, The Who, Том Джоунс и др.

Към средата на 1980-те години се повлиява от хип-хоп музиката. Африка Бамбаата е американски диджей, който първи е вкарал и електро стил в соул. Края на десетилетието соул музиката бива изместена от стилове като диско, хип-хоп и R&B. В днешни дни съкращението R&B е по-често използвано и описва модернизираната версия на соул музиката.

През 1990-те години соул стилът е вече видоизменен от оригиналът, датиран към 1960-те години на века, но въпреки това продължава да се развива, основно във Великобритания. Някои от съвременните представители на жанра са: Алиша Кийс, Мери Джей Блайдж, Тони Бракстън, Марая Кери, Бейбифейс и други.

Подстилове

  • Детройт соул -възниква през 1960-те години, силно ритмичен и повлиян от госпъл стилът.
  • Мемфис соул - възниква през 1960-те години, отличава се с меланхолично и мелодично звучене.
  • Нео соул - възниква през 1990-те години, повлиян от R&B и хип-хоп музиката.
  • Модерен соул -възниква през 1970-те години във Великобритания, повлиян от диското, с по-богато звучене.

Вижте също

Източници