Московски кремъл: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м r2.7.1) (Робот Добавяне: la:Cremlinus (Moscua)
HRoestBot (беседа | приноси)
м r2.6.5) (Робот Добавяне: na:Kremlin
Ред 101: Ред 101:
[[lt:Maskvos Kremlius]]
[[lt:Maskvos Kremlius]]
[[mk:Московски Кремљ]]
[[mk:Московски Кремљ]]
[[na:Kremlin]]
[[nl:Kremlin van Moskou]]
[[nl:Kremlin van Moskou]]
[[nn:Kreml i Moskva]]
[[nn:Kreml i Moskva]]

Версия от 02:56, 27 юли 2011

Панорама на Московския кремъл

Московският кремъл (Шаблон:Lang-ru), или само Кремъл, е исторически комплекс в центъра на Москва.

Разположение

Намира се край река Москва в съседство с Александровската градина (с т.нар. Пост № 1 пред Гроба на незнайния войн) и Червения площад (с Държавния исторически музей, Мавзолея на Ленин и живописната църква „Свети Василий Блажени“. Комплексът се използва за официална резиденция на президента на Русия. В него се помещават канцеларии на президенството. Съставлява самостоятелна административна единица на Централния административен окръг на Москва.

Символ

Московският кремъл се е превърнал в нарицателно име за властта най-напред на Руското царство (макар че цар Петър Велики мести столицата от Москва в новия Санкт Петербург), после - на Съветска Русия и на Съюза на съветските социалистически републики, и накрая - на днешната Руска федерация. Днес Кремъл е сърцето на съвременна Русия - той е в централната част на столицата и на неговата територия са разположени редица важни структури на държавната власт: президентството, правителствени и други органи.

История

Московският кремъл през 19 век

Първият Московски кремъл е дървен и е от времето на Великото московско княжество. С обяваване създаването на Руското царство от Иван Грозни като наследник на Древния Рим на 16 януари 1547 година със столица Москва неговият замък в Московския кремъл се превръща в царски дворец. През лятото на с.г. дървеният кремъл изгаря по време на големия пожар в Москва от 24 юни, след което е възстановен в сегашния му вид.

Пребоядисан е от бяло в червено след победата на Октомврийската революция и връщането на столицата на Съветска Русия (после и СССР) в Москва от Петроград през 1918 г.

Архитектура

Широк изглед от Кремъл

Московският кремъл е най-известният кремъл - руски тип градски укрепен район със замък на владетел. Представлява крепост с формата на неправилен триъгълник. Съществуващите стени и кули са построени през 148595 г. Общата дължина на стените е 2235 м, височината е от 5 до 19 м, дебелината — от 3,5 до 6,5 м.

По стените са разположени 20 кули; 3-те кули, стоящи в ъглите на триъгълника, са с кръгло сечение, останалите са с квадратно. Най-висока е Троицката кула с височина 80 м. Най-известна е Спаската кула - със Спаските врати и Кремълските куранти (стенни часовници), често използвана за символ на Московския кремъл.

Паметници на културата

На територията на комплекса се намират редица културно-исторически паметници от национално и световно значение. През 1990 г. Московският кремъл е включен в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Храмове

  • Успенски събор
  • Благовещенски събор
  • Архангелски събор
  • Храм „Св. Йоан Лествичник“ и Камбанария на Иван Велики
  • Църква „Полагане на ризата на Божията майка във Влахерна“
  • Патриаршески дворец и събор „Дванадесет апостола“
  • Горноспаски събор и теремни църкви
  • Църква „Рождество Богородично на Сени“

Административни здания и музеи

Площади и градини

  • Ивановски площад
  • Сенатски площад
  • Съборен площад
  • Тайницка градина
  • Голям кремълски площад (с градина)

Други

Шаблон:Link FA