Разлика между версии на „Денят Пи“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
м (премести „Денят на числото пи“ като „Денят Пи“)
[[Файл:Prince-of-pi.jpg|дясно|мини|Лари Шоу в музея [[Експлораториум]]]]
'''Денят на числото пиПи''' или '''денят нае приближение до числото пи''' са два празникапразник, на които се празнува [[математика|математическата]] [[константа]] [[пи|π (пи)]], който се отбелязва на 14 март (πили 3/14 при календарен запис ''месец/ден''). През 2009 г. [[Камарата на представителите на САЩ]] подкрепя създаването на празника.
 
Денят на числото пиПи е предложен от [[Лари Шоу]] през [[1987]] годинаг. Той е физик от [[Сан Франциско]] и е използвализползва американския модел за запис на датата т.е. първо месеца и после числото на деня [[14 март]] - 3/14 в 1:59 часа, което съвпада с първите разреди на числото пи π = 3,14159...
 
Денят на числото пиПи се отбеляза в [[България]], [[Гърция]] и [[Турция]] на [[14 март]] 2010 годинаг. в 3:14<ref>[http://www.btv.bg/news/bulgaria/obshtestvo/story/2048383349-Otbelyazvame_Denya_na_chisloto_Pi.html Отбелязваме деня на числото пи]</ref>.
 
'''Денят на приближение до числото пи''' е [[22 юли]] т.е. 22/7, тъй като [[дроб (математика)|дробта]] <sup>22</sup>⁄<sub>7</sub> е известно приближение на π.
 
[[14 март]] се пада също и рождената дата на [[Алберт Айнщайн]].
 
== Източници ==
* [http://www.exploratorium.edu/pi/ Официална страница на музея Експлораториум по случай 14 март]
 
{{математика-мъниче}}
 
[[Категория:Празници]]

Навигация