Разлика между версии на „Обикновена млечница“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
м (r2.7.1) (Робот Промяна: de:Edel-Reizker)
{{Taxobox
| name = РижейкаРижика
| image = Lactarius deliciosus.jpg
| image_caption = Рижика
}}
 
'''РижейкатаРижиката''' <ref>{{Br}}1.Енциклопедия А-Я, първо издание, 1974 г., БАН.{{Br}}2.Енциклопедия „Гъбите в България“, 1978 г., БАН{{Br}}3.Енциклопедия „България“, т.5, стр.765, 1986 г., БАН{{Br}}3.Енциклопедия А-Я, второ издание, 1999 г., БАН.</ref> (''Lactarius deliciosus'', също '''Обикновена млечница''', '''Истинска млечница''', '''Червена млечница''', диалектни имена '''Риженка''', '''Рижка''', '''Рижейка''' и '''Рижийка''') е ядлива базидиева [[гъба]] от род [[млечница (род)|Млечница]] на семейство ''Russulaceae''.
 
==Характерни белези==
*'''Гугла:'''
Диаметърът на гуглата е от 6 до 12 см. Първоначално е плоскоизпъкнала, по-късно става разперена. В средата е вдлъбната. Има широкофуниевидна форма.[[Файл: Lactarius Deliciosus.jpg|ляво|мини|РижийкаРижика, Червена млечница, юни 2010]] На цвят е оранжевочервена до керемиденочервена с по-тъмни, често зеленикави, концентрично разположени пръстеновидни ивици. Повърхността е гладка и гола, във влажно време слабо лепкава. Ръбът е тънък, като първоначално е подвит навърте, по-късно се изправя. При по-старите екземпляри слабо вълновиден.
*'''Месо:'''
Месото има плътен строеж, но е крехко и лесно чупливо. Оцветено е в различни нюанси на оранжевия цвят. При нараняване позеленява, а след като престои около 10-20 минути придобива тъмновишневочервен цвят.
[[Файл:Lactarius Deliciosus.JPG|мини|РижийкаРижика, червена млечница, юни 2010]]
*'''Ламели:'''
Ламелите са разположени гъсто. Те са тънки, крехки, почти сляти с пънчето. Имат същата окраска като месото и същата промяна на цвета при разчупване.
 
==Събиране, съхранение и използване в кулинарията==
РижийкатаРижиката расте върху почва от иглолистни гори и по-рядко в широколистни гори, които са смесени или са в близост с иглолистни. Първите гъби се появяват през [[юли]]. През октомври-ноември, когато завършва растежа реколтата е най-богата, особено в периоди на ясни слънчеви дни, когато падат първите слани. Гъбата е с високи вкусови качества и приятен аромат на плодове. Консумира се прясна за супи, ястия, пържена и задушена. Може да бъде стерилизирана в буркани, замразена в найлонови торбички във фризер след бланширане. Тя е една от най-подходящите гъби за туршия без топлинна обработка, като се залива със студен преварен разтвор на оцет, вода, сол, захар и подправки (чер пипер, дафинов лист и чесън). Не е подходяща за сушене.
 
==Двойници==
Отровният двойник на рижейкатарижиката е [[мъхнатка]]та (''Lactarius torminosus'')
===Отличителни белези===
* '''1.''' Шапката е розова до месночервена, с по-тъмни не позеленяващи, концентрично разположени пръстеновидни ивици.
 
Почти идентичните ''L. salmonicolor'' и ''L. deterrimus'' се различават единствено в цвета на млякото или времетраенето на неговата реакция с въздуха. Двата вида са смятат за напълно ядливи.
 
== Източници ==
<references />
 
== Външни препратки ==
Анонимен потребител

Навигация