Камила, кралица на Обединеното кралство: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Dinamik-bot (беседа | приноси)
м r2.6.5) (Робот Промяна: id:Camilla, Adipati Cornwall
EmausBot (беседа | приноси)
м r2.6.4) (Робот Промяна: tr:Cornwall Düşesi, Camilla
Ред 65: Ред 65:
[[sv:Camilla, hertiginna av Cornwall]]
[[sv:Camilla, hertiginna av Cornwall]]
[[th:คามิลลา ดัชเชสแห่งคอร์นวอลล์]]
[[th:คามิลลา ดัชเชสแห่งคอร์นวอลล์]]
[[tr:Camilla Parker Bowles]]
[[tr:Cornwall Düşesi, Camilla]]
[[zh:卡蜜拉 (康沃爾公爵夫人)]]
[[zh:卡蜜拉 (康沃爾公爵夫人)]]

Версия от 22:25, 17 юли 2011

Камила Паркър-Боулз
Camilla, Queen of the United Kingdom
англичанка

Родена

РелигияЦърква на Англия
НаградиОрден на жартиерата
Орден на Британската империя
Федерален кръст за заслуги
Семейство
РодУиндзор
СъпругЧарлз III (9 април 2005)[1]
Други родниниУилям, принц на Уелс
Хенри Съсекски

Уебсайтwww.royal.uk/the-queen
Камила Паркър-Боулз в Общомедия

Камила Паркър-Боулс (Шаблон:Lang-en) е любовница, по-късно годеница, а понастоящем съпруга на принц Чарлз, престолонаследник на Великобритания и кралствата от Британската общност.

След брака си с принца на Уелс, Камила по закон носи титлата принцеса на Уелс, но използва една от другите си титли - херцогиня на Корнуол, във всички части на Обединеното кралство, освен в Шотландия, където се нарича херцогиня на Ротеси. Тази необичайна употреба на титли е приета, тъй като официално титлата принцеса на Уелс се свързва с първата съпруга на принца - Даяна Спенсър.

Въпреки че от дълго време Камила е любовница на принц Чарлз, самата тя има един брак зад гърба си и две деца. Тя се появява в публичното пространство по време на т. нар. Война на Уелс (разпада на брака между принца и принцесата), когато е набедена за любовница на принца. След развода му с изключително популярната Даяна, Кларънс Хаус (Домът на Чарлз) работи много усърдно върху обществения имидж на Камила и тя постепенно се превръща в част от кралския живот. Днес, тя подкрепя принца на Уелс при неговите официални задължения, както и провежда свои такива.

Живот и първи брак

Родена в село Плъмптон, Англия на 17 юли, 1947, Камила е дъщеря на майор Брус Шанд (офицер от британската армия, по-късно търговец на вино) и Розалинд Къбит. Има един брат - Марк, и една сестра - Анабел. Камила учи в Дръмбелс, Съсекс, както и Куин Гейтс в Кенсингтън, а по-късно в Mon Fertile, Швейцария. След като завършва образованието си, тя работи за около година в офисите на дизайнерите Сибил Коулфакс и Джон Фаулър.

Тя е много добра ездачка и обича да ловува. През 1974 се омъжва за Андрю Паркър Боулс, от когото има две деца: Том, роден същата година, кръщелник на принц Чарлз, и Лора, родена през 1978. И двамата са римокатолици според вярата на бащата. Камила и Паркър Боулс се развеждат на 3 март 1995.

Връзка с принц Чарлз

Връзката между Камила и принца на Уелс започва през 1970, когато те се срещат по време на поло мач. Въпреки че тя е поредната от приятелките му и се твърди, че той има желание да се ожени за нея, дворът я намира за изключително неподходяща съпруга за бъдещия крал.

Афера

През 1970-те години сестрата на Камила - Анабел, работи като художник в Ню Йорк. По същото време, Чарлз е полковник в кралския полк на Уелс и всяка година посещава полка в Ню Йорк, където се запознава с Анабел. Камила също посещава сестра си по това време. Поради това се твърди, че това е моментът, в който двойката подновява връзката си и че тя продължава през периода на годежа на принца и принцесата на Уелс. Говори се дори за интимна среща между тях в нощта преди сватбата на Чарлз. Въпреки това, макар че времето по което тези срещи са се случили се обсъжда много пъти, официални доклади сочат, че те са подновили романтичните си взаимоотношения в началото на 80-те.

Аферата става публична едва десетилетие по късно, с публикуването на "Даяна: Нейната истинската история", последвано от скандала Камилагейт - тайно записан интимен разговор между Камила и Чарлз, който по-късно е предоставен на таблоидите. Когато извън-брачната връзка излиза наяве, Даяна дава интервю за BBC, в което заявява, че връзката между Камила и принца на Уелс е причината за разпадането на нейния собствен брак, казвайки: "Е, в този брак бяхме трима, така че беше малко пренаселено". Въпреки че Камила се опитва да остане незабелязана през този период, тези разкрития я правят изключително непопулярна. Слуховете са отричани от нейните приятели, които твърдят че всичко е медийна измислица, превърната в градска легенда. Чарлз, обаче, потвърждава в интервю пред Джонатан Дъмбли, че двамата са възстановили връзката си, след като вече са били сключили бракове. След това, семейство Паркър Боулс съобщава за собствения си развод през 1995. Година по-късно Андрю Паркър Боулс се жени за Розмари Питман.

Втори годеж и брак

На 10 февруари, 2005, Кларънс Хаус излизат с изявление, че Камила и принца на Уелс са се сгодили; Камила е получила годежния пръстен, който е принадлежал кралица Елизабет, кралицата-майка. Бракът трябва да се състои на 8 април, същата година, с гражданска церемония в замъка Уиндзор, и църковна благословия в църквата "Св. Джордж". Но, тъй като провеждането на гражданска церемония в замъка Уиндзор означава, че след това мястото е достъпно за всеки, който иска да сключи брак там, мястото е променено на Уиндзор Гилдхол. На 4 април е съобщено, че сватбата ще се отложи с един ден, тъй като принца на Уелс трябва да присъства на погребението на папа Йоан Павел II. Тъй като родителите и на двамата младоженци отказват да присъстват на брака, децата на Камила са свидетелите. Кралицата и херцогът на Единбург се появяват на църковната благословия и организират прием за младоженците в замъка Уиндзор. След сватбата, двойката заминава за провинциалното имение на принца, Бъркхол, и провежда първите си обществени задължения като двойка, по време на медения си месец.

Източници

  1. web.archive.org // Посетен на 4 април 2020 г.

http://en.wikipedia.org

Шаблон:Англия-мъниче