Диригент: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
72 байтове добавени ,  преди 11 години
м
редакция без резюме
Редакция без резюме
мРедакция без резюме
[[Image:full score.jpg|thumb|200px|Диригентски пулт,партитура и диригентска палка ]]
{{Обработка|форматиране}}
 
 
'''Диригент''' е Mузикалниятмузикалният директор на един оркестър, който организира оркестъра, дирижира оркестрантите, подбира репертоара и развива обществена и културна дейност.
 
В оркестъра, диригентадиригентът има най-високия административен статут, след него в йерархията саследват концертмайстора (първа цигулка), водачите на оркестрови групи и редовите оркестранти.
 
По време на концерт, основната функция на диригента е да дирижира оркестъра, което става със движения на ръцете по определени схеми. ДиригентаДиригентът използва палка, която държи с дясната си ръка. Целта на дирижирането е да покаже на изпълнителите темпото, динамиките, размера, щрихите, встъпленията на всеки изпълнител след паузи и цялостната интерпретация, която диригентадиригентът иска да направи на произведението. В допълнение, диригентадиригентът следи за ансамбловото музициране на оркестрантите и баланса на звука между отделните инструменти и оркестрови групи.
 
Когато в определен момент или част от произведението има соло без акомпанимент, каденца, безмензурна част или импровизация, диригентът не дирижира.
 
Диригентите се делят на оркестрови и хорови дирегенти,. хоровитеХоровите диригенти се наричат още "хормайстори". Когато се дирижира само хор, диригентадиригентът не използва палка.
 
Хоровите диригенти започват да дирижират винаги съсс така наречената "подготовка" - знак със ръце, показващ в кой момент хористите да си поемат въздух.
 
Най-често диригентите могат да бъдат видяни при организирането на: духови, симфонични, оперни, оперетни и камерни оркестри, биг-бендове, детски и смесени хорове и камерни ансамбли за авaнгардна клаcическа музика.
 
В някои муз.музикални произведения се изисква диригентадиригентът да дирижира едновременно солисти /(певци или инструменталисти/), симфоничен оркестър, детски и смесен хор и орган.
 
Диригентите могат да бъдатсе срещнатиизявяват и на по-необичайни места като: в църкви, в звукозаписно студио, когато оркестърасе записва оперно-симфоничен репертоар, музика към театрани постановки, мюзикъли, радио и телевизионни предавания, а в днешно време - саундтраци към филми и електронни игри, при народен оркестър, както и в оркестъра на цирка.
 
Извън концертната дейност на диригента е поверена цялата организационна и административна работа при един оркестър, а в днешно време извършва и продуцентска и импресарска дейност. От диригента се очаква да организира групови и общи репетиции на оркестъра, да прави подоборподбор на оркестранти, хористи и солисти, да назначава прослушвания за нови изпълнители, да подбира репертоара на оркестъра, да организира образователни концерти за деца, а също да развива културна и обществена дейност.
 
{{мъниче}}

Навигация