Кьолнска катедрала: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Премахнати редакции на BloodFire (б.), към версия на VolkovBot
м r2.7.1) (Робот Добавяне: zh-min-nan:Köln Chú-kàu-chō-tn̂g
Ред 87: Ред 87:
[[vi:Nhà thờ chính tòa Köln]]
[[vi:Nhà thờ chính tòa Köln]]
[[zh:科隆主教座堂]]
[[zh:科隆主教座堂]]
[[zh-min-nan:Köln Chú-kàu-chō-tn̂g]]

Версия от 07:04, 15 август 2011

Шаблон:Световно културно наследство

Кьолнската катедрала "Свети Петър и Света Мария" (Шаблон:Lang-de, официално на немски: Hohe Domkirche St. Peter und Maria) е една от най-известните готически катедрали. Строителство и трае от 1248 до 1437 г., както и, през един по-късен етап, от 1842 до 1880 г. От 1880 до 1884 кьолнската катедрала със своите 157 м. е най-високата сграда в света. Днес тя е втората по височина църква в Германия (след катедралата в Улм). Централен храм на римокатолическата Кьолнската архиепископска епархия.

Построена е на мястото на старата, каролингска катедрала на града, осветена през 873 г., която пък се е намирала върху основите на раннохристиянски храм. Кьолн през средновековието е бил един от най-богатите и политически могъщи градове в Свещената Римска империя. През 1164 г. Кьолнският архиепископ Райналд фон Дасел триумфално влиза с мощите на Тримата влъхви в Кьолн, които преди това се съхранявали в един от миланските манастири. Райналд фон Дасел ги получава от император Фридрих I Барбароса, като по този начин императорът се отблагодарил на архиепископа за военната помощ, която му осигурил при завладяването на Милано по времето на Италианския поход. За тях е изготвен специален саркофаг от злато, сребро и скъпоценни камъни. Като пазител на реликвите Кьолн придобива висок ранг в западнохристиянския свят. През 1248 година, когато архиепископа на Кьолн Конрад фон Хохщаден поставя първия камък в основите на подобаваща се за прочутите реликви катедрала, започва един от най-дългите строежи в европейското строителство, завършен през 1880 г.

През 1996 г. църквата е включена в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Днес тя е посещавана е годишно от милиони вярващи и туристи от цял свят, и е един от символите на средновековната сакрална архитектура.


Външни препратки

Шаблон:Link FA